Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Viszlát, maszk: megvan az 5,5 millió beoltott

Ahogy reggeli rádiós beszédében Orbán Viktor, péntek délután már elérte az ország az átoltottságban kitűzött következő mérföldkövet. Így egyebek mellett megszűnik a beltéri maszkviselési kötelezettség, bár néhány kivétel azért akad.

A kormány 5,5 millió beoltott emberhez kötötte több járványügyi korlátozás feloldásának feltételét. Ennek eléréséről péntek délután adott hírt a kormányzat. Így szombaton életbe léphetnek a további enyhítések, köztük az, hogy (néhány helytől, például kórházaktól eltekintve) már zárt térben sem kötelező a maszk, megszűnik az üzletekben érvényes létszámkorlát és védettségi igazolvány nélkül lehet éttermeket, szállodákat látogatni.

A Magyar Közlönyben szerda este megjelent intézkedések között szerepel még, hogy aki továbbra is viselni akarja a maszkot, az megteheti, ez senki számára nem tiltható meg. Nem kell védettségi igazolvány szabadidős létesítményekbe való belépéshez és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekhez, előadásokhoz sem.

Megszűnnek az üzletekre vonatkozó távolságtartási korlátozások és a négyzetméterszabály vagyis, hogy 10 négyzetméterenként csak egy vásárló lehet bent. Családi eseményeken, magánrendezvényeken a mostani 50 helyett 100, lakodalmakon a jelenlegi 200 helyett 400-an is részt vehetnek. Az egyetemeken és a főiskolákon visszaállhat a jelenléti oktatás.

Néhány intézkedés azonban érvényben marad: kell a védettségi igazolvány és marad a létszámkorlát a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében, ezeken a rendezvényeken a 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt.

 

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.