Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Viharkárokkal kapcsolatos jogi szabályozás, eljárás

Viharkárokkal kapcsolatos jogi szabályozás, eljárás (elguruló hulladéktároló edények, leszakadó ágak okozta károk)

- A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást szabályozó 55/2013. (XII.17.) önkormányzati rendelet 14.§ (5) bekezdése alapján az ingatlanhasználó köteles gondoskodni a közterületen állandó jelleggel – a közterület kezelőjével egyeztetett, engedélyezett módon – elhelyezett tárolóedények biztonságos, elgurulásmentes helyének kialakításáról.

- Ezt erősíti meg a köztisztaság fenntartásáról szóló 54/2008. (XII.30.) önkormányzati rendelet is 16.§ (4) bekezdésében, amely szerint a hulladéktároló edényzet helyét a domborzati viszonyok és az időjárási tényezők figyelembevételével az edény használójának, tulajdonosának kell kialakítani az edény helyzetváltoztatásának, elmozdulásának, elgurulásának, felborulásának, az esetleges károkozásnak a megakadályozására alkalmas módon.

A BIOKOM Nonprofit Kft. a vihar előtt külön közleményben is felhívta a figyelmet a közterületen elhelyezett hulladéktároló edények megfelelő rögzítésére, amely az edény tulajdonosának, használójának feladata – legtipikusabb esetben a társasházé.

Ha a vihar következtében leszakadt faág személyi sérülést okoz, vagy ingóságban (pl. gépjárműben) kárt okoz, elsősorban azt kell vizsgálni, hogy az adott fa közterületen van-e:
- ha magánterületen van (pl. társasház területén) akkor a felelősség a tulajdonosok közösségét egyetemleges terheli,
- ha a fa közterületen van, akkor a közterület tulajdonosát terhelheti a felelősség.

Azonban minden esetben meg kell vizsgálni a káresemény összeg körülményét, mivel vis major miatt a fa tulajdonosa nem vonható felelősségre. Ebben az esetben, ha volt CASCO a gépkocsin, akkor a biztosító megfizeti a kárt.

FONTOS!

Minden esetben meg kell vizsgálni a káresemény összes körülményét, ezért javasoljuk a helyszín dokumentálásának elvégzését a károsult részéről is (fényképfelvétel, helyszínrajz, stb.). Amennyiben a BIOKOM Nonprofit Kft. felé telefonon jelzik a káreseményt, munkatársaink helyszíni szemlét tartanak. A káreset bejelentését – a telefonos bejelentés esetén is - a BIOKOM Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán írásban lehet megtenni az erre rendszeresített űrlapon, amely előre letölthető a BIOKOM Nonprofit Kft. honlapjáról is (http://biokom.hu/letoltphoca/file/52-karbejelento-lap-doc).
 

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.