Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Vajon a tényszerűség vagy a művészi szabadság e a fontosabb egy dokumentumfilmben vagy történelmi filmben?

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Biztos sokan hallották, olvasták, azt a Január 7.-én megjelent Telex cikket, mely arról tájékoztatta az olvasókat, hogy két magyar régészt azért meneszthettek állásukból a Magyarságkutató Intézetből, mert szakmailag kritizálni merték a nemrég megjelent, s sokak számára botrányosnak minősített Pozsonyi csatáról szóló ismeretterjesztő-’dokumentarista’ jellegű videót. Ekkor jutott eszembe, hogy manapság megannyi médium, s főleg streaming szolgáltatók olyan jellegű sorozatokat tartanak történelmi sorozatnak melyek vagy már a legelejétől vagy a sorozat közepétől totális fikcióvá és fantazmikummá váló sorozatok voltak igazából. Egy példa erre pl a friss Vikingek sorozat, amit pont maga a sokak számára eddig akkurátusabb, hitelesebb dokumentumfilmeket gyártó History Channel készített, az utolsó évadjáig legalábbis. Kiragadva a marketingkampányban azt, hogy mennyire történelemhűek lesznek a korszakkal. Ami végül nem lett igaz.

Középkori harcászati bemutatókon szereplő ismerőseim már az 1-2-3. évadnál is csak a fejüket fogták a fegyverek, pajzsok, páncélok kapcsán. A 2-3. évad így is a legjobban élvezhető része a sorozatnak. Mégis ezenfelül is, a sorozat teljesen tévútra tért a 4. évadtól kezdve a 6. évad végéig, pedig 20 részesre terebélyesítették az újabb évadokat, a kezdeti 9-10 részes terjedelemhez képest. Azt hinné az ember, hogy ezt eleve azért tették, hogy egy részletesebb, pontosabb képet adjanak a korszakról és a benne fontos szerepet játszó karakterekről. Sajnos pont, hogy teletömték felesleges és gyenge karakterekkel és kitalációk s nem épp hiteles dolgok sorával, s az északi mitológiát is jobban középpontba hozták, mint addig bármikor.

Tehát látható ez esetben is, az, hogy egy eleinte akár jóhiszeműen vélve, egy jószándékkal elnyújtott történelmi sorozatból is, lehetett egy fikciós művet faragni, egy dokumentumfilmre szakosodott csatorna esetén is. Mondhatnánk, mit várunk ezek után egy politikailag sajnos átszőtt videó kapcsán? A politikánál mindig a szavazatmaximalizálás számít, s ennek érdekében különféle nézeteket kell előtérbe helyezni, s naggyá tenni minden múltbéli vagy akár jelenközeli eseményt is, nagyobbá, erősebbé, epikusabbá, s sorsfordítóbbá tenni annál, mint ahogy akár esetleg eredetileg több, mint 1000 éve történhetett. Hátha így erősebbnek láttathatjuk magunkat is és a múltunkat és közben amúgy a jelenünket is az adott hatalom számára, - akkor is ha teljesen félremegy a legtöbb információ, - a szavazatok maximalizálása végett, még jól fog jönni a hiszékenyebb választópolgárok esetén.

Sok érdekes dolog volt az említett videóban a Telexes cikk alapján, pl hogy 900 körül, hogy lehettünk mi velejéig keresztények, vagy hogy 1000-1500 évnyi különféle tárgyi elemeket láthattunk olyanokat, amik sokak szerint köszönő viszonyban sincsenek az akkori tárgyi emlékek jó részével.
Sok régész és történész (köztük ismerőseim is) úgy vélik, hogy a pozsonyi csata kapcsán alig van érdemi, biztos tényalapú információnk és biztos pontjaink. Sokan még a helyszín kapcsán is csak vitatkoznak. Az is érdekes volt a videóban, hogy úgy éreztették, mintha egy korai holokauszt is kialakult volna a pozsonyi csata idejében, a videó egyes részei ugyanis, azt az érzést vetítették le, hogy a magyarok ellenfelének célja, a magyar nép esetleges kiirtása volt. Erre utaló feljegyzés volt állítólag korábban, amit a történészek szerint félrefordítottak, de ezt a szakmai véleményt már nem vették úgy látszik figyelembe.  A Telexes cikk kapcsán a fájó pont az átlagember számára is az kellene legyen, hogy manapság egyre kevésbé számít a szakmai vélemény és inkább, ahogy a választók választásokkor, az érzelmünkre hallgatunk és nem fogadunk meg semmilyen építő kritikát. S ezt nagyon sokféle szakma vonalán láthatjuk s érezhetjük sajnos manapság. Ezen kéne véleményem szerint változtatnunk.

 A videó rendezője a cikk alapján azt nyilatkozta, hogy a művészi szabadság volt a fontosabb a videó kapcsán. El kellene tényleg dönteni itt is, ahogy a Vikingek c. sorozat és amúgy az Utolsó királyság c. sorozat (Ami egy bevallottan történelmi-KALAND regény, a főszereplő által folyamatosan erőltetetten affektáltan narrált, kalandos adaptálása és bemutatása) esetén is, hogy mit akarunk inkább, történelmi, dokumentarista jelleget, vagy inkább fikciót, fantáziát, kitalált, de akár ennek ellenére is élvezetes történetet bemutatni. (Az áskálódásokkal és hatalmi játszmákkal teli Trónok harca, vagy a Középföldét eredetileg a régi Földként kezelő a szerző által angol mitologiaként kezelt Gyűrűk Ura). Még ezeknél a kitalált történeteknél is a történelemhez való közelítést tartották fontosnak, hogy hitelesebbnek hasson. Ezért hatnak vikingeknek sokszor a rohaniak, vagy pl a Vörös nász megtörtént Skóciában az inspirálta a Trónok harcát, s lehetne még sorolni a példákat. Nem a történelmet fordítják ki hanem a fikcióba ágyaznak valós elemeket vagy inspirálódnak valós eseményekből. Nem értem, hogy pont a hitelesség ne lenne manapság elég fontos a történelmi művek kapcsán?

Mindkettő egyszerre nehezen megy egy dokumentumfilm vagy történelmileg hitelesnek szánt mű esetén. Nem eshetünk a két szék közé. Egy filmes szakembernek pont tudnia kellene, hogy épp milyen filmet készít és ahhoz igazodni. Félre ne értessék, egy történelmi film, sőt akár egy dokumentumfilm sem lehet 100% ig akkurátus és pontos, s a legtöbb esetben ez is a helyzet, viszont nagyrészt próbál eredetinek hatni és autentikusnak maradni, mind emellett nem kitalált konteókkal és totális fikciókkal az eszköztárában hatni a nézőre. Amik nem ezt tették, hanem eltértek űrnyi mértékben az alapanyagtól, azokat a történelmi alkotásokat mindig is erős kritika érte. S ha egy dokumentarista, sokak számára történelmi oktatásként is használt videó is ezt teszi esetleg, akkor ne csodálkozzanak, ha kritizálni merik a szakmán belül. A szakemberek és az átlagnéző számára is, a videó technikai része is elég rosszra sikerült sajnos, mert olyan mintha a 2004-ben megjelent Rome Total War című 3D-t első téren így a csatákban használó stratégiai játék szintjét láttuk volna, ami akkoriban hihetetlen minőség volt, de ma már akár nagy mértékű tízmilliós költségvetéssel is, azért sokak számára már megkérdőjelezhető választás volt.

Nem értem, hogy ha ennyire fontosnak tartunk egy adott csatát és eseményt, arra miért nem költünk igazán, s készülünk elő részletesen, szakmai stábbal a hátunk mögött pl egy jó történelmi mozira, elég látnunk a régi nagy magyar történelmi filmeket (Egri csillagok, Az Aranyember, A kőszívű ember fiai stb), amelyek technikai s jelmezes hibáik (Török statisztákon hagyott karórák stb) mellett is, totál baromságokat azért nem toltak elénk, s azóta is az egyik legnépszerűbb magyar filmek közé sorolhatóak. A maguk korához mérve eléggé jó történelmi filmek voltak akkoriban. Volt szívük, lelkük ezeknek a filmeknek, mind a stáb, a rendező, a színészek oldaláról is. Manapság pont az ilyenféle filmekből van hiány, pedig már Hollywood is olykor ritka pillanatokban és a sorozatgyártó streamingszolgáltatók egy része is felfigyelt arra, hogy sokszor még a fikciós fantasy sorozatoknál is a fegyverek kidolgozásától kezdve, a díszleteken, páncélokon, népek kidolgozásán át felfigyeljen s költsön rá időt, energiát és pénzt, hogy az is hitelesebbnek tűnjön, ami nem létezne ma a valóságban, s ne menjen szembe a saját regényekben felépített szabályrendszerével. Nálunk pedig még a történelmi alapú oktató videókon és dokumentumfilmeken sem érződik, az az odafigyelés, ami szükségeltetne egy igazán felemelő, hatásos, tényszerűbb élményhez. Ami úgy hitelesebbnek is tűnik, hogy mellette tud szórakoztató is lenni.
Tisztelet a kivételnek, mert szerencsére egyre több ilyen alkotás és kezdeményezés is alakul.  (Például a Youtube-on találnak jó pár történelmi rekonstrukciós videót)

Reméljük csak egyre több és több ilyet is láthatunk még majd hamarosan. Akár végre egy újabb epikus magyar történelmi filmet is, mely egyszerre tud hitelesebb és szórakoztató is lenni. A lényeg az hogy tudjanak úgy érzelemmel, szórakoztatással teli élményeket okozni, hogy közben azért a hitelességet vérig ne sértsék!

 

 

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.