Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Vajon milyen gondolatok juthatnak eszébe az embernek, ha azt mondom, Pécs?

Minden bizonnyal a legtöbbet említett kifejezések a Mecsek, Tv-torony, Zsolnay-negyed, Dzsámi és egyéb populáris látványosságok lennének. Csak hogy mai magyarországi futball identitásnak is megfeleljen a közhangulat, valószínűleg akadnának olyasvalakik is, akik a jelenleg az NB III-ban pallérozódó PMFC-re (Pécsi Mecsek FC) és annak stadionjára is gondolnának. (Furcsának tartom, hogy Pécsett nem épült még az adófizetők pénzéből, állami támogatással, forintmilliárdokért egy csili-vili aréna - irónia).

Baranya megye megyeszékhelye, 2010-es év Európa Kulturális Fővárosa szebbnél szebb, különlegesnél különlegesebb kikapcsolódási lehetőséget nyújt mind az itt élőknek, mind az idelátogatóknak egyaránt. A város tele van pezsgő élettel, lehetőségekkel, így minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelő elfoglaltságot. De sajnos, mint mindennek, Pécsnek is vannak árnyoldalai. Infrastrukturális problémák, utak, járdák, zebrák viszonylagos (nem) léte, csakhogy párat említsek.  A következőkben kimondottan a járdák állapotáról szeretnék megosztani pár észrevételt, ill. gondolatot.

Bevásárlásból hazafelé tartva, az Esztergár Lajos út melletti járdán közlekedtem, s ekkor beötlött a gondolat, hogy ezeket a járdákat eredetileg lehet nem is gyalogosok számára tartják fent (már ahogy, és ha fenntartják…) Nem hiszem, hogy itt egy szépkorúnak, kismamának babakocsival, vagy fiatalnak, felnőttnek, bárkinek teljesen biztonságos a közlekedés, hiszen elképesztő állapotok uralkodnak ezen a szakaszon (is).

Egyszerűen balesetveszélyes, egy vétlen rossz lépés, és az embernek már fordul is ki a bokája, ami után a delikvenst kórházba is kell szállítani valószínűleg, így ott lehetőség van tovább megtapasztalni a kórházi „pompát, és ragyogást”. Nem beszélve arról, ha ezek a „kráterek” megtelnek egy jobb, erősebb erős napon vízzel. A járókelő, akarva-akaratlanul is, ha belelép - mert néhol kikerülni csekély esélye van a fentálló viszonyok miatt- nyakig elsüllyed benne. Ilyenkor szinte akadálypályaként szolgál a járdán való közlekedés, méltán hívhatnánk #pécsextrém-nek is.

 

Több alternatíva is lehetséges, miként lehetne prezentálni ezeket a „szépséghibákat”. Lehet itt gondolni kacsaúsztatóra, vagy az is előfordulhat, hogy Magyarország vízdomborzati térképét hivatott bemutatni a mélyen tisztelt arra vándorlóknak, ami lehet, hogy hitelesebb lenne, mint egy középiskolásoknak készült földrajzatlasz.

De sajnos ez nem az a funkció, amire ez a járda hivatott! Ez nem az a funkció, amire ez a város hivatott! Pécs sokkal többet érdemel, a pécsi lakosok sokkal többet érdemelnek! Mit csinált a Fidesz az elmúlt 8 évben? Mit csinált Páva Zsolt és a városvezetés az elmúlt években?

A felújítások, a város fejlesztése és rendbetétele helyett, katasztrofális állapotok uralkodnak, Pécs úszik az adósságspirálban - a felhalmozott, egy nagyságrendileg 10 milliárd forint körül mozgó adósság rendezésére az állam segítő jobbot nyújtott a városvezetésnek, de azt a támogatást 2020-ig kötelesek megtéríteni a kormánynak. Ahelyett , hogy fejlesztések , út-és járdaépítések zajlanának, a helyi Fideszes brancs minden erejével az EU-s és állami milliárdok baráti körben való szétosztásában és a támogatások elsikkasztásában jeleskedik, s tetőfokára hág a korrupció e körökben.
 

Hegedüs Péter

Pécs

A Szabad Pécs számolt be róla, hogy a Jobbik két pécsi önkormányzati képviselője és Baranya megyei országgyűlési képviselő-jelöltje, Fogarasi Gábor és Gyimesi Gábor feljelentést tesznek a "Zsolnay-puccsként" elhíresült üggyel kapcsolatban.

Pécsen is jellemzően szemetesek a közterületek, a hulladéklerakó szigetek alulméretezettek, így ott folyton a konténerekből kibuggyanó szeméthalmokat lát az ember. Interjú Fogarasi Gáborral, a Baranya 1. választókerület országgyűlési képviselőjelöltjével, 5. rész.

Dühítő: hogy fordulhat elő az, hogy bárki közülünk ne tudjon magának egy fűtött helyen megvetett ágyat és egy zárható szekrényt. Interjú Fogarasi Gáborral, a Baranya 1. választókerület országgyűlési képviselőjelöltjével, 4. rész.

Kirúgták azt a portást a pécsi Városházáról, akinek Kósa Lajost kellett volna fogadnia, de a hosszú várakozás miatt egy pillanatra elszaladt a mosdóba.

Jómagam gyakran gondolok arra, milyen lehet a pécsi járdákon kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedni – egyes járdaszakaszokon nekem lehetetlennek tűnik, márpedig erre a mutatványra sok embertársunk rákényszerül nap mint nap. Interjú Fogarasi Gáborral.

Devizahitelesek

A Jobbik védelmet nyújtott be a végrehajtóktól rettegő devizahiteleseknek

A kilakoltatási moratórium alatt is folytatódnak a kilakoltatások, a tartozások mesterséges duzzasztása folyamatos, mindennaposak a végrehajtói túlkapások. A Jobbik nem csak a választásig, de a probléma megoldásáig megtiltana minden kilakoltatást.

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá az Adóskamarával

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá a jogászokat, civil érdekvédőket és banki károsultakat tömörítő Adóskamarával - jelentette be a párt alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Belföld

A baranyai Bogdásában az összes listás szavazat érvénytelen lett amit nem a Fideszre adtak le, pedig az egyéni voksoknál 41 iksz van az ellenzéki jelölteken, Pécsudvard 001-es körzetben 338 érvényes mellett 173 érvénytelen szavazat született.

Mert szétverték a közlekedés, mert leépítik az önkormányzatot, mert a haverok között osztják ki pénzeket, mert vidékfejlesztésnek hívják a vidékrombolást. Mert hazudtak neked.

Nagyobb mennyiségű élelmiszer-adományt kapott a komlói Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesület, amit még e héten szétosztanának a rászoruló családoknak. Legalábbis ez olvasható az egyesület vezetőjének, Orsós Ferenc „Gogen”-nek a facebook-bejegyzésében.

Magyarország válaszúthoz érkezett, az emberek változást akarnak. Véget kell vetni a jelenlegi korrupt és arrogáns kormányzásnak, s egy új Magyarországért, a magyarságért tenni és küzdeni akaró kormányt kell az ország élére kinevezni. Nincs apelláta, el kell jönnie ismét 1848-nak, most vasárnap, 18.04.08-án.

Baranya megyében óriási munkanélküliség tombol, ami ahhoz vezetett, hogy a lakosság tömegesen indult meg a főváros vagy a nyugati országok felé. A megye 4-es számú választókerületének legesélyesebb ellenzéki jelöltjével, Andrics Alízzal beszélgettünk.

Életmód

Tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepel az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) hétfőn nyilvánosságra hozott versenyprogramjában. A kaukázusi krétakört három színház előadásában is láthatja a közönség.

Az együttes tavasszal csak három koncertet ad: március 17-én a győri Audi Arénában, március 24-én a debreceni Főnix Csarnokban, április 6-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában lépnek színpadra.

Sport

Phjongcshang 2018: több mint kétezer ember köszöntötte hétfő este a baranyai megyeszékhelyen Knoch Viktort és Burján Csabát, a phjongcshangi téli játékokról hazatérő olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolya váltó pécsi tagjait.

"Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk" - jelentette ki Burján. "Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be".

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.