Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Véget ért a 48. Új Ház Centrum LÉTA-KER Kft. Mecsek Rallye

Az ünnepélyes díjkiosztóra hamarosan, vasárnap délelőtt kerül sor a Hotel Palatinusban, a hivatalossá váló listáig az alábbiakban foglalható össze a szombat este befejeződött verseny.

Pénteken délután ezrek tolongtak a Széchenyi téri rajtceremónián, ahonnan az újdonságként szereplő Pécs-Pogányi Reptéren kijelölt első gyorsaságira hajtott a mezőny.

A napsütéssel indult első körök után, kora este felhőszakadás miatt le kellett állítani a reptéri gyorsaságit, emiatt némi csúszással késő estébe nyúlt a verseny. Nézői visszajelzések alapján a legnagyobb érdeklődés a 9. Porschét felvonultató Historic mezőnyt kísérte, noha az ORB mezőny elején is a rali-technika csúcsát verő gépcsodák száguldoztak. Még a WRC-ket is felülmúló motorhangjuk, páratlan látványuk, korukat meghazudtoló tempójuk alapján sejteni lehetett, hogy a többi veterán rali-gépcsoda nem rúghat labdába mellettük. Végül a sárga Porschéval induló, tavaly is mecseki győztes Wagner-Zauner duó állhatott fel a dobogó csúcsára. Némely pályán taps kísérte a Finnországból érkezett idős Pitkanen – Rosberg páros gyönyörű 3.4 Mk2-es Jaguárját, akik láthatólag nem az időeredményért utaztak ennyit, viszont különleges csemegét nyújtottak a veterán raliautókért rajongóknak.

Nagy csata dúlt az éllovasok – Ollé, Herczig, Kazár, Botka – között, amelyből végül is Herczigék törtek az élre, jelentős előnnyel. Abszolút második helyre futottak Kazárék, a harmadikra Botka, a negyedik helyre Hadikék,  míg az elején még vezető Ollé „Sasa“ egy gonosz  defekt miatt szorult az 5. helyre.

A Turán – Zsíros párosnak elmaradt a várva várt pécsi szerencse. Négy kanyar volt hátra a Mecsek Rallye leghosszabb, orfűi szakaszának céljáig. Turán Frigyes és Zsiros Gábor jó tempóban haladt, amikor abban az ominózus jobb kanyarban a Peugeot 208 T16 R5 megcsúszott egy sárfolton…
„Leszaladtunk az útról és egy árokba hajtottunk, itt sikerült kellőképpen lelassulni, ám a végén valamiért mégis felborultunk, csak épphogy átfordult a kocsi – mesélte Turán Frici. – A futómű nem sérült meg, a karosszéria is csak épphogy, szóval akár tovább is mehettünk volna, csakhogy a hűtő kilyukadt, ami ezt megakadályozta.

A Rallye2-es mezőny élné magabiztosan végzett a Tajmel-Csendes páros, a 6 gyorsasági szakaszból ötön nyert a Mitsubishi Lancer Evo IV párosa. A Rally2 mezőnyéből 29-en értek célba.

A pécsiekkel kövekező cikkünkben foglalkozunk, balszerencse kísérte némelyiküket, műszaki hiábák, kicsúszás, majd kigyulladt autó rostálta ki őket a mezőnyből.

Képsorozat: Győrfi Dávid sportfotós

Pécs

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Máskor is gyűjtött aláírást a Fidesz a homoszexuálisok felvonulása kapcsán, vagy csak most, amikor nem ők vezetik a várost? Emlékeim szerint a Fidesz kormányzása alatt, fideszes (fő)városvezetés mellett Budapest hosszú éveken keresztül helyt adott ezeknek a rendezvényeknek.

Azt szerintem mindenki tudja, hogy a képen Orbán Viktor látható Dr. Hoppál Péter társaságában a várban kialakított rezidencián, melyre az adófizetők pénzéből milliárdokat költött a kormány. Én arra lennék kíváncsi min könyököl a miniszterelnök.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Az érintetteknek márciustól postázzák a koronavírus elleni védettséget igazoló igazolványt, amelyen a korábbi információkkal szemben nem fog szerepelni a kapott vakcina típusa.

Kárpáti Zoltánnal, a Jobbik Baranya megyei 4. sz. választókerületi elnökével beszélgettünk tanulmányairól, életéről, politikai szerepvállalásáról és a vidékről.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken jelentette be Facebook-oldalán , hogy a diplomás gyed után sem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak 2022-től. A diplomás gyedet azok igényelhetik, akik felsőoktatásban tanulnak, vagy a felsőoktatási tanulmányaik végétől számított egy éven belül vállalnak gyermeket. Nekik a diplomás gyed után - melynek összege a garantált bérminimum, vagy a minimálbér, illetve annak egy bizonyos hányada - csak nyugdíjjárulékot kell fizetniük, ami 10% - fejtette ki a miniszter.

A Jobbik szerint "mindenkit bedarál Orbánék oktatáspolitikája", amely cselédnek tekinti a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket is.

98,77 %-os feldolgozottságnál 56,29 %-on áll Kálló Gergely, az összellenzéki támogatással indult jobbikos jelölt a Fejér megyei 4-es választókerületben rendezett időközi választáson. A függetlenként indult fideszes jelölt 37,72 5-on áll.

Életmód

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.