Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

A város, ahonnan menekülnek az egyetemisták

Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésekor felhorgadó pécsi reményekből kevés vált valóra, a kormány oktatáspolitikája pedig óriási gondba sodorta a város legnagyobb foglalkoztatóját, a Pécsi Tudományegyetemet. Nem csoda, ha egyre kevesebb a pécsi egyetemista, és ők is, ha végeznek, elhagyják a várost. A jelenség más vidéki nagyvárosban sem ismeretlen, de Pécsett a helyzet drámai. Ágyúval verébre-sorozatunk újabb pécsi darabja.

Hatezer új munkahely született Pécsett az elmúlt négy évben, büszkélkedett a választás előtt másfél héttel a pécsi önkormányzati lap a KSH adataira hivatkozva. Az impresszív statisztikával második ránézésre azért akadnak gondok, például belekerült a pécsi önkormányzat által szervezett 300 fős nyári diákmunka, illetve a város és az állam által szervezett közmunka, amely mintegy 1500 főt érint, nem beszélve a különböző pályázatilag támogatott munkahelyekről.

Ha a listát alaposan végigböngésszük, teljesen másra következtethetünk: összesen 1500 piaci céges munkahely jött létre ebben a ciklusban, miközben csak az Elcoteq bezárása miatt 2400 ember került az utcára. A városban most jóval 10 százalék fölött van az álláskeresők száma, ami sokkal magasabb a válság előtti adatoknál.

Ami azt illeti, sok pécsinek tűnhet úgy, hogy akármihez is fogott a város az elmúlt lassan nyolc évben, nem sült ki belőle semmi jó. Az Európa Kulturális Fővárosa címet azzal nyerte el Pécs, hogy elindul az országos szintű kulturális decentralizáció, a város pedig Európa kulturális térképére kerül. Ehelyett a projektet a bénázások sora és a kármentés határozta meg, no meg persze a menet közben kitört gazdasági világválság, ami óriási csapást mért a város és az egész térség gazdaságára is.

Az Orbán-kormány felsőoktatás területén végzett hihetetlen mértékű rombolásából ugyan egyetlen felsőoktatási intézmény se jött ki nyertesként, ám a nagy tudományegyetemek közül kétségkívül a pécsi szenvedte el a legsúlyosabb veszteséget. A nemrég még 35 ezer hallgatóval rendelkező Pécsi Tudományegyetemre 2010-hez képest tavaly 39 százalékkal kevesebb diák jelentkezett, a hallgatói létszám mára pedig 20 ezer alá csökkent.

Egy olyan város esetében, amely gazdag kulturális életéből és az egyetemisták nyüzsgő hadából kíván megélni, mindez óriási csapást jelent. A történet sokak szerint jóval egyszerűbb: Pécsett utoljára a szocialista Toller Lászlónak volt országos befolyása és kellő lobbiereje. Az utódai súlytalan polgármesterek és országgyűlési képviselők, akik képtelenek voltak kormányzati támogatást és befektetőket hozni a városba.
Ágyúval verébre – a sorozat korábbi cikkei

 

 

A pécsiek újra a föld alá vágynak

Toller László polgármester 2005-ös szavai szerint Pécs 100 év bányászkodás után tért vissza a felszínre a kulturális fővárosi cím elnyerésével, hiszen jövője mindig is a kultúrában rejlett. Bár ebben nem kevés volt a nagyotmondás, és a plebejus polgármesternek a bokszmeccsek és a sör-virslis majálisok is a kultúra magját képezték, az igaz, hogy Toller a kulturális városfejlesztésben látta Pécs kitörési lehetőségét.

Pénz jött is aztán dögivel: a város köztereinek átalakításába és új, európai színvonalú kulturális létesítmények kialakításába 35 milliárd forintot öltek, és a 2010-es, illetve 2009-es év programjaira, valamint azok kommunikációja is több mint kétmilliárd forint jutott. Az eredmény: látványosan megroppant pécsi kulturális élet, súlyos anyagi gondokkal küzdő új intézményhálózat, továbbra sem biztató idegenforgalmi adatok.

A Pécs2010 projekt finoman fogalmazva is mérsékelt sikerének rengeteg oka van, ezek részletes bemutatása túlnő ennek a cikknek a keretein. Ami biztos, hogy az eredeti pályázatot megíró civileket, értelmiségieket gyorsan kipöckölték a rendszerből – valószínűleg már bekerülni is csak azért tudtak, mert a városházi apparátusnak fogalma sem volt arról, miként is kellene megírni a pályázatot. Majd miután Toller balesete után recsegni-ropogni kezdett a pécsi városvezetés, a helyi apparátust is kiiktatta az országos szintű botránytól rettegő Hiller István kultúrminiszter.

A hosszú ideig csak a folyamatos káoszról és csúszó beruházásokról halló pécsiek ezek után már nem tudták sajátjukként kezelni a történetet. A 2010 során a programokba öntött több mint egymilliárd forint nagyobbrészt nyomtalanul múlt el, a jelentős késéssel felhúzott Zsolnay Negyed pedig mai napig idegen testnek számít a város szövetében, hiába mondható egyedülállónak egész Magyarországon.

Az új intézmények küszködése kétségkívül nem a pécsiek hibája, hiszen a 2008 végén beütő válság több idegenforgalmi beruházást is lenullázott a városban, a mai napig a történelmi belváros szélén rozsdásodnak például egy félbemaradt építkezés vascsövei, a néhai Ifjúsági Ház előtt pedig egy gödröt sikerült megásni. A Zsolnay Negyed révén funkcióját vesztett volt Ifjúsági Házban pedig mostanság bálás ruhavásárok zajlanak.

A Márta István által vezetett Zsolnay Negyed vergődése azonban ezzel együtt is látványos. Hiába az 500 milliós kormányzati támogatás, tavaly a kommunikációs stáb nagy részét elküldték, idén pedig az önkormányzat 160 millióval kurtította meg az éves büdzsét, ami a programszervezési költségekből hiányzik majd. A kieső programok valószínűleg nem teszik népszerűbbé a negyedet, holott most is az érdeklődés hiánya a legnagyobb gond: azok a kísérletek, hogy ide telepítsék a hagyományosan nagy közönséget vonzó szabadtéri nyári fesztiválokat, látványosan megbuktak a közönség távolmaradása miatt.

 

 

Egyetemváros egyetemisták nélkül

A Zsolnayt az egyetemisták tehetnék nyüzsgővé, ám hiába költözött ide egy egész egyetemi kar és a bölcsészkar egy népes intézete, a pezsgés kevésbé érezhető. Ez persze nem meglepő: az egész város azzal küzd, hogy az elmúlt fél évtizedben tízezres nagyságrendben tűntek el a szolgáltatóipart hagyományosan éltető egyetemisták Pécsről.

Mindez egyrészt országos jelenség, több helyen brutálisan visszaestek a felvételi létszámok, ráadásul a hivatalosan vidékbarát kormányzat legjobban a vidéki intézményekkel szúrt ki. A hallgatóik felét-harmadát elvesztő kisebb főiskolákhoz képest Pécs valamelyest jobban járt, ám rengeteg, az egyetemistákból élő helyi vállalkozás került nehéz helyzetbe, legyen szó vendéglátásról, szállásközvetítésről.

A lyukat valamennyire a most már ezres létszámban itt tanuló, többnyire igen jómódú külföldi hallgatókkal próbálják betömni, vegyes sikerrel. A PTE szintén ezen bevételek révén próbál előre menekülni, bár sokat elmond a Fidesz felsőoktatás politikájáról, hogy az egyetemi költségvetés szempontjából nem a rohamosan csökkenő hallgatói létszám jelentette a legnagyobb csapást, hanem a korábban háromlábú finanszírozási forma egyik lábának eltörése: 2013 óta az intézmények nem kapnak úgynevezett tudományos normatívát, ami épp a magasan kvalifikált, azaz drága oktatók tömegével rendelkező, állítólag a kormányzat által előnyben részesített tudományegyetemeknek tett be.

Április 6. nagy kérdése, hogy a pécsiek kin próbálják leverni a ciklusokon átívelő hanyatlást: a 2009 és 2010 során már egyébként is megbüntetett baloldalon, vagy a város helyzetén helyi kormányzása öt éve alatt jottányit sem javító Fideszen. Sokan persze már szavaztak: Pécs lakossága 13,12 százalékkal csökkent a rendszerváltás óta, amivel Miskolc után a legnagyobb lakosságvesztést szenvedte el a vidéki nagyvárosok közül, 2009 és 2013 között pedig majd' 10 ezerrel fővel esett vissza a népessége, 156 ezerről 147 ezerre.

 

forrás: hvg.hu

Pécs

Sorra jönnek elő Pécsett a közgyűlés ülésein a pécsi Fidesz jobbnál jobb ötletei. Csak azt nem értem, hol voltak az elmúlt 10 évben, akkor hogy nem jutott eszükbe mit kellene csinálni?

Kedden tartotta alakuló ülését Brüsszelben a helyi és regionális képviselőket tömörítő Európai Uniós intézmény, a Régiók Európai Bizottsága. A bizottság legfiatalabb tagja a 25 éves, Baranya megyei képviselő, Schwarcz-Kiefer Patrik lett, akit a Jobbik delegált a testületbe.

Brenner Koloman a Jobbik országgyűlési képviselője és Schwarz-Kiefer Patrik, Baranya megyei önkormányzati képviselő feljelentést tesz a Petőfi Irodalmi Ügynökség adásában elhangzottak miatt.

Ha Áder János fizetését meg kellett duplázni, a szociális dolgozókét vajon miért nem?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt javasolta, hogy János fizetése legyen havonta 2.937.000 Ft. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanakkor nem javasolta, hogy Júlia fizetése emelkedjen. János egy hónap alatt többet keres, mint Júlia egy évben.
MIND A KETTEN KÖZSZOLGÁK. ÖN EGYET ÉRT AZZAL, HOGY A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK FIZETÉSE DUPLÁJÁRA NŐJÖN, MIKÖZBEN JÚLIA FIZETÉSE NEM EMELKEDIK?

Ön teljesen hülyének néz minket?

A Jobbik nem hagyja szó nélkül a fideszes miniszter kommunistamosdatását!

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn azonnali kérdéssel fordult az Orbán-kormányhoz, hogy támogassa a kabinet is azt az európai polgári kezdeményezést, amely az uniós források korrupt felhasználásnak visszaszorítását célozza.

Szerda reggel közös közleményben álltak ki az ellenzéki pártok Demeter Márta mellett.

Az Alfahír írta meg elsőnek, hogy az LMP társelnökét a kormány propagandalapja, az Origo egy névtelen cikkben azzal támadta, hogy a Honvédkórházban VIP-kártyával vett igénybe kezelést, mindezt egy, az intézményből szerzett/megkapott igénylőlappal támasztottak alá. Valóságban a politikus csak súlyos beteg édesanyjával szerette volna az utolsó pillanatokat együtt tölteni, és végül sem ő, sem pedig az anyukája nem feküdt be a Honvédkórház kórtermébe.

2018-ban, a családok évében 3212 ingatlankiürítés történt Magyarországon. 2017-ben ez a szám 3636 volt, ami egyben rekord is.

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.