Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

A város, ahonnan menekülnek az egyetemisták

Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésekor felhorgadó pécsi reményekből kevés vált valóra, a kormány oktatáspolitikája pedig óriási gondba sodorta a város legnagyobb foglalkoztatóját, a Pécsi Tudományegyetemet. Nem csoda, ha egyre kevesebb a pécsi egyetemista, és ők is, ha végeznek, elhagyják a várost. A jelenség más vidéki nagyvárosban sem ismeretlen, de Pécsett a helyzet drámai. Ágyúval verébre-sorozatunk újabb pécsi darabja.

Hatezer új munkahely született Pécsett az elmúlt négy évben, büszkélkedett a választás előtt másfél héttel a pécsi önkormányzati lap a KSH adataira hivatkozva. Az impresszív statisztikával második ránézésre azért akadnak gondok, például belekerült a pécsi önkormányzat által szervezett 300 fős nyári diákmunka, illetve a város és az állam által szervezett közmunka, amely mintegy 1500 főt érint, nem beszélve a különböző pályázatilag támogatott munkahelyekről.

Ha a listát alaposan végigböngésszük, teljesen másra következtethetünk: összesen 1500 piaci céges munkahely jött létre ebben a ciklusban, miközben csak az Elcoteq bezárása miatt 2400 ember került az utcára. A városban most jóval 10 százalék fölött van az álláskeresők száma, ami sokkal magasabb a válság előtti adatoknál.

Ami azt illeti, sok pécsinek tűnhet úgy, hogy akármihez is fogott a város az elmúlt lassan nyolc évben, nem sült ki belőle semmi jó. Az Európa Kulturális Fővárosa címet azzal nyerte el Pécs, hogy elindul az országos szintű kulturális decentralizáció, a város pedig Európa kulturális térképére kerül. Ehelyett a projektet a bénázások sora és a kármentés határozta meg, no meg persze a menet közben kitört gazdasági világválság, ami óriási csapást mért a város és az egész térség gazdaságára is.

Az Orbán-kormány felsőoktatás területén végzett hihetetlen mértékű rombolásából ugyan egyetlen felsőoktatási intézmény se jött ki nyertesként, ám a nagy tudományegyetemek közül kétségkívül a pécsi szenvedte el a legsúlyosabb veszteséget. A nemrég még 35 ezer hallgatóval rendelkező Pécsi Tudományegyetemre 2010-hez képest tavaly 39 százalékkal kevesebb diák jelentkezett, a hallgatói létszám mára pedig 20 ezer alá csökkent.

Egy olyan város esetében, amely gazdag kulturális életéből és az egyetemisták nyüzsgő hadából kíván megélni, mindez óriási csapást jelent. A történet sokak szerint jóval egyszerűbb: Pécsett utoljára a szocialista Toller Lászlónak volt országos befolyása és kellő lobbiereje. Az utódai súlytalan polgármesterek és országgyűlési képviselők, akik képtelenek voltak kormányzati támogatást és befektetőket hozni a városba.
Ágyúval verébre – a sorozat korábbi cikkei

 

 

A pécsiek újra a föld alá vágynak

Toller László polgármester 2005-ös szavai szerint Pécs 100 év bányászkodás után tért vissza a felszínre a kulturális fővárosi cím elnyerésével, hiszen jövője mindig is a kultúrában rejlett. Bár ebben nem kevés volt a nagyotmondás, és a plebejus polgármesternek a bokszmeccsek és a sör-virslis majálisok is a kultúra magját képezték, az igaz, hogy Toller a kulturális városfejlesztésben látta Pécs kitörési lehetőségét.

Pénz jött is aztán dögivel: a város köztereinek átalakításába és új, európai színvonalú kulturális létesítmények kialakításába 35 milliárd forintot öltek, és a 2010-es, illetve 2009-es év programjaira, valamint azok kommunikációja is több mint kétmilliárd forint jutott. Az eredmény: látványosan megroppant pécsi kulturális élet, súlyos anyagi gondokkal küzdő új intézményhálózat, továbbra sem biztató idegenforgalmi adatok.

A Pécs2010 projekt finoman fogalmazva is mérsékelt sikerének rengeteg oka van, ezek részletes bemutatása túlnő ennek a cikknek a keretein. Ami biztos, hogy az eredeti pályázatot megíró civileket, értelmiségieket gyorsan kipöckölték a rendszerből – valószínűleg már bekerülni is csak azért tudtak, mert a városházi apparátusnak fogalma sem volt arról, miként is kellene megírni a pályázatot. Majd miután Toller balesete után recsegni-ropogni kezdett a pécsi városvezetés, a helyi apparátust is kiiktatta az országos szintű botránytól rettegő Hiller István kultúrminiszter.

A hosszú ideig csak a folyamatos káoszról és csúszó beruházásokról halló pécsiek ezek után már nem tudták sajátjukként kezelni a történetet. A 2010 során a programokba öntött több mint egymilliárd forint nagyobbrészt nyomtalanul múlt el, a jelentős késéssel felhúzott Zsolnay Negyed pedig mai napig idegen testnek számít a város szövetében, hiába mondható egyedülállónak egész Magyarországon.

Az új intézmények küszködése kétségkívül nem a pécsiek hibája, hiszen a 2008 végén beütő válság több idegenforgalmi beruházást is lenullázott a városban, a mai napig a történelmi belváros szélén rozsdásodnak például egy félbemaradt építkezés vascsövei, a néhai Ifjúsági Ház előtt pedig egy gödröt sikerült megásni. A Zsolnay Negyed révén funkcióját vesztett volt Ifjúsági Házban pedig mostanság bálás ruhavásárok zajlanak.

A Márta István által vezetett Zsolnay Negyed vergődése azonban ezzel együtt is látványos. Hiába az 500 milliós kormányzati támogatás, tavaly a kommunikációs stáb nagy részét elküldték, idén pedig az önkormányzat 160 millióval kurtította meg az éves büdzsét, ami a programszervezési költségekből hiányzik majd. A kieső programok valószínűleg nem teszik népszerűbbé a negyedet, holott most is az érdeklődés hiánya a legnagyobb gond: azok a kísérletek, hogy ide telepítsék a hagyományosan nagy közönséget vonzó szabadtéri nyári fesztiválokat, látványosan megbuktak a közönség távolmaradása miatt.

 

 

Egyetemváros egyetemisták nélkül

A Zsolnayt az egyetemisták tehetnék nyüzsgővé, ám hiába költözött ide egy egész egyetemi kar és a bölcsészkar egy népes intézete, a pezsgés kevésbé érezhető. Ez persze nem meglepő: az egész város azzal küzd, hogy az elmúlt fél évtizedben tízezres nagyságrendben tűntek el a szolgáltatóipart hagyományosan éltető egyetemisták Pécsről.

Mindez egyrészt országos jelenség, több helyen brutálisan visszaestek a felvételi létszámok, ráadásul a hivatalosan vidékbarát kormányzat legjobban a vidéki intézményekkel szúrt ki. A hallgatóik felét-harmadát elvesztő kisebb főiskolákhoz képest Pécs valamelyest jobban járt, ám rengeteg, az egyetemistákból élő helyi vállalkozás került nehéz helyzetbe, legyen szó vendéglátásról, szállásközvetítésről.

A lyukat valamennyire a most már ezres létszámban itt tanuló, többnyire igen jómódú külföldi hallgatókkal próbálják betömni, vegyes sikerrel. A PTE szintén ezen bevételek révén próbál előre menekülni, bár sokat elmond a Fidesz felsőoktatás politikájáról, hogy az egyetemi költségvetés szempontjából nem a rohamosan csökkenő hallgatói létszám jelentette a legnagyobb csapást, hanem a korábban háromlábú finanszírozási forma egyik lábának eltörése: 2013 óta az intézmények nem kapnak úgynevezett tudományos normatívát, ami épp a magasan kvalifikált, azaz drága oktatók tömegével rendelkező, állítólag a kormányzat által előnyben részesített tudományegyetemeknek tett be.

Április 6. nagy kérdése, hogy a pécsiek kin próbálják leverni a ciklusokon átívelő hanyatlást: a 2009 és 2010 során már egyébként is megbüntetett baloldalon, vagy a város helyzetén helyi kormányzása öt éve alatt jottányit sem javító Fideszen. Sokan persze már szavaztak: Pécs lakossága 13,12 százalékkal csökkent a rendszerváltás óta, amivel Miskolc után a legnagyobb lakosságvesztést szenvedte el a vidéki nagyvárosok közül, 2009 és 2013 között pedig majd' 10 ezerrel fővel esett vissza a népessége, 156 ezerről 147 ezerre.

 

forrás: hvg.hu

Pécs

Négy év börtönre súlyosbították a korábbi fideszes képviselő büntetését

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében Mengyi Roland hatodrendű vádlott ügyében súlyosbította az elsőfokú ítéletet, háromról négy év letöltendő börtönre - írja a Hírösvény nyomán a 24.hu.

Félmilliárd forintos munkásszálló épül Pécsen

Több mint 370 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 485 millió forintból egy, közel száz főt befogadó munkásszállót alakítanak ki Pécsen - jelentette be szerdán Pécsen Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője.

Törökországtól vásárolhat páncélozott terepjárókat a kormány

14 tonnás, négykerék meghajtású páncélozott harci járműveket vásárol Magyarország - írja a Népszava a török médiára hivatkozva.

Chicagónak indult, de Barcs lett belőle

Jól mutatja a dél-somogyi Barcs helyzete, hogy miért nem kellett volna leszavazni a Jobbik bérfelzárkóztatási javaslatát Jakab Péter szerint. A Jobbik frakcióvezetője párttársa, Ander Balázs meghívására érkezett a városba, amely népessége jelentős részét elvesztette a 9 évnyi Fidesz-kormányzás alatt.

Viszlát a sitten, Döbrögi

„Viszlát a sitten, Döbrögi” felirat fogadja egy hétig Orbánt a várnál

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.