Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Választ kaptunk a „futómű-gyilkos pécsi aknafedlapok” ügyében

Lakossági panasz alapján, a városunkon átvezető főutak megsüllyedt aknafedlapjainak ügyében levélben kértünk tájékoztatást a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Baranya Megyei Igazgatóságától.
Bánki László megyei igazgató az alábbi írásos választ küldte.

„A 6. sz. főút pécsi átkelési szakaszán lévő aknafedlapok állapotával kapcsolatos megkeresésére az alábbiakat válaszoljuk:
A különböző közművezetékek országos közutak átkelési szakaszán történő elhelyezése a szűk beépítések miatt többnyire csak a közút területén, ezen belül gyakran az útburkolat alatt lehetséges.
Ezért a közlekedők gyakran találkoznak a nyomvonal utólagos helyreállítását tükröző útburkolat felületekkel, illetve a közművek tisztításához, elágazásához szükséges aknákkal, azok útburkolatban lévő teherbíró fedlapjaival.
A fokozott terhelés miatt sajnos valóban gyakran előfordul, hogy az utólag megépített burkolatokban, illetve a közmű fedlapokban süllyedések keletkeznek.
Ezen – általában vízelvezetést, vízellátást, gázellátását, távhőellátását, távközlést, vagy villamos energia ellátást biztosító-építmények üzemeltetése és fenntartása azok tulajdonosának feladatát képezi, akkor is, ha azok, a közút területén helyezkednek el.
Az egységes üzemeltetés, a szükséges karbantartási és javítási munkák lehető legrövidebb időn belül történő megvalósulása érdekében a két leginkább érintett közműtulajdonosokkal, a csapadékcsatorna esetében a BIOKOM Kft-vel, míg az ivóvízvezetékek, illetve szennyvízcsatornák esetében a Tettye Forrásház Zrt-vel együttműködési megállapodást kötöttünk.

A csapadékcsatorna üzemeltetésében kisebb mértékben igazgatóságunk is érintett, mivel az a kiemelt szegélyes keresztmetszetű útszakaszok vízelvezetését is szolgálja. Ezért az aknafedlapok és víznyelőrácsok állapotát ütemterv szerint ellenőrizzük. Amennyiben meghibásodást tapasztalunk, a szükséges kitáblázást elvégezzük, és ezt írásban jelezzük a BIOKOM Kft részére, aki a helyreállítási munkát saját hatáskörben vagy alvállalkozó közreműködésével elvégzi.
A munka megfelelőségének ellenőrzését közös helyszíni szemlével végezzük el.

A szennyvízcsatorna úttesten megjelenő, illetve részét képező aknafedlap meghibásodásából adódó veszélyhelyzetet a Magyar Közút NZRt. ellenőri szolgálata az észlelést követően azonnal jelzi a Tettye Forrásháznak, miután a veszélyes hely kitáblázását, körbekerítését elvégezte.
Amennyiben a meghibásodást a közmű üzemetetője észleli, akkor igazgatóságunkat tájékoztatja annak helyéről, valamint a szükséges forgalomkorlátozás módjáról és mértékéről, a hibajavítás várható ütemezéséről.
A megállapodás szerint a Tettye Forrásház a tudomására jutott hibaelhárítás megkezdéséről haladéktalanul, de az időjárás függvényében 2 héten belül köteles gondoskodni, és a munkálatokhoz a közúttól a kezelői hozzájárulást annak megkezdése előtt min. 3 nappal korábban megkérni.

Ha a meghibásodás egy 3 éven belüli rendkívüli igénybevétel miatt keletkezett, a közút az 1988. évi I. tv. végrehajtásáról szóló 30/1988. MT rendelet 29.§-a alapján a közút igénybevételével kapcsolatban kiadott közútkezelői hozzájárulás jogosultja felé intézkedik a hiba kijavításáról.
A meghibásodások elhárítása tehát mind a közműtulajdonosok, mind pedig igazgatóságunk számára folyamatos tevékenységet jelent.
 
 
 

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.