Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Ukrajnába is megérkezett a „demokrácia”

Ahhoz, hogy az ukrajnai eseményeket megtudjuk ítélni, el kell telnie néhány évnek, hogy világosan láthassuk az ok-okozati tényezőket. Röviden arról, hogy mi történt és történik most is Ukrajnában.  A nyugat barát ukrajnaiak még 2013 őszén/telén fellázadtak az akkori –korrupt, de törvényesen kinevezett- elnök ellen és elűzzék Janukovicsot és Azarovot. A majdani véres harcok után, az elnök végül Oroszországba menekült, Ukrajna pedig törvényes elnök nélkül maradt. Az új elnökválasztást Oroszország nem ismerte el, ahol egyébként Porosenkot választották meg.

Ez az egész nem is lenne számunkra érdekes, ha nem élne Kárpátalján egy jelentős magyar kisebbség. Csak nem kétszázezer magyar él Ukrajnában, akik ismét a rövidebbet húzták. Az mellett, hogy a hazai demokrata, elfogadó, orosz ellenes liberálisok büszkén tapsoltak a fiatal „demokrata” ukrán tüntetőkhöz (igen, ők ugyanazok, akik a 2006-os pesti fiúkat „csürhének” nevezték) akik nagy része magyar gyűlölő és erősen kötődött a szélsőjobboldali Svoboda párthoz. Tudom, hogy a magyar liberálisok többsége nem az eszéről híres, de még tőlük is hihetetlen volt, hogy képesek voltak az ukrán náciknak szurkolni egész évben. Olyan szintű öngól ez, amilyet Devecseritől láthattunk utoljára a „nyócegyen”.

A lényeg, Ukrajna nyugati része szerencsésen „demokratizálódott”. Ez annyit jelent, hogy megjelent az IMF, akik gyorsan felajánlották a „segítségüket” illetve megindult a magyar kisebbség elleni harc.

Ugyanis megszűnhet a magyar nyelvű felsőoktatás Kárpátalján, írja a jobbegyenes.blog.hu. A kijevi törvényhozásban tegnap elfogadott jogszabály értelmében, Ukrajnában a „felsőoktatás nyelve az ukrán”, s így majd’ minden tantárgyat ezen a nyelven kell tanítani. A javaslatot még májusban nyújtották be a kijevi parlamentben. Akkor Orosz Ildikó a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetője úgy nyilatkozott: a javaslat veszélybe sodorhatja az intézmény létét, hiszen ott a tantárgyak nagy részét magyarul oktatják. Az ukrán kormány az óta annyi „engedményt tett”, hogy néhány tárgyat az országban élő kisebbségek nyelvén is lehet majd tanítani (pl. nyilván a magyar nyelv és irodalmat), ám ezeket is csak akkor, ha biztosítani tudják az ukrán nyelvű előadásokat is. A tervezetet tegnap az ukrán törvényhozás elfogadta. Az ukrajnai eseményekre amúgy oly érzékeny magyar média ingerküszöbét ez az esemény nem érte el. Különösen ordító a csend a kárpátaljai sajtóban. Szerda estig (tehát több mint 24 órával a jogszabály megszavazása után) egyetlen egy helyi magyar nyelvű portál sem adott hírt arról, hogy veszélybe kerülhet az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény. A kárpátaljai helyzetet jól ismerő forrásink szerint a régió sajtóját (beleértve a magyar orgánumokat is) szinte teljes egészében Viktor Baloga, a jelenlegi kijevi kormányhoz hű helyi oligarcha tartja kezében. Nos, a jelek szerint szoros a gyeplő.

Ez az a demokrácia, amit ti magyar liberálisok annyira akartatok? Valószínűleg igen. Régóta tudjuk rólatok, hogy tiszta szívből gyűlöltök mindent, ami magyar és most egészen biztosan jót nevettek azon, hogy a kárpátaljai magyarság szenvedései nem értek véget, sőt még csak most kezdődnek. Ti, akik az utolsó cigánybűnöző jogaiért is kitudtok állni, ti akik az utolsó szomáliai menekültek is véditek, mikor fogtok egyszer kiállni a hazátokért, a véreitekért?
 

Pécs

Borkai hülyének nézi a választókat és ugyanúgy fideszes maradt, ahogy eddig

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt - áll a Jobbik legfrissebb közleményében.

Vasárnap reggel Pécsen dulakodás történt. Az ATV riporterét hátba vágták, kamerájában pedig 100 ezer forintot meghaladó kár keletkezett.

A megye helyzetéről, a kampányról és a választások kimeneteléről a Jobbik Baranya megyei listavezetőjét, Schwarcz-Kiefer Patrikot kérdeztük.

Négy év börtönre súlyosbították a korábbi fideszes képviselő büntetését

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében Mengyi Roland hatodrendű vádlott ügyében súlyosbította az elsőfokú ítéletet, háromról négy év letöltendő börtönre - írja a Hírösvény nyomán a 24.hu.

Félmilliárd forintos munkásszálló épül Pécsen

Több mint 370 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 485 millió forintból egy, közel száz főt befogadó munkásszállót alakítanak ki Pécsen - jelentette be szerdán Pécsen Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.