Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Tombol az Ebola

Miközben Nyugat-Afrikában a történelem eddigi legveszélyesebb regisztrált Ebola-járványa tört ki, a hazai médiában alig kap helyet ez a téma. Az amúgy is könnyen fertőző Ebola-vírus terjedését képtelenek megállítani az orvosok, főleg azért, mert nem tudnak gátat szabni az olyan népi szokásoknak, mint a holtak puszta kézzel történő mosdatása. Az Ebola ellen nincs gyógyszer, és tízből kilenc emberrel végez. Írja az origo.hu

 

Valahol érthető, hogy az európai kormányok nem szeretnének pánikhangulatot kelteni. Feleslegesen ne rettegjenek az emberek, igaz a madár és sertésinfluenzát úgy kezelték, mintha az új spanyolnátha szabadult volna rá az emberiségre. Arra volt vakcina, gyógyítható volt és szinte jelentéktelen kárt, károkat okozott. Az Ebola jelenleg nem gyógyítható. Vannak olyan megoldások, amik csökkentik a mortalitást, de kifejlesztett vakcina nem áll rendelkezésre. Röviden az Eboláról. A vírus Afrikában ütötte fel a fejét, 1976-ban a az akkori Zaire területén. (olvasói kvíz, hogy nevezik ma Zairet?) A vírus a beteg testnedveivel fertőz, ezért az orvosi személyzet és a temetkezésben résztvevők között különösen veszélyes. A gazdafajt a mai napig nem sikerült azonosítani, denevérekre, majmokra és rágcsálókra is gyanakodnak az orvosok, de a vírust még nem sikerült a természetben megtalálni. Ez különösen megnehezíti az oltóanyag elkészítését. A vírus eddig Afrika középső területein pusztított, ez az első jelentős eset, hogy nyugati területekre is átkerült. A fertőzött személyek szó szerint kínhalált halnak, a kórlefolyás között olyan horrorisztikus dolgok vannak, mint a vérzéses láz (ilyenkor minden testüregből ömlik a vér) a vérzéses sokk (veseelégtelenség lép fel), a betegek idegrendszeres is sérül, agresszívvá válnak a segítőkkel szemben is. A második szakaszban vérzéses hányás mellett óriási duzzanatok keletkeznek a testen, a beteg vére pedig igazi méreg, ami mindent és mindenkit megfertőz. A vérkicsapódása miatt rögök képződnek, minden szervben kiterjedt trombózis lesz, így az egész testben infarktusok alakulnak ki. A nyelvről, a nyelőcsőről, a légcsőről iszonyatos fájdalmak közepette leválik a nyálkahártya. Az utolsó fázis a halál. A túlélők gyógyulása lassú, legalább 2 hónap, és még 4 hónapon át ürítik a vírust (szemük csarnokvizében is megtalálható). A beavatkozás gyakorlatilag a folyadékveszteség intravénás pótlására korlátozódik.

Ilyen vírus tombol ma Afrikában. A WHO eddig tehetetlen, az orvosok hiába dolgoznak önfeláldozóan, hiába kockáztatják a saját életüket is, nem tudják megállítani a vírust. Ennek egyik oka, hogy a helyi emberek inkább járnak kuruzslókhoz, mint fehér orvosokhoz. Bizalmatlanok velük szemben és nem egyszer meg is támadják az egészségügyi személyzetet. A rendkívül fertőző vírus nagyon komoly veszélyeket rejt magában. Áprilisban a WHO illetékesei még azt nyilatkozták, hogy kettő-három hónapon belül úrrá tudnak lenni a járványon, az esetek száma pedig csökken. A helyzet azóta drasztikusan megváltozott, az áldozatok száma mindössze egy hét alatt 17 százalékkal emelkedett, és most már biztos, hogy ez minden idők legsúlyosabb Ebola-járványa.

Nem megerősített források szerint, a vírust már Olaszországban és Spanyolországban is regisztrálták, az olasz és spanyol kormány természetesen tagad. Egyértelmű, hogy nem cél a pánikkeltés, de a helyzet napról-napra egyre súlyosabbá válik. A befogadó, liberális Európának elő kell vennie az önző, nacionalista arcát, ha megszeretnénk állítani a vírust. Addig, amíg a WHO nem tudja kezelni a nyugat-afrikai helyzet, minden eszközzel korlátozni kell az afrikai bevándorlók számát. Radikális helyzet, radikális megoldásokat kíván. Mert azt mondanom sem kell, hogy milyen következményei lennének, ha egy fertőzött átjutna egy európai nagyvárosba. Afrikában eddig 9 különböző országban ütötte fel a fejét a vírus. Ne várjuk meg amíg átterjed az egész világra.

 

 

Pécs

Viszlát a sitten, Döbrögi

„Viszlát a sitten, Döbrögi” felirat fogadja egy hétig Orbánt a várnál

Az ellenzéki jelöltek, akik a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben indulnak, leadták a szükséges számú aláírást, Péterffy Attila csapata, tehát teljes. De hol a Fidesz?

A jobbikosok visszavitték a törvénytelenül kihelyezett terézvárosi fideszes plakátokat a Lendvay utcába

Budapesten, Terézvárosban a Fidesz négy nappal a hivatalos kampány kezdete előtt, törvénytelenül kihelyezte plakátjait. A Jobbik ma helyreállította a városképet.

Gábor Európa egyik legkeményebb üzleti környezetében szerzett cégvezetői tudást, melyet szülővárosa, Pécs szolgálatába szeretne állítani.

Fogarasi Gábor már most is olyan képviselőként dolgozik, akinek hivatásában az egyik legfontosabb érték a nyilvánosság és a város tevékenységeinek átláthatóvá tétele, hiszen ebben a tekintetben is nyugodtan kijelenthetjük, hogy városunk soha nem látott mélységekben van.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.