Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Tegye fel a kezét, akire vonatkozik Novák Katalin legújabb bejelentése

A családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken jelentette be Facebook-oldalán, hogy a diplomás gyed után sem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak 2022-től. A diplomás gyedet azok igényelhetik, akik felsőoktatásban tanulnak, vagy a felsőoktatási tanulmányaik végétől számított egy éven belül vállalnak gyermeket. Nekik a diplomás gyed után - melynek összege a garantált bérminimum, vagy a minimálbér, illetve annak egy bizonyos hányada - csak nyugdíjjárulékot kell fizetniük, ami 10% - fejtette ki a miniszter.

Jól hangzó kedvezményről van szó, a valóság azonban az, hogy a kedvezményezettek száma maroknyi. Nagyon egyszerűen végiggondolható, hogy egy átlagos magyar diák 18-20 évesen fejezi be gimnáziumi tanulmányait, attól függően, hogy hány évesen kezdte az iskolát, illetve volt-e ráadás előkészítő jellegű, vagy szakmai éve, esetleg szükséges volt-e évet ismételnie. Ezt követően, ha valakit első próbálkozásra felvesznek egyetemre, akkor legjobb esetben 21-23 éves korában végezhet alapfokú tanulmányaival, osztatlan vagy mesterképzés esetén pedig 23-26 évesen. Nagyon könnyen előfordulhat tehát, hogy valaki önhibáján kívül kiesik a támogatottak köréből pusztán azért, mert elvégzett például egy nyelvi előkészítő évet, vagy mert csak másodszorra sikerült felvételt nyernie a kiválasztott egyetemi szakra. Véleményünk szerint ez a támogatás akár hasznos is lehetett volna, így viszont nem jelent többet üres szavaknál és igazságtalan kivételezésnél.

Továbbá erősen valószínűtlennek tűnik, hogy egy frissdiplomás nő gyerekvállalás mellett döntsön, pláne egy egyetemi tanulmányait végző. Ez ugyanis sokkal több egy egyszerű, pillanatnyi döntésnél, bármennyire is próbál erről megfeledkezni kormányunk. Egyetem mellett rengetegen dolgoznak még, hogy fizetni tudják az egekbe szökött albérletárakat, de az alapvető élelemiszereknél is nagymértékű áremelkedés volt tapasztalható az elmúlt években, miközben az egyetemi ösztöndíjak mértéke stagnál, így marad a munka. Frissdiplomásként pedig a legtöbben azt szeretnék, hogy a végzettségükhöz kapcsolódó állást találjanak, gyerekvállalás miatt évekre kiesni a munkaerőpiacról igen nagy veszteség, főleg a kiemelten értékes szakmai tapasztalat megszerzése szempontjából, amiből sokszor kezdő pozíciókhoz is egy évet várnak el a munkáltatók.

A KSH 2019-es felmérése szerint a magyar fiatalok átlagosan 27 évesen költöznek el otthonról. A lista dobogósai Svédország, Luxemburg és Dánia, a sor végén Szlovákia, Bulgária és Horvátország áll. Irreálisan magas ingatlanárak és méltatlanul alacsony minimálbér mellett mindez persze nem meglepő, ahogy az sem, hogy a diploma után álló fiataloknak nem első dolga a gyerekvállalás. Lehet tehát nyakatekert feltételekhez kötött támogatásokat lebegtetni, ha a valóság eközben a közoktatás hanyatlásáról, az egészségügy lezüllesztéséről, különböző társadalmi csoportok egymás ellen hangolásáról és folyamatos ellenséggyártásról meg háborús retorikáról szól. Háborúban ugyanis senki nem fog gyermeket vállalni, de ilyen fiatalon a mai világban még békeidőben is életszerűtlen.

Pécs

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Máskor is gyűjtött aláírást a Fidesz a homoszexuálisok felvonulása kapcsán, vagy csak most, amikor nem ők vezetik a várost? Emlékeim szerint a Fidesz kormányzása alatt, fideszes (fő)városvezetés mellett Budapest hosszú éveken keresztül helyt adott ezeknek a rendezvényeknek.

Azt szerintem mindenki tudja, hogy a képen Orbán Viktor látható Dr. Hoppál Péter társaságában a várban kialakított rezidencián, melyre az adófizetők pénzéből milliárdokat költött a kormány. Én arra lennék kíváncsi min könyököl a miniszterelnök.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Niedermüller Péter, a DK politikusa, Budapest VII. kerület polgármestere szerint „rémisztő képződmény” a fehér, keresztény, heteroszexuális férfi – meg persze a nők is. Borzalmas.

Csütörtöki ülésnapján tárgyalta a magyar parlament Észak-Macedónia NATO-csatlakozását, a vitában ellenzéki képviselők hozták fel Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök ügyét, akit a hazájában korrupció miatt jogerősen börtönre ítéltek. A magyar diplomácia hathatós segítségével szöktették meg Budapestre és elég megkérdőjelezhető módon jutott menedékjoghoz.

Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn azonnali kérdéssel fordult az Orbán-kormányhoz, hogy támogassa a kabinet is azt az európai polgári kezdeményezést, amely az uniós források korrupt felhasználásnak visszaszorítását célozza.

Szerda reggel közös közleményben álltak ki az ellenzéki pártok Demeter Márta mellett.

Az Alfahír írta meg elsőnek, hogy az LMP társelnökét a kormány propagandalapja, az Origo egy névtelen cikkben azzal támadta, hogy a Honvédkórházban VIP-kártyával vett igénybe kezelést, mindezt egy, az intézményből szerzett/megkapott igénylőlappal támasztottak alá. Valóságban a politikus csak súlyos beteg édesanyjával szerette volna az utolsó pillanatokat együtt tölteni, és végül sem ő, sem pedig az anyukája nem feküdt be a Honvédkórház kórtermébe.

2018-ban, a családok évében 3212 ingatlankiürítés történt Magyarországon. 2017-ben ez a szám 3636 volt, ami egyben rekord is.

Életmód

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.