Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Tegye fel a kezét, akire vonatkozik Novák Katalin legújabb bejelentése

A családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken jelentette be Facebook-oldalán, hogy a diplomás gyed után sem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak 2022-től. A diplomás gyedet azok igényelhetik, akik felsőoktatásban tanulnak, vagy a felsőoktatási tanulmányaik végétől számított egy éven belül vállalnak gyermeket. Nekik a diplomás gyed után - melynek összege a garantált bérminimum, vagy a minimálbér, illetve annak egy bizonyos hányada - csak nyugdíjjárulékot kell fizetniük, ami 10% - fejtette ki a miniszter.

Jól hangzó kedvezményről van szó, a valóság azonban az, hogy a kedvezményezettek száma maroknyi. Nagyon egyszerűen végiggondolható, hogy egy átlagos magyar diák 18-20 évesen fejezi be gimnáziumi tanulmányait, attól függően, hogy hány évesen kezdte az iskolát, illetve volt-e ráadás előkészítő jellegű, vagy szakmai éve, esetleg szükséges volt-e évet ismételnie. Ezt követően, ha valakit első próbálkozásra felvesznek egyetemre, akkor legjobb esetben 21-23 éves korában végezhet alapfokú tanulmányaival, osztatlan vagy mesterképzés esetén pedig 23-26 évesen. Nagyon könnyen előfordulhat tehát, hogy valaki önhibáján kívül kiesik a támogatottak köréből pusztán azért, mert elvégzett például egy nyelvi előkészítő évet, vagy mert csak másodszorra sikerült felvételt nyernie a kiválasztott egyetemi szakra. Véleményünk szerint ez a támogatás akár hasznos is lehetett volna, így viszont nem jelent többet üres szavaknál és igazságtalan kivételezésnél.

Továbbá erősen valószínűtlennek tűnik, hogy egy frissdiplomás nő gyerekvállalás mellett döntsön, pláne egy egyetemi tanulmányait végző. Ez ugyanis sokkal több egy egyszerű, pillanatnyi döntésnél, bármennyire is próbál erről megfeledkezni kormányunk. Egyetem mellett rengetegen dolgoznak még, hogy fizetni tudják az egekbe szökött albérletárakat, de az alapvető élelemiszereknél is nagymértékű áremelkedés volt tapasztalható az elmúlt években, miközben az egyetemi ösztöndíjak mértéke stagnál, így marad a munka. Frissdiplomásként pedig a legtöbben azt szeretnék, hogy a végzettségükhöz kapcsolódó állást találjanak, gyerekvállalás miatt évekre kiesni a munkaerőpiacról igen nagy veszteség, főleg a kiemelten értékes szakmai tapasztalat megszerzése szempontjából, amiből sokszor kezdő pozíciókhoz is egy évet várnak el a munkáltatók.

A KSH 2019-es felmérése szerint a magyar fiatalok átlagosan 27 évesen költöznek el otthonról. A lista dobogósai Svédország, Luxemburg és Dánia, a sor végén Szlovákia, Bulgária és Horvátország áll. Irreálisan magas ingatlanárak és méltatlanul alacsony minimálbér mellett mindez persze nem meglepő, ahogy az sem, hogy a diploma után álló fiataloknak nem első dolga a gyerekvállalás. Lehet tehát nyakatekert feltételekhez kötött támogatásokat lebegtetni, ha a valóság eközben a közoktatás hanyatlásáról, az egészségügy lezüllesztéséről, különböző társadalmi csoportok egymás ellen hangolásáról és folyamatos ellenséggyártásról meg háborús retorikáról szól. Háborúban ugyanis senki nem fog gyermeket vállalni, de ilyen fiatalon a mai világban még békeidőben is életszerűtlen.

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.