Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Szerbiai választások - Államtitkári helyeket töltene be a VMSZ

Államtitkári helyeket töltene be a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az új szerb kormányban - mondta a Magyar Szó című újvidéki napilapnak nyilatkozva Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Az újság kedden arról számolt be, hogy a szerbiai előre hozott parlamenti választások egyértelmű győztese a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS), amely az előzetes adatok szerint 158 mandátumot szerzett a 250 fős szerbiai törvényhozásban, így abszolút többsége van, de nem sikerült elérnie a vágyott kétharmados többséget. Mivel több fontos törvényt is el kell fogadnia a szerb parlamentnek a közeljövőben, illetve az alkotmányt is módosítani kell - főleg az európai uniós csatlakozás érdekében -, így az SNS-nek mindenképpen koalícióra kell lépnie legalább egy párttal. A választások második helyezettje az SNS eddigi koalíciós partnere, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt lett 44 mandátummal. A szkupstinába emellett még két országos párt jutott be, az ellenzéki Demokrata Párt (DS), és a nemrégiben Boris Tadic volt államfő vezetésével ebből kivált Új Demokrata Párt (NDS). Az előzetes eredmények alapján három nemzeti kisebbségi párt is bejutott a parlamentbe: a VMSZ 6 mandátummal, a bosnyák Szandzsáki Demokratikus Akciópárt 3, és az albán Demokratikus Cselekvés Pártja 2 mandátummal.

 A VMSZ vasárnap bejelentette, ők is győztesei a választásoknak, az eddigi öt képviselőjük helyett 7 vajdasági magyar politikus képviseli majd a kisebbségi érdekeket a parlamentben. A Köztársasági Választási Bizottság előzetes adatai alapján végül nem 7, hanem 6 mandátuma lesz a legnagyobb délvidéki magyar pártnak. Pásztor István szerint ez a szám még nem végleges. Mint a Magyar Szónak magyarázta: "A labdarúgásra azt szokták mondani, hogy az a játék, amelyet 22-en játszanak, és mindig a németek győznek, a választások pedig úgy tűnik, hogy az a műfaj, amelyet sokan játszanak, és a végén a vajdasági magyaroknak mindig kevesebb jut, mint amennyit az első pillanatban bejelentettek". Hozzátette, hogy ha valóban hat mandátuma lesz a pártnak, az is rekordnak számít, akárcsak a pártra szavazók száma. A két évvel ezelőtti választásokon a hivatalos adatok szerint valamivel több mint 68 ezer polgár szavazott a VMSZ-re - habár a magyar párt szerint akkor mintegy 30 ezer szavazatot "elloptak" tőlük -, most pedig több mint 75 ezren. "Ha azt is figyelembe vesszük, hogy időközben mennyivel kevesebben vagyunk, mi, vajdasági magyarok, akkor megállapíthatjuk, hogy a vajdasági magyar közösség vasárnap kiválóan teljesített" - hangsúlyozta.

Pásztor elmondta, hogy a leendő miniszterelnökkel, Aleksandar Vuciccsal a választások éjszakáján megbeszélték: a napokban leülnek tárgyalni a jövőre vonatkozó tervekkel kapcsolatban. A VMSZ már a kampány során is bejelentette, hogy a kormánykoalíció része akar lenni, miniszteri helyekre azonban nem vágynak, azonban szeretnének magyar államtitkárokat látni elsősorban a gazdasági, a mezőgazdasági, az egészségügyi, a környezetvédelmi és a szociális ügyekkel foglalkozó minisztériumokban. Addig azonban nem lehet konkrétumokról beszélni, amíg nem alakul meg az új kormány - jegyezte meg.

forrás: MTI

Pécs

A Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyára a nyár végére elkészül a pécs-pogányi repülőtér szomszédságában - közölte Boros László vezérigazgató a beruházás helyszínén megtartott bokrétaünnepen szerdán újságírókkal.

Jogerősen tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi ítélőtábla szerdán azt a férfit, akit egy hajléktalan megölésével, valamint azzal vádoltak, hogy társaival több mint egy tucat betörést, rablást követett el 2013-ban és 2014-ben Baranyában - tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t.

A szerdától induló permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, 00:00 órától hajnal 6:00-ig. A BIOKOM kéri az érintett lakosságot a szükséges intézkedések elvégzésére, pl.: ablakok becsukása, növények letakarása, szabadban száradó ruhák beszedése stb.

Többen is felhívták az elmúlt napokban Mellár Tamást, aki azzal vált a hírek főszereplőjévé, hogy a Párbeszéd-frakcióba beülve megmenti annak létét. Szabó Tímea, a képviselőcsoport vezetője azt állította, más baloldali , elsősorban liberális ellenzéki politikusok le akarták beszélni Mellárt a csatlakozásról.

Felkészült a kritikákra, de nem tartja árulásnak Mellár Tamás független parlamenti képviselő azt, hogy beszáll Párbeszéd párt országgyűlési frakciójába.

Devizahitelesek

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

A Jobbik új eszközöket vetne be a kilakoltatások ellen

Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja a régiek mellett új módszerekkel is küzdene a devizakárosultak kilakoltatásai ellen, amik a választások után, a kilakoltatási moratórium végével újult erővel folytatódnak.

Belföld

Még szombaton történt, hogy Hort és Csány közötti vasúti átjáróban az ott közlekedő tehervonat elé vetette magát egy asszony négyéves unokájával. Mindketten meghaltak.

Jól indul a 2018-2022-es parlamenti évad. Z. Kárpát Dániel gyakorlatilag üres kormánypárti széksorok előtt volt kénytelen elmondani a napirend utáni beszédét. Ezzel a nemes gesztussal kezdte meg a munkáját a negyedik Orbán-kormány.

A baranyai lány nem tudta, hogy terhes. A történetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala számolt be: „Nem várt fordulat lepte meg bajtársainkat Baranya megyében.”

Kifizethetetlen: átlag 149 ezer forint egy budapesti albérlet. Ellenzéki pártok a Jobbikkal az élen évek óta szorgalmazzák, hogy a kormány indítson nagyszabású bérlakás-építési programot, de hiába.

Szétrohadt, rozsdaette mentőautóról szóló videót tett közzé tegnap Facebook oldalán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. Ezekkel a kocsikkal kellene súlyos beteg, gyors segítségre szoruló emberekért menni. Az Országos Mentőszolgálat vezetése szerint azonban ez egyáltalán nem veszélyes.

Életmód

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Színes, izgalmas kiállításokkal, előadásokkal és foglalkozásokkal várják a régészet napján, szombaton a látogatókat Pécsen, a Janus Pannonius Múzeumban (JPM).

Sport

Bejelentették, a nagy múltú PMFC-t működtető Zrt.-nél elfogyott a baranyai csapatra szánt pénz, mindenki mehet, amerre akar.

Az oroszországi foci-vb ma délután kezdődik. Két hétig a csoportmeccseken drukkolhatunk, majd újabb két hét, és az egyenes kieséses szakaszban már nincs lehetőség a javításra.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.