Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Szerbiai választások - Államtitkári helyeket töltene be a VMSZ

Államtitkári helyeket töltene be a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az új szerb kormányban - mondta a Magyar Szó című újvidéki napilapnak nyilatkozva Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Az újság kedden arról számolt be, hogy a szerbiai előre hozott parlamenti választások egyértelmű győztese a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS), amely az előzetes adatok szerint 158 mandátumot szerzett a 250 fős szerbiai törvényhozásban, így abszolút többsége van, de nem sikerült elérnie a vágyott kétharmados többséget. Mivel több fontos törvényt is el kell fogadnia a szerb parlamentnek a közeljövőben, illetve az alkotmányt is módosítani kell - főleg az európai uniós csatlakozás érdekében -, így az SNS-nek mindenképpen koalícióra kell lépnie legalább egy párttal. A választások második helyezettje az SNS eddigi koalíciós partnere, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt lett 44 mandátummal. A szkupstinába emellett még két országos párt jutott be, az ellenzéki Demokrata Párt (DS), és a nemrégiben Boris Tadic volt államfő vezetésével ebből kivált Új Demokrata Párt (NDS). Az előzetes eredmények alapján három nemzeti kisebbségi párt is bejutott a parlamentbe: a VMSZ 6 mandátummal, a bosnyák Szandzsáki Demokratikus Akciópárt 3, és az albán Demokratikus Cselekvés Pártja 2 mandátummal.

 A VMSZ vasárnap bejelentette, ők is győztesei a választásoknak, az eddigi öt képviselőjük helyett 7 vajdasági magyar politikus képviseli majd a kisebbségi érdekeket a parlamentben. A Köztársasági Választási Bizottság előzetes adatai alapján végül nem 7, hanem 6 mandátuma lesz a legnagyobb délvidéki magyar pártnak. Pásztor István szerint ez a szám még nem végleges. Mint a Magyar Szónak magyarázta: "A labdarúgásra azt szokták mondani, hogy az a játék, amelyet 22-en játszanak, és mindig a németek győznek, a választások pedig úgy tűnik, hogy az a műfaj, amelyet sokan játszanak, és a végén a vajdasági magyaroknak mindig kevesebb jut, mint amennyit az első pillanatban bejelentettek". Hozzátette, hogy ha valóban hat mandátuma lesz a pártnak, az is rekordnak számít, akárcsak a pártra szavazók száma. A két évvel ezelőtti választásokon a hivatalos adatok szerint valamivel több mint 68 ezer polgár szavazott a VMSZ-re - habár a magyar párt szerint akkor mintegy 30 ezer szavazatot "elloptak" tőlük -, most pedig több mint 75 ezren. "Ha azt is figyelembe vesszük, hogy időközben mennyivel kevesebben vagyunk, mi, vajdasági magyarok, akkor megállapíthatjuk, hogy a vajdasági magyar közösség vasárnap kiválóan teljesített" - hangsúlyozta.

Pásztor elmondta, hogy a leendő miniszterelnökkel, Aleksandar Vuciccsal a választások éjszakáján megbeszélték: a napokban leülnek tárgyalni a jövőre vonatkozó tervekkel kapcsolatban. A VMSZ már a kampány során is bejelentette, hogy a kormánykoalíció része akar lenni, miniszteri helyekre azonban nem vágynak, azonban szeretnének magyar államtitkárokat látni elsősorban a gazdasági, a mezőgazdasági, az egészségügyi, a környezetvédelmi és a szociális ügyekkel foglalkozó minisztériumokban. Addig azonban nem lehet konkrétumokról beszélni, amíg nem alakul meg az új kormány - jegyezte meg.

forrás: MTI

Pécs

Megnyílt szerdán a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) megújított mecseki bányászati kiállítása. A mintegy 200 bányászati emléket és eszközt bemutató felszíni tárlat a Vasarely Múzeummal szomszédos épületben kapott helyet.

A kiemelkedő munkát végzett utánpótlásedzők és tehetséggondozó tanárok közül idén is tízen vehették át az egymillió forinttal járó Mol Mester-M díjat. Díjazták a művészet és a tudomány területén példamutató tevékenységet végzett pedagógusokat is, köztük Simon Péter pécsi fizikatanárt is.

Miközben a sajtó az ellenzéki pártok közötti egyeztetésekkel van elfoglalva, hogy ki kinek a javára fog, vagy nem fog visszalépni, és ezt még ál-közvéleménykutatási eredményekkel is igazolni akarják, egy fontos dologról elfeledkezünk. Talán ez a legérdekesebb, ezért kell olyasmit erőltetni, ami nem megy.

Az Országos Horvát Önkormányzat dél-dunántúli központjának otthont adó házat adtak át hétfőn Pécsen. Az 500 négyzetméteres horvát ház a nemzetiségi önkormányzat irodájának és a magyarországi horvátok tudományos intézetének lesz az otthona.

A BIOKOM Nonprofit Kft. kéri a tisztelt pécsi lakosokat, hogy – amennyiben lehetőségük nyílik és megoldható – úgy ma délután legkésőbb 17:00 óráig szíveskedjenek gondoskodni a hazajutásról, mert az előrejelzések szerint várhatóan nagy mennyiségű ónos eső hullik majd.

Devizahitelesek

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá az Adóskamarával

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá a jogászokat, civil érdekvédőket és banki károsultakat tömörítő Adóskamarával - jelentette be a párt alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Jobbik nem hagyja, hogy kampányfogássá tegyék a devizakárosultak képviseletét

Amíg a kormányzat megkapja a devizahitelesek szavazatát megígérik, hogy foglalkoznak a problémáikkal, de előre borítékolható, hogy amint elmúlt április 8-a törlődik a memória és ismét az út szélén felejtik őket.

Belföld

A havi egymilliót kereső, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott, Szili Katalin nemrégiben kezdett fideszes fórumokon kampányolni. Most pedig a kormánypropagandát hirdető Magyar Időknek nyilatkozott.

Míg a kormány szavakban a migráció minden formáját ellenzi, a valóságban titkos migránsok ezrei és kötvényes migránsok tízezrei számára biztosított letelepedési lehetőséget Magyarországon az elmúlt évek során.

Komlóska polgármestere, Köteles László a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról, hogy szerinte a Fidesz a települési autonómia felszámolására törekszik, 2018 kérdése pedig az, hogy demokrácia vagy diktatúra lesz-e.

„A sors fintora, hogy ma pont azok miatt fojtogató otthon a légkör, akiktől sokan a megváltást várták.” Ismerjék meg Ádám történetét, aki egészen Ausztráliáig menekült a hazai közélet és társadalom mocsara elől.

Magyarországon vasárnaptól számítva négy nap alatt 21-en fagytak halálra, többségükben fűtetlen lakásokban, illetve kórházba kerülésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

Életmód

Az együttes tavasszal csak három koncertet ad: március 17-én a győri Audi Arénában, március 24-én a debreceni Főnix Csarnokban, április 6-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában lépnek színpadra.

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével véget ért Mohácson az idei busójárás, amelynek hétvégi fő programjaira több tízezren voltak kíváncsiak.

Sport

"Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk" - jelentette ki Burján. "Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be".

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat aranyérmet szerzett a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltók csütörtöki döntőjében a phjongcshangi téli olimpián.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.