Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Schwarcz-Kiefer Patrik: "aki egyszer innen elmegy, az ritkán tér vissza"

Schwarcz-Kiefer Patrikkal, a Jobbik Baranya megyei elnökével beszélgettünk tanulmányairól, munkásságáról és Baranya helyzetéről.

Hol nőttél fel, hogyan alakult az életed?

Pécsett születtem, itt jártam iskolába, A Kodály Zoltán Gimnáziumban végeztem magyar-olasz tagozaton. Már több mint 14 éve Pécsudvardon élek. Gimnázium alatt sok lehetőségem adódott diákcsere programmal kijutni Olaszországba, ekkor alakult ki bennem az az érdeklődés, aminek hatására érettségi után az ELTE Társadalomtudományi Karára jelentkeztem nemzetközi tanulmányok szakra. Diplomamunkámat a magyarországi és lengyelországi nemzetiségi szabályozások összehasonlításából írtam. Felsőfokú tanulmányaimat az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen folytattam, nemzetközi gazdálkodás szakon, ahol Baranya megye fejlesztéspolitikájának történetéről írom a szakdolgozatomat.

Ekkor jött képbe a Jobbik?

Egyetemi tanulmányaim mellett részt vettem a Jobbik gyakornoki programjában, a parlamenti frakciójuk mellett bepillantást nyertem a politika színfalai mögé, különböző szerepkörökben segítettem a frakció munkáját.

Mivel foglalkozol a politika mellett?

Aktívan részt veszek a magyarországi német közösség civil életében, a Sonntagsblatt újság kiadását is segítem, illetve több más szervezet mellett a Magyarországi Német Fiatalok Közösségének (GJU) tagja is vagyok. Igyekszem ápolni a hagyományokat és a nyelvet egyaránt.

Érettségi után elkerültél Pécsről. Mi hozott vissza?

2019-ben a megyei közgyűlés tagja lettem, örültem a lehetőségnek, hogy hazatérhetek. Sokaknak nem adatik meg, hogy tanulmányaik után visszatérjenek Baranyába. Sajnos olyan gazdasági helyzetben van a megyénk, hogy aki egyszer innen elmegy, az ritkán tér vissza, mivel nem sok lehetőséget kínál ez a vidék a fiataloknak. Ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam, amikor egyetem alatt Budapestről hazalátogatva egyre kevesebb ismerősömmel tudtam találkozni, mindenki máshol volt kénytelen szerencsét próbálni. Jelenleg is azért dolgozom, hogy ez a jövőben másként legyen.

2020 óta a Régiók Európai Bizottságának is tagja vagy. Hogy kezeled ezt a sok feladatot?

Nyilvánvalóan nem egyszerű feladat, de mind összefügg. Legyen szó akár a megyei közgyűlésről, akár Brüsszelről, a célom az, hogy Baranya érdekeit képviseljem mindenhol, és az itteni problémákra világítsak rá. Keserű tapasztalatom, hogy a budapestiek, de még a nyugat-európaiak fejében is olyan kép él Pécsről és környékéről, amely nem egyezik a valósággal. Bár igaz lenne, de egy átlagos baranyai faluba megérkezve nem felújított házakkal és új autókkal találkozunk, hanem a szomorú tényekkel.

Egy korábbi interjúdban említetted, hogy a politikából hiányoznak az új, fiatal arcok. Te szembe mész ezzel a trenddel?

Úgy gondolom, hogy nincs is más választásom. A politikai elit - legyen szó bármelyik pártról - az elmúlt 30 évben szinte csak negatív irányba tudta vinni megyénk sorsát. Az elmúlt 10 évben ez a folyamat felgyorsult, Baranya a legtöbb szempontból egyre távolabb kerül az országos átlagtól, jó példa erre az átlagbérek mértéke.

Szerinted mit lehetne ez ellen tenni?

Van az a régi szlogen, hogy azért kell a kormánypárti képviselőkre voksolni, mert ők mindent el tudnak majd intézni a kormánynál. Ehhez képest az elmúlt tíz évből nem tudok felidézni egyetlen komoly, nemzetgazdaságilag fontos beruházást a megyében. Sokat elmond a kormánypárti képviselőink lobbierejéről, hogy még egy stadiont sem tudtak elintézni Pécsnek, csak mostanra sikerült egy ígéretet összehozniuk. Ezek után nem szabad engednünk annak az illúziónak, hogy az ő szavuk bármit is ér a miniszterelnöknél, vagy akárhol.

(Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy Pécs sem fog kompenzációt kapni a kronavírus-válság okozta bevételkiesés és az elvett iparűzési adó miatt.) 

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

Péntek délelőtt egy összehangolt rendőri akció keretei közt fogott el a rendőrség egy 42 éves román férfit és egy 59 éves helyi nőt Kozármislenyben – írja a police.hu. Ötletük rendkívül merész volt, de a rend őrei elől ez sem mentette meg őket.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.