Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Óriási a felháborodás: 12 ezer helyett csak 1600 forintos "rezsicsökkentés" jár lakásonként

A kormány március elején jelentette be, hogy egyszeri juttatásként minden háztartás 12 ezer forintos visszatérítést kap, ezt pedig a következő gázszámláról vonják le.

Jól hangzik a kampányajándék, kár, hogy nem mindenkire vonatkozik. Az "egyetemes szolgáltatást igénybe vevő lakossági földgázfogyasztók részére biztosított téli rezsicsökkentésről" címet viselő rendeletben ugyan valóban szerepel a 12 ezer forintos csökkentés, ám sajnos mindig van egy "de". Rögtön kettő is.

Ami így szól:

"20 m3/h alatti gázmérővel rendelkező fogyasztói közösség esetében 24 ezer forint, függetlenül attól, hogy az adott fogyasztói közösség hány vételező taggal rendelkezik”, valamint „a 20 m3/h vagy a feletti gázmérővel rendelkező fogyasztói közösség esetében 120 000 forint, függetlenül attól, hogy az  adott fogyasztói közösség hány vételező taggal rendelkezik.”

A fogyasztói közösség lényegében a társasházakat takarja (természetesen rengeteg kivétellel). A törvény szerint

"a fogyasztói közösség a közös gázmérővel rendelkező olyan lakóépületben vételezők összessége, ahol a műszakilag megosztott, önálló lakások száma meghaladja az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát."

Így járt ez a tapolcai társasház is, amelynek közös képviselője kemény 24 000 forintos „rezsicsökkentésről” kapott értesítést. A portálunkhoz elküldött dokumentum alján tett megjegyzésből ítélve 15 lakást kezelnek a házban, így jött ki az 1600 forintos családonkénti összeg. Mivel ezt a lapot ki kell tenni a lépcsőházban, ezért a lakók most kedvükre gyönyörködhetnek az óriási összegben.

 

Mivel a társasházakban jellemzően több tucat lakást, vagyis fogyasztót találhatunk, ezért nem csoda, hogy egy-egy családot finoman szólva is váratlanul érheti az úgynevezett rezsicsökkentés.

"Minden család 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából."

- mondta Orbán Viktor a kampányajándékról még március elején.

Kár, hogy nem igaz.

Itt Tapolcán több ezer embert érint ez az átverés, csak a mi utcánkban 190 lakást - mondta Rig Lajos. A térség jobbikos országgyűlési képviselője emlékeztetett: nagyon sokan, pártállástól függetlenül háborodtak fel ezen az átverésen, hiszen mindenki 12 ezer forintos csökkentésre számított. A közös képviselőknek ki kell helyezniük a rezsicsökkentésről értesítő papírt a lépcsőházakban, ezekből viszont egyértelműen kiderül, hogy mekkora nagy átverés zajlik éppen.

Tapolcán a társasházak jó részében közös mérő van, vagyis a legtöbb ember számára egyáltalán nem 12 ezer forint a rezsicsökkentés, hanem 1500-1600 forint, attól függően, hogy hány lakás tartozik egy mérőeszközhöz. Tehát az ígérethez képest az egytizedét kapják meg – mondta.

„Azokat nem érinti ez, ahol megtörtént a felújítás, az energetikai korszerűsítés, valahol napelemeket is kihelyeztünk, hogy csökkentsük a költségeket. Erre az állam hoz egy ilyen rendeletet, mi mindig rosszul jártunk, amikor az állam adni akart valamit.”

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.