Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Óriási a felháborodás: 12 ezer helyett csak 1600 forintos "rezsicsökkentés" jár lakásonként

A kormány március elején jelentette be, hogy egyszeri juttatásként minden háztartás 12 ezer forintos visszatérítést kap, ezt pedig a következő gázszámláról vonják le.

Jól hangzik a kampányajándék, kár, hogy nem mindenkire vonatkozik. Az "egyetemes szolgáltatást igénybe vevő lakossági földgázfogyasztók részére biztosított téli rezsicsökkentésről" címet viselő rendeletben ugyan valóban szerepel a 12 ezer forintos csökkentés, ám sajnos mindig van egy "de". Rögtön kettő is.

Ami így szól:

"20 m3/h alatti gázmérővel rendelkező fogyasztói közösség esetében 24 ezer forint, függetlenül attól, hogy az adott fogyasztói közösség hány vételező taggal rendelkezik”, valamint „a 20 m3/h vagy a feletti gázmérővel rendelkező fogyasztói közösség esetében 120 000 forint, függetlenül attól, hogy az  adott fogyasztói közösség hány vételező taggal rendelkezik.”

A fogyasztói közösség lényegében a társasházakat takarja (természetesen rengeteg kivétellel). A törvény szerint

"a fogyasztói közösség a közös gázmérővel rendelkező olyan lakóépületben vételezők összessége, ahol a műszakilag megosztott, önálló lakások száma meghaladja az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát."

Így járt ez a tapolcai társasház is, amelynek közös képviselője kemény 24 000 forintos „rezsicsökkentésről” kapott értesítést. A portálunkhoz elküldött dokumentum alján tett megjegyzésből ítélve 15 lakást kezelnek a házban, így jött ki az 1600 forintos családonkénti összeg. Mivel ezt a lapot ki kell tenni a lépcsőházban, ezért a lakók most kedvükre gyönyörködhetnek az óriási összegben.

 

Mivel a társasházakban jellemzően több tucat lakást, vagyis fogyasztót találhatunk, ezért nem csoda, hogy egy-egy családot finoman szólva is váratlanul érheti az úgynevezett rezsicsökkentés.

"Minden család 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából."

- mondta Orbán Viktor a kampányajándékról még március elején.

Kár, hogy nem igaz.

Itt Tapolcán több ezer embert érint ez az átverés, csak a mi utcánkban 190 lakást - mondta Rig Lajos. A térség jobbikos országgyűlési képviselője emlékeztetett: nagyon sokan, pártállástól függetlenül háborodtak fel ezen az átverésen, hiszen mindenki 12 ezer forintos csökkentésre számított. A közös képviselőknek ki kell helyezniük a rezsicsökkentésről értesítő papírt a lépcsőházakban, ezekből viszont egyértelműen kiderül, hogy mekkora nagy átverés zajlik éppen.

Tapolcán a társasházak jó részében közös mérő van, vagyis a legtöbb ember számára egyáltalán nem 12 ezer forint a rezsicsökkentés, hanem 1500-1600 forint, attól függően, hogy hány lakás tartozik egy mérőeszközhöz. Tehát az ígérethez képest az egytizedét kapják meg – mondta.

„Azokat nem érinti ez, ahol megtörtént a felújítás, az energetikai korszerűsítés, valahol napelemeket is kihelyeztünk, hogy csökkentsük a költségeket. Erre az állam hoz egy ilyen rendeletet, mi mindig rosszul jártunk, amikor az állam adni akart valamit.”

Pécs

A Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyára a nyár végére elkészül a pécs-pogányi repülőtér szomszédságában - közölte Boros László vezérigazgató a beruházás helyszínén megtartott bokrétaünnepen szerdán újságírókkal.

Jogerősen tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi ítélőtábla szerdán azt a férfit, akit egy hajléktalan megölésével, valamint azzal vádoltak, hogy társaival több mint egy tucat betörést, rablást követett el 2013-ban és 2014-ben Baranyában - tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t.

A szerdától induló permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, 00:00 órától hajnal 6:00-ig. A BIOKOM kéri az érintett lakosságot a szükséges intézkedések elvégzésére, pl.: ablakok becsukása, növények letakarása, szabadban száradó ruhák beszedése stb.

Többen is felhívták az elmúlt napokban Mellár Tamást, aki azzal vált a hírek főszereplőjévé, hogy a Párbeszéd-frakcióba beülve megmenti annak létét. Szabó Tímea, a képviselőcsoport vezetője azt állította, más baloldali , elsősorban liberális ellenzéki politikusok le akarták beszélni Mellárt a csatlakozásról.

Felkészült a kritikákra, de nem tartja árulásnak Mellár Tamás független parlamenti képviselő azt, hogy beszáll Párbeszéd párt országgyűlési frakciójába.

Devizahitelesek

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

A Jobbik új eszközöket vetne be a kilakoltatások ellen

Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja a régiek mellett új módszerekkel is küzdene a devizakárosultak kilakoltatásai ellen, amik a választások után, a kilakoltatási moratórium végével újult erővel folytatódnak.

Belföld

Még szombaton történt, hogy Hort és Csány közötti vasúti átjáróban az ott közlekedő tehervonat elé vetette magát egy asszony négyéves unokájával. Mindketten meghaltak.

Jól indul a 2018-2022-es parlamenti évad. Z. Kárpát Dániel gyakorlatilag üres kormánypárti széksorok előtt volt kénytelen elmondani a napirend utáni beszédét. Ezzel a nemes gesztussal kezdte meg a munkáját a negyedik Orbán-kormány.

A baranyai lány nem tudta, hogy terhes. A történetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala számolt be: „Nem várt fordulat lepte meg bajtársainkat Baranya megyében.”

Kifizethetetlen: átlag 149 ezer forint egy budapesti albérlet. Ellenzéki pártok a Jobbikkal az élen évek óta szorgalmazzák, hogy a kormány indítson nagyszabású bérlakás-építési programot, de hiába.

Szétrohadt, rozsdaette mentőautóról szóló videót tett közzé tegnap Facebook oldalán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. Ezekkel a kocsikkal kellene súlyos beteg, gyors segítségre szoruló emberekért menni. Az Országos Mentőszolgálat vezetése szerint azonban ez egyáltalán nem veszélyes.

Életmód

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Színes, izgalmas kiállításokkal, előadásokkal és foglalkozásokkal várják a régészet napján, szombaton a látogatókat Pécsen, a Janus Pannonius Múzeumban (JPM).

Sport

Bejelentették, a nagy múltú PMFC-t működtető Zrt.-nél elfogyott a baranyai csapatra szánt pénz, mindenki mehet, amerre akar.

Az oroszországi foci-vb ma délután kezdődik. Két hétig a csoportmeccseken drukkolhatunk, majd újabb két hét, és az egyenes kieséses szakaszban már nincs lehetőség a javításra.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.