Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Óriási a felháborodás: 12 ezer helyett csak 1600 forintos "rezsicsökkentés" jár lakásonként

A kormány március elején jelentette be, hogy egyszeri juttatásként minden háztartás 12 ezer forintos visszatérítést kap, ezt pedig a következő gázszámláról vonják le.

Jól hangzik a kampányajándék, kár, hogy nem mindenkire vonatkozik. Az "egyetemes szolgáltatást igénybe vevő lakossági földgázfogyasztók részére biztosított téli rezsicsökkentésről" címet viselő rendeletben ugyan valóban szerepel a 12 ezer forintos csökkentés, ám sajnos mindig van egy "de". Rögtön kettő is.

Ami így szól:

"20 m3/h alatti gázmérővel rendelkező fogyasztói közösség esetében 24 ezer forint, függetlenül attól, hogy az adott fogyasztói közösség hány vételező taggal rendelkezik”, valamint „a 20 m3/h vagy a feletti gázmérővel rendelkező fogyasztói közösség esetében 120 000 forint, függetlenül attól, hogy az  adott fogyasztói közösség hány vételező taggal rendelkezik.”

A fogyasztói közösség lényegében a társasházakat takarja (természetesen rengeteg kivétellel). A törvény szerint

"a fogyasztói közösség a közös gázmérővel rendelkező olyan lakóépületben vételezők összessége, ahol a műszakilag megosztott, önálló lakások száma meghaladja az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát."

Így járt ez a tapolcai társasház is, amelynek közös képviselője kemény 24 000 forintos „rezsicsökkentésről” kapott értesítést. A portálunkhoz elküldött dokumentum alján tett megjegyzésből ítélve 15 lakást kezelnek a házban, így jött ki az 1600 forintos családonkénti összeg. Mivel ezt a lapot ki kell tenni a lépcsőházban, ezért a lakók most kedvükre gyönyörködhetnek az óriási összegben.

 

Mivel a társasházakban jellemzően több tucat lakást, vagyis fogyasztót találhatunk, ezért nem csoda, hogy egy-egy családot finoman szólva is váratlanul érheti az úgynevezett rezsicsökkentés.

"Minden család 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából."

- mondta Orbán Viktor a kampányajándékról még március elején.

Kár, hogy nem igaz.

Itt Tapolcán több ezer embert érint ez az átverés, csak a mi utcánkban 190 lakást - mondta Rig Lajos. A térség jobbikos országgyűlési képviselője emlékeztetett: nagyon sokan, pártállástól függetlenül háborodtak fel ezen az átverésen, hiszen mindenki 12 ezer forintos csökkentésre számított. A közös képviselőknek ki kell helyezniük a rezsicsökkentésről értesítő papírt a lépcsőházakban, ezekből viszont egyértelműen kiderül, hogy mekkora nagy átverés zajlik éppen.

Tapolcán a társasházak jó részében közös mérő van, vagyis a legtöbb ember számára egyáltalán nem 12 ezer forint a rezsicsökkentés, hanem 1500-1600 forint, attól függően, hogy hány lakás tartozik egy mérőeszközhöz. Tehát az ígérethez képest az egytizedét kapják meg – mondta.

„Azokat nem érinti ez, ahol megtörtént a felújítás, az energetikai korszerűsítés, valahol napelemeket is kihelyeztünk, hogy csökkentsük a költségeket. Erre az állam hoz egy ilyen rendeletet, mi mindig rosszul jártunk, amikor az állam adni akart valamit.”

Pécs

A Szabad Pécs számolt be róla, hogy a Jobbik két pécsi önkormányzati képviselője és Baranya megyei országgyűlési képviselő-jelöltje, Fogarasi Gábor és Gyimesi Gábor feljelentést tesznek a "Zsolnay-puccsként" elhíresült üggyel kapcsolatban.

Pécsen is jellemzően szemetesek a közterületek, a hulladéklerakó szigetek alulméretezettek, így ott folyton a konténerekből kibuggyanó szeméthalmokat lát az ember. Interjú Fogarasi Gáborral, a Baranya 1. választókerület országgyűlési képviselőjelöltjével, 5. rész.

Dühítő: hogy fordulhat elő az, hogy bárki közülünk ne tudjon magának egy fűtött helyen megvetett ágyat és egy zárható szekrényt. Interjú Fogarasi Gáborral, a Baranya 1. választókerület országgyűlési képviselőjelöltjével, 4. rész.

Kirúgták azt a portást a pécsi Városházáról, akinek Kósa Lajost kellett volna fogadnia, de a hosszú várakozás miatt egy pillanatra elszaladt a mosdóba.

Jómagam gyakran gondolok arra, milyen lehet a pécsi járdákon kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedni – egyes járdaszakaszokon nekem lehetetlennek tűnik, márpedig erre a mutatványra sok embertársunk rákényszerül nap mint nap. Interjú Fogarasi Gáborral.

Devizahitelesek

A Jobbik védelmet nyújtott be a végrehajtóktól rettegő devizahiteleseknek

A kilakoltatási moratórium alatt is folytatódnak a kilakoltatások, a tartozások mesterséges duzzasztása folyamatos, mindennaposak a végrehajtói túlkapások. A Jobbik nem csak a választásig, de a probléma megoldásáig megtiltana minden kilakoltatást.

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá az Adóskamarával

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá a jogászokat, civil érdekvédőket és banki károsultakat tömörítő Adóskamarával - jelentette be a párt alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Belföld

A baranyai Bogdásában az összes listás szavazat érvénytelen lett amit nem a Fideszre adtak le, pedig az egyéni voksoknál 41 iksz van az ellenzéki jelölteken, Pécsudvard 001-es körzetben 338 érvényes mellett 173 érvénytelen szavazat született.

Mert szétverték a közlekedés, mert leépítik az önkormányzatot, mert a haverok között osztják ki pénzeket, mert vidékfejlesztésnek hívják a vidékrombolást. Mert hazudtak neked.

Nagyobb mennyiségű élelmiszer-adományt kapott a komlói Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesület, amit még e héten szétosztanának a rászoruló családoknak. Legalábbis ez olvasható az egyesület vezetőjének, Orsós Ferenc „Gogen”-nek a facebook-bejegyzésében.

Magyarország válaszúthoz érkezett, az emberek változást akarnak. Véget kell vetni a jelenlegi korrupt és arrogáns kormányzásnak, s egy új Magyarországért, a magyarságért tenni és küzdeni akaró kormányt kell az ország élére kinevezni. Nincs apelláta, el kell jönnie ismét 1848-nak, most vasárnap, 18.04.08-án.

Baranya megyében óriási munkanélküliség tombol, ami ahhoz vezetett, hogy a lakosság tömegesen indult meg a főváros vagy a nyugati országok felé. A megye 4-es számú választókerületének legesélyesebb ellenzéki jelöltjével, Andrics Alízzal beszélgettünk.

Életmód

Tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepel az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) hétfőn nyilvánosságra hozott versenyprogramjában. A kaukázusi krétakört három színház előadásában is láthatja a közönség.

Az együttes tavasszal csak három koncertet ad: március 17-én a győri Audi Arénában, március 24-én a debreceni Főnix Csarnokban, április 6-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában lépnek színpadra.

Sport

Phjongcshang 2018: több mint kétezer ember köszöntötte hétfő este a baranyai megyeszékhelyen Knoch Viktort és Burján Csabát, a phjongcshangi téli játékokról hazatérő olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolya váltó pécsi tagjait.

"Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk" - jelentette ki Burján. "Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be".

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.