Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Reptéri gyors és új mobilapplikáció a Mecsek Rallye-n

Az idén sem marad újítások, újdonságok nélkül a Historic Eb mellett az országos ralibajnokság (ORB) bajnoki címeiről is döntő évzáró ralifutam, az október 17. és 19. közötti a 48. ÚjHÁZ Centrum LétaKer Mecsek Rallye. Amelynek nyitó gyorsasági szakaszául a sebességgel leginkább barátságban álló pécsi terepet, a pogányi repülőtér kifutóját álmodták meg idén a szervezők, akik pénteken sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

Ahogy azt az összesen százötven nevező is igazolja, a Budapest-rali lemondása után a korábbiaknál is fokozottabb figyelem terelődik a PSN Zrt. által megrendezendő idei őszi baranyai – e pillanatban évzárónak számító, ám ez még változhat… – autóversenyre.

Nagy Csaba pécsi alpolgármester, a szervező bizottság vezetője elsőként arról beszélt, hogy idén igazi összefogás eredményeként valósul meg a tradicionális pécsi rali; a következő időszakban pedig azon fognak dolgozni, hogy a Mecsek ismét otthont adhasson egy jeles nemzetközi sorozat egyik futamának. Mint mondta, az önkormányzat anyagilag is segítette a szervezést, ugyanis az ide érkező mezőny és a szurkolók jelentős vásárlóerőt képviselnek a városban, s messze vihetik Pécs jó hírét.

Jelen István, a futam szakmai vezetője a várható menetrendet részletezte. A Széchenyi téri rajt- és célceremónia között összesen 425 kilométernyi táv, ebből kilenc szakaszon 136 kilométer gyorsasági vár a hazai ORB, a rali II., valamint Historic Eb- és ob-futam párosaira.

A 48. ÚjHÁZ Centrum LétaKer Mecsek Rallye október 17-i Széchenyi téri ünnepélyes rajtceremóniája után az első és harmadik gyorsasági szakaszra a Pécs-pogányi reptéren kerül sor. A reptéri gyorsok közé beékelt árpádtetői esti szakaszt követően szombat reggeltől a klasszikus mecseki terepekre tér vissza a mezőny, amely a hetvehelyi, zobáki (ez a Duna-Dráva nemzeti Park fokozottan védett területeként a nézők elől elzárt gyorsként!) és orfűi útvonalakon halad majd. Utóbbi a nézők között is méltán népszerű, a pilótákat és navigátoraikat rendkívüli módon megterhelő 28 kilométeres körgyors, amely után egy gyűjtő erejéig Komlóra is betérnek a versenyautók. A verseny utolsó gyorsaságija után október 18-án szombaton este ugyancsak a pécsi Széchenyi téren hirdetnek majd győzteseket.

Az idén a verseny- és sajtóiroda is visszaköltözik az Expo Centerbe, ugyanitt rendezik be a szervizparkot is, míg a vasárnap reggeli ünnepélyes eredményhirdetésre a Király utcai Hotel Palatinus várja a győzteseket.

Amint azt Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a szervező Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, a futam több különlegességet is tartogat a rajongóknak. Kezdve rögtön a baranyai megyeszékhely repterén kialakított szlalompályával. Pogányban ráadásul a rali mellett számos kiegészítő program, így Vári Gyula műrepülő-világbajnok bemutatója, a népszerű „Mókus” motoros streetfightershow-ja, egy 3D raliszimulátor szórakoztatja a közönséget, de kipróbálhatóak lesznek a Pécsi Modellezőklub mini versenyautói is.

A futam során egyedül itt szednek belépőt is a szervezők, a 14 év fölöttiek 1000 forintért léphetnek be a repülőtérre (ezalatt ingyenes), míg a még több kényelmet kínáló mobil lelátón további 1000 forintért lehet helyet foglalni.

Emellett az egyik legkedveltebb hegyi szakaszon, az eddig megszokottaktól eltérően Árpádtető és Szentkút között hegynek lefelé haladnak majd az autók; így ott a bátor, bevállalós pilóták ígérnek látványos versenyt – tette hozzá Vári Attila.

Kitért arra, hogy szinte az összes géposztályban Pécsett dől majd el a bajnoki cím, s a Mecseken derül ki az is, ki lesz az abszolút magyar ralibajnok 2014-ben.

Az ORB-mezőnyből a Ford Fiesta R5-el rajthoz álló Kazár Miklós, Szőke Tamás páros és a Skoda Fabia S2000-el versenyző Herczig Norbert, Baczigál Igor duó összecsapása ígér fokozott izgalmakat, hiszen – ugyan nagy a pontkülönbség – utóbbiaknak is van esélyük a végső győzelemre. Ugyanígy nyitott még a Rallye2 és a Historic Európa-bajnokság pontvadászata is.

A pécsi futam újdonságaként számolt be Szabó János ügyvezető arról, hogy a Qualysoft SME Solutions Kft. idén a rajongók számára a hazai ralik történetében először egy saját, minden platformról letölthető okostelefon-alkalmazást készített. Ennek segítségével szinte az autók célba érkezésekor megtudhatják az érdeklődők a gyorsasági-időket, az éppen aktuális állást, éss folyamatosan friss híreket kapnak kedvenceikről, elsőként értesülhetnek a – ne legyenek ilyenek… – csúszásokról, balesetekről.

Ranga László, a néhai legendás raliversenyző Pécsett egy Mitsubishi Lancer Evo IX-essel rajthoz álló kisebbik fia, Ranga Péter a pénteki sajtótájékoztatón a pilóták szemszögéből kalauzolta körbe virtuálisan a sajtó képviselőit a pályákon. Ahogy fogalmazott, a Mecseken a klasszikus aszfaltos szakaszok komoly vezetéstechnikai tudást követelnek meg a versenyzőktől, s főleg a szentkúti hegyi pályán ezúttal lefelé vezető gyorsok teszik majd próbára a sofőrök képességeit.

A futammal kapcsolatban további hírek, érdekességek, versenykiírás, nevezési lista, térképek találhatóak meg a www.mecsekrallye.hu honlapon – és ezúttal ugyanitt lesznek majd olvashatóak elsőként az eredmények is.

A 48. ÚJHÁZ Centrum LétaKer Mecsek Rallye programja - ahol a közönség az autókkal, pilótákkal találkozhat

Október 16., csütörtök

17.00-20.00 Hivatalos teszt, Kővágótöttös (Petőcpuszta)

Október 17., péntek

Pécs, Széchenyi tér, rajtceremónia
12.31 Historic-előfutók és -mezőny
16.11 ORB-előfutók és -mezőny
17.51 Rallye2-előfutók és -mezőny

Pécs-Pogány Repülőtér

13.11-13.21: LADA-show (Historic-előfutók): Balatonyi Árpád, Bútor Róbert, Márta János
13.30-14.15: Historic rajt, 1. kör
14.45-15.10: Vári Gyula repülő show 1.
15.11-15.21: LADA-show 2., előfutók: Balatonyi Árpád, Bútor Róbert, Márta János
15.30-16.15: Historic rajt, 2. kör
16.15-16.35: Vári Gyula repülő show 2.
16.41-16.51: ORB-előfutók rajt, 1. kör
17.00-17.55: ORB rajt, 1. kör
18.00-18.15: „Mókus” streetfighter show 1.
18.21-18.31: Rallye2-előfutók rajt, 1. kör
18.40-19.30: Rallye2 rajt, I. kör
19.51-20.01: ORB-előfutók rajt, 2. kör
20.10-21.05: ORB rajt, 2. kör
21.10-21.25: „Mókus” street fighter show 2.
21.31-21.41: Rallye2 előfutók rajt 2. kör
21.50-22.40: Rallye2 rajt 2. kör

Pécs, Kincses u. 1. TESCO-parkoló

14.31: Historic-előfutók és -mezőny érkezése
18.01: ORB-előfutók és-mezőny érkezése
19.41: Rallye2-előfutók és -mezőny érkezése

Október 18, szombat

Komló, Eszperantó tér
11.40: Historic-előfutók és -mezőny érkezése
13.22: ORB-előfutók és -mezőny érkezése
15.00: Rallye2-előfutók és -mezőny érkezése

Pécs, Széchenyi tér – Célceremónia
17.26: Rallye 2 előfutók és mezőny
18.41: HISTORIC előfutók és mezőny
20.21: ORB-előfutók és -mezőny

Pécs, Expo Center, Szervizpark - szervizidőpontok (első autó érkezése)
09.01: Historic-előfutók és mezőny
10.41: ORB-előfutók és mezőny
12.21: Rallye2-előfutók és mezőny
13.40: Historic-előfutók és mezőny
15.20: ORB-előfutók és mezőny

Október 18., vasárnap

09.00: Ünnepélyes díjkiosztó, Hotel Palatinus, Bartók terem (Király u. 5.)

A gyorsasági szakaszok
(Az eredeti kiíráshoz képest módosult!)

Október 17., péntek
13.30: 1. gyors (Pogány Airport 1.)
14.13: 2. gyors (Árpádtető – Szentkút)
15.30: 3. gyors (Pogány Airport 2.)

Október 18., szombat
10.23: 4. gyors (Hetvehely – Nyárásvölgy 1.)
11.21: 5. gyors (Orfű – Árpádtető 1.)
12.59: 6. gyors (Zobákpuszta – Pécsvárad 1.)
15.17: 7. gyors (Hetvehely – Nyárásvölgy 2.)
16.15: 8. gyors (Orfű – Árpádtető 2.)
17.23: 9. gyors (Zobákpuszta – Pécsvárad 2.)

Bővebb információ, versenykiírás, nevezési lista, térképek: www.mecsekrallye.hu
 

Pécs

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Máskor is gyűjtött aláírást a Fidesz a homoszexuálisok felvonulása kapcsán, vagy csak most, amikor nem ők vezetik a várost? Emlékeim szerint a Fidesz kormányzása alatt, fideszes (fő)városvezetés mellett Budapest hosszú éveken keresztül helyt adott ezeknek a rendezvényeknek.

Azt szerintem mindenki tudja, hogy a képen Orbán Viktor látható Dr. Hoppál Péter társaságában a várban kialakított rezidencián, melyre az adófizetők pénzéből milliárdokat költött a kormány. Én arra lennék kíváncsi min könyököl a miniszterelnök.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Kárpáti Zoltánnal, a Jobbik Baranya megyei 4. sz. választókerületi elnökével beszélgettünk tanulmányairól, életéről, politikai szerepvállalásáról és a vidékről.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken jelentette be Facebook-oldalán , hogy a diplomás gyed után sem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak 2022-től. A diplomás gyedet azok igényelhetik, akik felsőoktatásban tanulnak, vagy a felsőoktatási tanulmányaik végétől számított egy éven belül vállalnak gyermeket. Nekik a diplomás gyed után - melynek összege a garantált bérminimum, vagy a minimálbér, illetve annak egy bizonyos hányada - csak nyugdíjjárulékot kell fizetniük, ami 10% - fejtette ki a miniszter.

A Jobbik szerint "mindenkit bedarál Orbánék oktatáspolitikája", amely cselédnek tekinti a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket is.

98,77 %-os feldolgozottságnál 56,29 %-on áll Kálló Gergely, az összellenzéki támogatással indult jobbikos jelölt a Fejér megyei 4-es választókerületben rendezett időközi választáson. A függetlenként indult fideszes jelölt 37,72 5-on áll.

Niedermüller Péter, a DK politikusa, Budapest VII. kerület polgármestere szerint „rémisztő képződmény” a fehér, keresztény, heteroszexuális férfi – meg persze a nők is. Borzalmas.

Életmód

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.