Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Passzív kereskedelem a pénz elit számára.

A szupergazdag emberek könnyedén megvásárolhatják az uniós polgárságot azáltal, hogy befektetnek az európai országokban. A kereskedelem virágzik - és a háttér meglehetősen megkérdőjelezhető.

A nap már lassan leszáll a tengerbe, miközben Robert de Niro a vörös szőnyegen járó hostesseken keresztül sétál, a montenegrói Globális Állampolgári Fórum légkondicionált rendezvénysátorába. A színész felállt arra a színpadra, ahol a Grammy-díjasok, a vállalati vezetők és a kormányfők már az elmúlt napokban beszéltek, mondván, hogy "egy globális közösség része, ahol mindenki segít egymásnak".

A közel 300 férfi és nő, akik itt gyülekeztek, a világ minden tájáról érkeztek- lelkesen tapsolnak. Úgy látják magukat, mint "globális állampolgárokat", mint egy globális elit élcsapatát, amely lehetővé teszi mindenki számára, hogy szabadon mozogjon a világban, hozzáférjen a legmagasabb életminőséghez, a legjobb egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz, valamint családja biztonságban, békében éljen. 

A probléma az, hogy ehhez ezeknek az embereknek nagyon, nagyon gazdagnak kell lenniük. Olyan gazdagnak, hogy kétmillió eurós állampolgárságot tudjanak vásárolni.

Az útlevél bazár a pénzelitnek

Ez nem emberi jogi egyezmény, hanem az útlevél eladók pártja - jótékonysági rendezvényen. A "top pass" eladó Armand Arton, a Global Citizen Forum szervezője. Szorosan együttműködik 13 olyan országgal, amelyek gazdag külföldieknek biztosítanak tartózkodási engedélyt és állampolgárságot. Ide tartoznak az EU országai, például Málta, Ciprus, Bulgária vagy Portugália. Arton gondoskodik az értékesítésről. Azt is mondhatnánk, hogy ezek az országok eladják állampolgárságukat a szuper gazdagok számára, és Armand Arton ennek a kereskedője.

Az állampolgárság, amely ténylegesen egy jogokkal és felelősséggel rendelkező közösséghez tartozást jelent, a jó hozamú áruk középpontjává vált, mivel egyre több és több ország hozta létre az "Állampolgárság a befektetések révén" programokat. Az üzlet mindig hasonló: egy befektető egy halom pénzt rak az ingatlanba, a vállalatokba vagy az államkötvényekbe és egy bizonyos idő után megkapja az ország útlevelét. Cipruson kétmillió euróért, Máltán 1,15 millióért, Bulgáriában egy millióért, Portugáliában pedig már elég 500,000 euró is. 

Arton nem titkolja a lényeget: "Ez a százalékosan legmagasabb  nyereséget hozó üzlet." Akik egy második állampolgárságba fektetnek be, azok rögzítik az egyetlen még szükséges dolgot a hatalmukhoz: a szülőhely megválasztásának opcióját." Arton szerint a "gazdag migránsok" 90 százaléka Ázsiából, az arab világból, Oroszországból vagy Afrikából származik. Az Arton a nála vásárolt minden egyes állampolgárságon akár 60 000 eurót is keres. Becslése szerint évente mintegy 7 milliárd euró fog folyni Európába az EU-útlevelek és tartózkodási engedélyekért cserébe. Az üzlet virágzik, az iparág körében a növekedési arány akár 30 százalék is lehet éves szinten. Nem csoda, hogy végül is egyre több szuper gazdag ember van világszerte. 

Egy ingatlan-beruházás luxusingatlanok számára 

De a pénz nagy része luxusbefektetésekbe kerül, amelyek sem az emberek, sem pedig a gazdaság egésze nem jelentenek jelentős hasznot. A portugál fővárosban, Lisszabonban, egy franchise Francisco Guerra eladja az úgynevezett "Arany Visa" ingatlanokat: az apartmanok legalább 500 000 eurót tesznek ki - az összeg, amely egy portugál útlevélhez szükséges. Az apartmanok kicsik, de rendkívül fényűzőek - több mint három méteres belmagassággal és márvány fürdőszobával. 

Mindazonáltal a befektetők nem élnek benne. A legjobb esetben apartmanokként, üdülőhelyként használják őket, mert a bérleti díjak túl magasak lennének a hétköznapi emberek számára.

Az útlevél-eladások állítólagos áldása tehát több, mint megkérdőjelezhető. Ezek nem csak gazdag azerbajdzsániaiak, akik Disneyland-be vágynak. Sven Giegold európai parlamenti képviselő (Alliance 90 / The Greens) úgy véli, hogy az értékesítési programok széles körben használatosak a pénzmosásra. Az útlevél eladók azzal érvelnek, hogy alaposan megvizsgálnak minden egyes esetet, de mindig vannak olyanok, amikor az Európába áramló pénz igen homályos forrásokból származik.

A pénzmosás és a korrupció 

Mint például a brazil multimilliomos Otavio Azevedo, aki lakást vásárolt a gazdag Lisszabon Lapa negyedében, 1,4 millió euróért. A régi otthonában az Andrade Guiterres építőipari cég egykori főnökeként 18 év házi őrizetbe került a korrupció és a megvesztegetés vádja miatt. Manuel Vicente, az olajmágnás Angola alelnöke ügyét is  korrupció miatt vizsgálják Portugáliában. Ügyvédei persze azt írják, hogy az állítások tévesek és igazságtalanok. A portugál belügyminisztérium kijelentette, hogy itt elszigetelt esetekről van szó, minden az ellenőrzéshez megfelelő eszköze rendelkezésre áll a jogszerűség és a biztonság biztosítása érdekében.

Montenegróban ismét zajlik a nagy buli.

Amerikai szupersztár, Wyclef Jean játszik, Grammy-díjasak Akon és Eve is. Az ország - mellesleg egy ígéretes EU-csatlakozásra váró jelölt - hamarosan útleveleket kíván eladni. Duško Marković miniszterelnök, aki a helyszínen tartózkodik a kétnapos esemény szinte teljes idejére azt mondja: nagyszerű dolgot rejt magában Arton programja. "Az ő ötletei nagyon értékesek számunkra - mondja a kormány vezetője -, együtt fogunk működni vele". Szóval, Armand Arton hamarosan eladja a következő útlevelét. 

Weller Valéria

Forrás: tagesschau.de

 

Pécs

A Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyára a nyár végére elkészül a pécs-pogányi repülőtér szomszédságában - közölte Boros László vezérigazgató a beruházás helyszínén megtartott bokrétaünnepen szerdán újságírókkal.

Jogerősen tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi ítélőtábla szerdán azt a férfit, akit egy hajléktalan megölésével, valamint azzal vádoltak, hogy társaival több mint egy tucat betörést, rablást követett el 2013-ban és 2014-ben Baranyában - tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t.

A szerdától induló permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, 00:00 órától hajnal 6:00-ig. A BIOKOM kéri az érintett lakosságot a szükséges intézkedések elvégzésére, pl.: ablakok becsukása, növények letakarása, szabadban száradó ruhák beszedése stb.

Többen is felhívták az elmúlt napokban Mellár Tamást, aki azzal vált a hírek főszereplőjévé, hogy a Párbeszéd-frakcióba beülve megmenti annak létét. Szabó Tímea, a képviselőcsoport vezetője azt állította, más baloldali , elsősorban liberális ellenzéki politikusok le akarták beszélni Mellárt a csatlakozásról.

Felkészült a kritikákra, de nem tartja árulásnak Mellár Tamás független parlamenti képviselő azt, hogy beszáll Párbeszéd párt országgyűlési frakciójába.

Devizahitelesek

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

A Jobbik új eszközöket vetne be a kilakoltatások ellen

Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja a régiek mellett új módszerekkel is küzdene a devizakárosultak kilakoltatásai ellen, amik a választások után, a kilakoltatási moratórium végével újult erővel folytatódnak.

Belföld

Még szombaton történt, hogy Hort és Csány közötti vasúti átjáróban az ott közlekedő tehervonat elé vetette magát egy asszony négyéves unokájával. Mindketten meghaltak.

Jól indul a 2018-2022-es parlamenti évad. Z. Kárpát Dániel gyakorlatilag üres kormánypárti széksorok előtt volt kénytelen elmondani a napirend utáni beszédét. Ezzel a nemes gesztussal kezdte meg a munkáját a negyedik Orbán-kormány.

A baranyai lány nem tudta, hogy terhes. A történetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala számolt be: „Nem várt fordulat lepte meg bajtársainkat Baranya megyében.”

Kifizethetetlen: átlag 149 ezer forint egy budapesti albérlet. Ellenzéki pártok a Jobbikkal az élen évek óta szorgalmazzák, hogy a kormány indítson nagyszabású bérlakás-építési programot, de hiába.

Szétrohadt, rozsdaette mentőautóról szóló videót tett közzé tegnap Facebook oldalán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. Ezekkel a kocsikkal kellene súlyos beteg, gyors segítségre szoruló emberekért menni. Az Országos Mentőszolgálat vezetése szerint azonban ez egyáltalán nem veszélyes.

Életmód

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Színes, izgalmas kiállításokkal, előadásokkal és foglalkozásokkal várják a régészet napján, szombaton a látogatókat Pécsen, a Janus Pannonius Múzeumban (JPM).

Sport

Bejelentették, a nagy múltú PMFC-t működtető Zrt.-nél elfogyott a baranyai csapatra szánt pénz, mindenki mehet, amerre akar.

Az oroszországi foci-vb ma délután kezdődik. Két hétig a csoportmeccseken drukkolhatunk, majd újabb két hét, és az egyenes kieséses szakaszban már nincs lehetőség a javításra.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.