Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Passzív kereskedelem a pénz elit számára.

A szupergazdag emberek könnyedén megvásárolhatják az uniós polgárságot azáltal, hogy befektetnek az európai országokban. A kereskedelem virágzik - és a háttér meglehetősen megkérdőjelezhető.

A nap már lassan leszáll a tengerbe, miközben Robert de Niro a vörös szőnyegen járó hostesseken keresztül sétál, a montenegrói Globális Állampolgári Fórum légkondicionált rendezvénysátorába. A színész felállt arra a színpadra, ahol a Grammy-díjasok, a vállalati vezetők és a kormányfők már az elmúlt napokban beszéltek, mondván, hogy "egy globális közösség része, ahol mindenki segít egymásnak".

A közel 300 férfi és nő, akik itt gyülekeztek, a világ minden tájáról érkeztek- lelkesen tapsolnak. Úgy látják magukat, mint "globális állampolgárokat", mint egy globális elit élcsapatát, amely lehetővé teszi mindenki számára, hogy szabadon mozogjon a világban, hozzáférjen a legmagasabb életminőséghez, a legjobb egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz, valamint családja biztonságban, békében éljen. 

A probléma az, hogy ehhez ezeknek az embereknek nagyon, nagyon gazdagnak kell lenniük. Olyan gazdagnak, hogy kétmillió eurós állampolgárságot tudjanak vásárolni.

Az útlevél bazár a pénzelitnek

Ez nem emberi jogi egyezmény, hanem az útlevél eladók pártja - jótékonysági rendezvényen. A "top pass" eladó Armand Arton, a Global Citizen Forum szervezője. Szorosan együttműködik 13 olyan országgal, amelyek gazdag külföldieknek biztosítanak tartózkodási engedélyt és állampolgárságot. Ide tartoznak az EU országai, például Málta, Ciprus, Bulgária vagy Portugália. Arton gondoskodik az értékesítésről. Azt is mondhatnánk, hogy ezek az országok eladják állampolgárságukat a szuper gazdagok számára, és Armand Arton ennek a kereskedője.

Az állampolgárság, amely ténylegesen egy jogokkal és felelősséggel rendelkező közösséghez tartozást jelent, a jó hozamú áruk középpontjává vált, mivel egyre több és több ország hozta létre az "Állampolgárság a befektetések révén" programokat. Az üzlet mindig hasonló: egy befektető egy halom pénzt rak az ingatlanba, a vállalatokba vagy az államkötvényekbe és egy bizonyos idő után megkapja az ország útlevelét. Cipruson kétmillió euróért, Máltán 1,15 millióért, Bulgáriában egy millióért, Portugáliában pedig már elég 500,000 euró is. 

Arton nem titkolja a lényeget: "Ez a százalékosan legmagasabb  nyereséget hozó üzlet." Akik egy második állampolgárságba fektetnek be, azok rögzítik az egyetlen még szükséges dolgot a hatalmukhoz: a szülőhely megválasztásának opcióját." Arton szerint a "gazdag migránsok" 90 százaléka Ázsiából, az arab világból, Oroszországból vagy Afrikából származik. Az Arton a nála vásárolt minden egyes állampolgárságon akár 60 000 eurót is keres. Becslése szerint évente mintegy 7 milliárd euró fog folyni Európába az EU-útlevelek és tartózkodási engedélyekért cserébe. Az üzlet virágzik, az iparág körében a növekedési arány akár 30 százalék is lehet éves szinten. Nem csoda, hogy végül is egyre több szuper gazdag ember van világszerte. 

Egy ingatlan-beruházás luxusingatlanok számára 

De a pénz nagy része luxusbefektetésekbe kerül, amelyek sem az emberek, sem pedig a gazdaság egésze nem jelentenek jelentős hasznot. A portugál fővárosban, Lisszabonban, egy franchise Francisco Guerra eladja az úgynevezett "Arany Visa" ingatlanokat: az apartmanok legalább 500 000 eurót tesznek ki - az összeg, amely egy portugál útlevélhez szükséges. Az apartmanok kicsik, de rendkívül fényűzőek - több mint három méteres belmagassággal és márvány fürdőszobával. 

Mindazonáltal a befektetők nem élnek benne. A legjobb esetben apartmanokként, üdülőhelyként használják őket, mert a bérleti díjak túl magasak lennének a hétköznapi emberek számára.

Az útlevél-eladások állítólagos áldása tehát több, mint megkérdőjelezhető. Ezek nem csak gazdag azerbajdzsániaiak, akik Disneyland-be vágynak. Sven Giegold európai parlamenti képviselő (Alliance 90 / The Greens) úgy véli, hogy az értékesítési programok széles körben használatosak a pénzmosásra. Az útlevél eladók azzal érvelnek, hogy alaposan megvizsgálnak minden egyes esetet, de mindig vannak olyanok, amikor az Európába áramló pénz igen homályos forrásokból származik.

A pénzmosás és a korrupció 

Mint például a brazil multimilliomos Otavio Azevedo, aki lakást vásárolt a gazdag Lisszabon Lapa negyedében, 1,4 millió euróért. A régi otthonában az Andrade Guiterres építőipari cég egykori főnökeként 18 év házi őrizetbe került a korrupció és a megvesztegetés vádja miatt. Manuel Vicente, az olajmágnás Angola alelnöke ügyét is  korrupció miatt vizsgálják Portugáliában. Ügyvédei persze azt írják, hogy az állítások tévesek és igazságtalanok. A portugál belügyminisztérium kijelentette, hogy itt elszigetelt esetekről van szó, minden az ellenőrzéshez megfelelő eszköze rendelkezésre áll a jogszerűség és a biztonság biztosítása érdekében.

Montenegróban ismét zajlik a nagy buli.

Amerikai szupersztár, Wyclef Jean játszik, Grammy-díjasak Akon és Eve is. Az ország - mellesleg egy ígéretes EU-csatlakozásra váró jelölt - hamarosan útleveleket kíván eladni. Duško Marković miniszterelnök, aki a helyszínen tartózkodik a kétnapos esemény szinte teljes idejére azt mondja: nagyszerű dolgot rejt magában Arton programja. "Az ő ötletei nagyon értékesek számunkra - mondja a kormány vezetője -, együtt fogunk működni vele". Szóval, Armand Arton hamarosan eladja a következő útlevelét. 

Weller Valéria

Forrás: tagesschau.de

 

Pécs

Képzeljék, válaszolt az Adóiroda, de nem Gyimesi Gábornak, ahogy múlt csütörtökön megígérték a videónkon látható napirend előtti felszólalása után.

Megkezdte az aláírásgyűjtést a Jobbik Pécsen és Komlón. Pécsen a Ferencesek utcája 27. (1. emelet, hétköznap 12-18 óra között) szám alatt, Komlón a Kossuth L. u. 36. (hétköznap 14-19 óra között) szám alatti Jobbik irodákban írható alá.

Többek között itt írtunk Pécs csődjéről, a városnak a pénzhiány következtében állami segítségre van szüksége, amit meg is kap. A Szabad Pécs írja, hogy a legújabb, hárommilliárdos hitelért fel kellett ajánlani egy ingatlant, ami a Kodály Központ lett, az ország egyik legjobb koncertterme.

Devizahitelesek

A Jobbik nem hagyja, hogy kampányfogássá tegyék a devizakárosultak képviseletét

Amíg a kormányzat megkapja a devizahitelesek szavazatát megígérik, hogy foglalkoznak a problémáikkal, de előre borítékolható, hogy amint elmúlt április 8-a törlődik a memória és ismét az út szélén felejtik őket.

A devizahitelesek a jegybanki nyereség forrásai és áldozatai is

Nagy Márton az MNB alelnöke pontosan tudja, hogy a devizahitelek piaci árfolyam melletti forintosításában eddig aktív szerepet vállaló MNB a forintosítással százmilliárdos árfolyamnyereséget képes realizálni.

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Életmód

Amerikai komponisták műveiből válogat február 3-án a pécsi Kodály Központban tartandó koncertjén a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ), amely az esttel a Leonard Bernstein (1918-1990) világhírű zeneszerző születésének századik évfordulóját ünnepli.

Belföld

Botrányos videó terjed az interneten: egy magyarországi rendőr kegyetlenül bántalmaz egy macskát (vagy talán kisebb testű kutyát). A felvétel hétfő késő este került fel a Facebookra, a feltöltő szerint pedig Pest megyei Dány községben készült még ezen a napon.

Az magyar emberek adóját azért költi ilyen bőkezűen a kormány stadionokra és kastélyokra, mert az egészségügy már rendben van. Mutatjuk! (Videó)

Figyelmeztető jelleggel néhány hétre felfüggeszthetik a pécsváradi háziorvosi ügyeletet. A háziorvosi körzethez 15 település, és majdnem kilencezer lakos tartozik, az ügyelő háziorvos pedig egyszerre látja el a gyermek és a felnőtt háziorvosi ügyeletet is.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.