Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Passzív kereskedelem a pénz elit számára.

A szupergazdag emberek könnyedén megvásárolhatják az uniós polgárságot azáltal, hogy befektetnek az európai országokban. A kereskedelem virágzik - és a háttér meglehetősen megkérdőjelezhető.

A nap már lassan leszáll a tengerbe, miközben Robert de Niro a vörös szőnyegen járó hostesseken keresztül sétál, a montenegrói Globális Állampolgári Fórum légkondicionált rendezvénysátorába. A színész felállt arra a színpadra, ahol a Grammy-díjasok, a vállalati vezetők és a kormányfők már az elmúlt napokban beszéltek, mondván, hogy "egy globális közösség része, ahol mindenki segít egymásnak".

A közel 300 férfi és nő, akik itt gyülekeztek, a világ minden tájáról érkeztek- lelkesen tapsolnak. Úgy látják magukat, mint "globális állampolgárokat", mint egy globális elit élcsapatát, amely lehetővé teszi mindenki számára, hogy szabadon mozogjon a világban, hozzáférjen a legmagasabb életminőséghez, a legjobb egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz, valamint családja biztonságban, békében éljen. 

A probléma az, hogy ehhez ezeknek az embereknek nagyon, nagyon gazdagnak kell lenniük. Olyan gazdagnak, hogy kétmillió eurós állampolgárságot tudjanak vásárolni.

Az útlevél bazár a pénzelitnek

Ez nem emberi jogi egyezmény, hanem az útlevél eladók pártja - jótékonysági rendezvényen. A "top pass" eladó Armand Arton, a Global Citizen Forum szervezője. Szorosan együttműködik 13 olyan országgal, amelyek gazdag külföldieknek biztosítanak tartózkodási engedélyt és állampolgárságot. Ide tartoznak az EU országai, például Málta, Ciprus, Bulgária vagy Portugália. Arton gondoskodik az értékesítésről. Azt is mondhatnánk, hogy ezek az országok eladják állampolgárságukat a szuper gazdagok számára, és Armand Arton ennek a kereskedője.

Az állampolgárság, amely ténylegesen egy jogokkal és felelősséggel rendelkező közösséghez tartozást jelent, a jó hozamú áruk középpontjává vált, mivel egyre több és több ország hozta létre az "Állampolgárság a befektetések révén" programokat. Az üzlet mindig hasonló: egy befektető egy halom pénzt rak az ingatlanba, a vállalatokba vagy az államkötvényekbe és egy bizonyos idő után megkapja az ország útlevelét. Cipruson kétmillió euróért, Máltán 1,15 millióért, Bulgáriában egy millióért, Portugáliában pedig már elég 500,000 euró is. 

Arton nem titkolja a lényeget: "Ez a százalékosan legmagasabb  nyereséget hozó üzlet." Akik egy második állampolgárságba fektetnek be, azok rögzítik az egyetlen még szükséges dolgot a hatalmukhoz: a szülőhely megválasztásának opcióját." Arton szerint a "gazdag migránsok" 90 százaléka Ázsiából, az arab világból, Oroszországból vagy Afrikából származik. Az Arton a nála vásárolt minden egyes állampolgárságon akár 60 000 eurót is keres. Becslése szerint évente mintegy 7 milliárd euró fog folyni Európába az EU-útlevelek és tartózkodási engedélyekért cserébe. Az üzlet virágzik, az iparág körében a növekedési arány akár 30 százalék is lehet éves szinten. Nem csoda, hogy végül is egyre több szuper gazdag ember van világszerte. 

Egy ingatlan-beruházás luxusingatlanok számára 

De a pénz nagy része luxusbefektetésekbe kerül, amelyek sem az emberek, sem pedig a gazdaság egésze nem jelentenek jelentős hasznot. A portugál fővárosban, Lisszabonban, egy franchise Francisco Guerra eladja az úgynevezett "Arany Visa" ingatlanokat: az apartmanok legalább 500 000 eurót tesznek ki - az összeg, amely egy portugál útlevélhez szükséges. Az apartmanok kicsik, de rendkívül fényűzőek - több mint három méteres belmagassággal és márvány fürdőszobával. 

Mindazonáltal a befektetők nem élnek benne. A legjobb esetben apartmanokként, üdülőhelyként használják őket, mert a bérleti díjak túl magasak lennének a hétköznapi emberek számára.

Az útlevél-eladások állítólagos áldása tehát több, mint megkérdőjelezhető. Ezek nem csak gazdag azerbajdzsániaiak, akik Disneyland-be vágynak. Sven Giegold európai parlamenti képviselő (Alliance 90 / The Greens) úgy véli, hogy az értékesítési programok széles körben használatosak a pénzmosásra. Az útlevél eladók azzal érvelnek, hogy alaposan megvizsgálnak minden egyes esetet, de mindig vannak olyanok, amikor az Európába áramló pénz igen homályos forrásokból származik.

A pénzmosás és a korrupció 

Mint például a brazil multimilliomos Otavio Azevedo, aki lakást vásárolt a gazdag Lisszabon Lapa negyedében, 1,4 millió euróért. A régi otthonában az Andrade Guiterres építőipari cég egykori főnökeként 18 év házi őrizetbe került a korrupció és a megvesztegetés vádja miatt. Manuel Vicente, az olajmágnás Angola alelnöke ügyét is  korrupció miatt vizsgálják Portugáliában. Ügyvédei persze azt írják, hogy az állítások tévesek és igazságtalanok. A portugál belügyminisztérium kijelentette, hogy itt elszigetelt esetekről van szó, minden az ellenőrzéshez megfelelő eszköze rendelkezésre áll a jogszerűség és a biztonság biztosítása érdekében.

Montenegróban ismét zajlik a nagy buli.

Amerikai szupersztár, Wyclef Jean játszik, Grammy-díjasak Akon és Eve is. Az ország - mellesleg egy ígéretes EU-csatlakozásra váró jelölt - hamarosan útleveleket kíván eladni. Duško Marković miniszterelnök, aki a helyszínen tartózkodik a kétnapos esemény szinte teljes idejére azt mondja: nagyszerű dolgot rejt magában Arton programja. "Az ő ötletei nagyon értékesek számunkra - mondja a kormány vezetője -, együtt fogunk működni vele". Szóval, Armand Arton hamarosan eladja a következő útlevelét. 

Weller Valéria

Forrás: tagesschau.de

 

Pécs

A Szabad Pécs számolt be róla, hogy a Jobbik két pécsi önkormányzati képviselője és Baranya megyei országgyűlési képviselő-jelöltje, Fogarasi Gábor és Gyimesi Gábor feljelentést tesznek a "Zsolnay-puccsként" elhíresült üggyel kapcsolatban.

Pécsen is jellemzően szemetesek a közterületek, a hulladéklerakó szigetek alulméretezettek, így ott folyton a konténerekből kibuggyanó szeméthalmokat lát az ember. Interjú Fogarasi Gáborral, a Baranya 1. választókerület országgyűlési képviselőjelöltjével, 5. rész.

Dühítő: hogy fordulhat elő az, hogy bárki közülünk ne tudjon magának egy fűtött helyen megvetett ágyat és egy zárható szekrényt. Interjú Fogarasi Gáborral, a Baranya 1. választókerület országgyűlési képviselőjelöltjével, 4. rész.

Kirúgták azt a portást a pécsi Városházáról, akinek Kósa Lajost kellett volna fogadnia, de a hosszú várakozás miatt egy pillanatra elszaladt a mosdóba.

Jómagam gyakran gondolok arra, milyen lehet a pécsi járdákon kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedni – egyes járdaszakaszokon nekem lehetetlennek tűnik, márpedig erre a mutatványra sok embertársunk rákényszerül nap mint nap. Interjú Fogarasi Gáborral.

Devizahitelesek

A Jobbik védelmet nyújtott be a végrehajtóktól rettegő devizahiteleseknek

A kilakoltatási moratórium alatt is folytatódnak a kilakoltatások, a tartozások mesterséges duzzasztása folyamatos, mindennaposak a végrehajtói túlkapások. A Jobbik nem csak a választásig, de a probléma megoldásáig megtiltana minden kilakoltatást.

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá az Adóskamarával

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá a jogászokat, civil érdekvédőket és banki károsultakat tömörítő Adóskamarával - jelentette be a párt alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Belföld

A baranyai Bogdásában az összes listás szavazat érvénytelen lett amit nem a Fideszre adtak le, pedig az egyéni voksoknál 41 iksz van az ellenzéki jelölteken, Pécsudvard 001-es körzetben 338 érvényes mellett 173 érvénytelen szavazat született.

Mert szétverték a közlekedés, mert leépítik az önkormányzatot, mert a haverok között osztják ki pénzeket, mert vidékfejlesztésnek hívják a vidékrombolást. Mert hazudtak neked.

Nagyobb mennyiségű élelmiszer-adományt kapott a komlói Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesület, amit még e héten szétosztanának a rászoruló családoknak. Legalábbis ez olvasható az egyesület vezetőjének, Orsós Ferenc „Gogen”-nek a facebook-bejegyzésében.

Magyarország válaszúthoz érkezett, az emberek változást akarnak. Véget kell vetni a jelenlegi korrupt és arrogáns kormányzásnak, s egy új Magyarországért, a magyarságért tenni és küzdeni akaró kormányt kell az ország élére kinevezni. Nincs apelláta, el kell jönnie ismét 1848-nak, most vasárnap, 18.04.08-án.

Baranya megyében óriási munkanélküliség tombol, ami ahhoz vezetett, hogy a lakosság tömegesen indult meg a főváros vagy a nyugati országok felé. A megye 4-es számú választókerületének legesélyesebb ellenzéki jelöltjével, Andrics Alízzal beszélgettünk.

Életmód

Tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepel az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) hétfőn nyilvánosságra hozott versenyprogramjában. A kaukázusi krétakört három színház előadásában is láthatja a közönség.

Az együttes tavasszal csak három koncertet ad: március 17-én a győri Audi Arénában, március 24-én a debreceni Főnix Csarnokban, április 6-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában lépnek színpadra.

Sport

Phjongcshang 2018: több mint kétezer ember köszöntötte hétfő este a baranyai megyeszékhelyen Knoch Viktort és Burján Csabát, a phjongcshangi téli játékokról hazatérő olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolya váltó pécsi tagjait.

"Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk" - jelentette ki Burján. "Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be".

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.