Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Pávatoll

Az ókori rómaiaknál a nagy lakomáknál sokszor pávatoll ledugásával segítették a megtelt gyomor kiürülését általában egy kiadós hányás erejéig. Nem vagyunk ugyan az ókori Rómában, de etetnek minket sok mindennel, és a gyomor bizony forog.

Alapkérdés, meddig húzza Pécs élén Páva Zsolt polgármester? Nem véletlen ez a felvetés, hiszen a város nyolc évnyi Fideszes vezetés után – úgy, hogy közben a kormány is azonos színű – csődhelyzetbe jutott, ráadásul úgy, hogy a baráti országvezetés egyszer már átvállalta a város mintegy 40 milliárd forintos adósságát. Mára azonban baráti alapon ötmilliárd, kevésbé barátin húszmilliárd forint a hiány, valós számokat éppen a városvezetés titkolózása miatt nem tudni.

Ugyanakkor, hogy csak egy példát mondjunk, Placido Domingo fellépése nagyjából tízszerese volt annak, amit bevételben hozott, és akkor ez csak egy példa arra, mire is verik el Pécsett a pénzt. Szó se róla, dicséretes, ha egy városvezető művelt, és szereti a kultúrát, de ezt talán ne a mi adóforintjainkból élvezze.

De miért is Pávatoll? Egyre inkább úgy tűnik, a kormányzó párt minden szintjén alaposan kiveri a biztosítékot, hogy Pécset egyszerűen nem lehet gazdaságilag rendbehozni – mondjuk komoly és valós termelő ipar nélkül nehéz is lesz –, és folyamatosan nyeli a pénzt, ráadásul a helyi szintű döntések sem a spórolásról szólnak. (Érdemes megnézni az önkormányzati cégeknél parkolópályán lévő egykori pártkáderek létszámát.) A városvezető egyre inkább kerüli a nyilvánosságot, ami már önmagában is gond, hiszen egy vezető politikusnak illene kiállni a – maradék független – sajtó elé, de sokkal nagyobb probléma, hogy a háttérországban sem látni senkit kormánypárti oldalon, akit elő lehetne varázsolni a cilinderből. Lehet, hogy a Kádár-korszakból sok mindent tanult a Fidesz, talán a Soros-ösztöndíjakból is ragadt rájuk valami a csekkeken kívül, de a mostani helyzetük leginkább a Rákosi-érára emlékeztet, amikor még a saját feltörekvő fiatalságukat is lefejezték, nehogy a hatalmukra törjenek.

Érdemes végignézni a mai pécsi közgyűlésben főleg kormánypárti oldalon. Ha holnap lennének a választások, ki lenne képes onnan polgármesterként helyt állni? Páva Zsolt nem érvényes válasz, hiszen ezzel az 5-20 milliárd forintos hiánnyal bizonyítottan megbukott. Ami igazán szomorú, hogy a 28 fős képviselő-testületből egy kezünkön meg tudnánk számolni, kire bíznánk a várost.

Nagyon szomorú, sanyarú helyzetben van tehát Pécs, nincs olyan politikusi elitje, amely tud és képes a városért lobbizni úgy, hogy közben magát a helyi rendszert is kézben tartja, és nincs olyan feltörekvő fiatal politikusi generációja, amely ezeket páros lábbal küldené melegebb éghajlatra.

A Pávatoll már ott van a torkunkon, forog is a gyomrunk, de emészthető lesz-e a következő falat?

Külföld

Legszívesebben "visszaforgatnám az idő kerekét", mert Németországot felkészületlenül érte a menekültválság - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn Berlinben.

Devizahitelesek

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Állami monopólium is lehetne a végrehajtás

A globális válság kitörése után, a devizahitelek tömeges bedőlésének elburjánzásával párhuzamosan szemtelenedett el a végrehajtók egy része, s a törvényekre fittyet hányva végezte és végzi tevékenységét.

Néma József – egy botrányos pécsi devizahiteles fórum margójára

Többen is csalódottan távoztak a március 24-én a Művészetek Házában az MNB tanácsadói által tartott devizahitellel kapcsolatos tájékoztató fórumról. Dr. Molnár Beáta, pertársaság ügyvédje, és Néma József pénzügyi szakértő is ott volt. Utóbbit kérdeztük a történtekről.

Életmód

Ha Fidesz és OV hódoló lennék, már biztos feltettem volna ezt a kérdést a kormánypárti médiákban, mint a megyei napilapokban, a TV2-ben vagy az Origó hírportálon.

Belföld

Az Állami Számvevőszék befejezte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését.

Az érvénytelen népszavazás sikerét hirdető plakáton nem jól olvasható a megrendelő neve, erre pedig az NVB is felhívta a figyelmet, hogy láthatóan fel kell tüntetni. A számok a szavazók arányát jelöli.

Péntektől vasárnapig 165 határsértőt tartóztattak föl az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.