Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Pávatoll

Az ókori rómaiaknál a nagy lakomáknál sokszor pávatoll ledugásával segítették a megtelt gyomor kiürülését általában egy kiadós hányás erejéig. Nem vagyunk ugyan az ókori Rómában, de etetnek minket sok mindennel, és a gyomor bizony forog.

Alapkérdés, meddig húzza Pécs élén Páva Zsolt polgármester? Nem véletlen ez a felvetés, hiszen a város nyolc évnyi Fideszes vezetés után – úgy, hogy közben a kormány is azonos színű – csődhelyzetbe jutott, ráadásul úgy, hogy a baráti országvezetés egyszer már átvállalta a város mintegy 40 milliárd forintos adósságát. Mára azonban baráti alapon ötmilliárd, kevésbé barátin húszmilliárd forint a hiány, valós számokat éppen a városvezetés titkolózása miatt nem tudni.

Ugyanakkor, hogy csak egy példát mondjunk, Placido Domingo fellépése nagyjából tízszerese volt annak, amit bevételben hozott, és akkor ez csak egy példa arra, mire is verik el Pécsett a pénzt. Szó se róla, dicséretes, ha egy városvezető művelt, és szereti a kultúrát, de ezt talán ne a mi adóforintjainkból élvezze.

De miért is Pávatoll? Egyre inkább úgy tűnik, a kormányzó párt minden szintjén alaposan kiveri a biztosítékot, hogy Pécset egyszerűen nem lehet gazdaságilag rendbehozni – mondjuk komoly és valós termelő ipar nélkül nehéz is lesz –, és folyamatosan nyeli a pénzt, ráadásul a helyi szintű döntések sem a spórolásról szólnak. (Érdemes megnézni az önkormányzati cégeknél parkolópályán lévő egykori pártkáderek létszámát.) A városvezető egyre inkább kerüli a nyilvánosságot, ami már önmagában is gond, hiszen egy vezető politikusnak illene kiállni a – maradék független – sajtó elé, de sokkal nagyobb probléma, hogy a háttérországban sem látni senkit kormánypárti oldalon, akit elő lehetne varázsolni a cilinderből. Lehet, hogy a Kádár-korszakból sok mindent tanult a Fidesz, talán a Soros-ösztöndíjakból is ragadt rájuk valami a csekkeken kívül, de a mostani helyzetük leginkább a Rákosi-érára emlékeztet, amikor még a saját feltörekvő fiatalságukat is lefejezték, nehogy a hatalmukra törjenek.

Érdemes végignézni a mai pécsi közgyűlésben főleg kormánypárti oldalon. Ha holnap lennének a választások, ki lenne képes onnan polgármesterként helyt állni? Páva Zsolt nem érvényes válasz, hiszen ezzel az 5-20 milliárd forintos hiánnyal bizonyítottan megbukott. Ami igazán szomorú, hogy a 28 fős képviselő-testületből egy kezünkön meg tudnánk számolni, kire bíznánk a várost.

Nagyon szomorú, sanyarú helyzetben van tehát Pécs, nincs olyan politikusi elitje, amely tud és képes a városért lobbizni úgy, hogy közben magát a helyi rendszert is kézben tartja, és nincs olyan feltörekvő fiatal politikusi generációja, amely ezeket páros lábbal küldené melegebb éghajlatra.

A Pávatoll már ott van a torkunkon, forog is a gyomrunk, de emészthető lesz-e a következő falat?

Pécs

Képzeljék, válaszolt az Adóiroda, de nem Gyimesi Gábornak, ahogy múlt csütörtökön megígérték a videónkon látható napirend előtti felszólalása után.

Megkezdte az aláírásgyűjtést a Jobbik Pécsen és Komlón. Pécsen a Ferencesek utcája 27. (1. emelet, hétköznap 12-18 óra között) szám alatt, Komlón a Kossuth L. u. 36. (hétköznap 14-19 óra között) szám alatti Jobbik irodákban írható alá.

Többek között itt írtunk Pécs csődjéről, a városnak a pénzhiány következtében állami segítségre van szüksége, amit meg is kap. A Szabad Pécs írja, hogy a legújabb, hárommilliárdos hitelért fel kellett ajánlani egy ingatlant, ami a Kodály Központ lett, az ország egyik legjobb koncertterme.

Devizahitelesek

A Jobbik nem hagyja, hogy kampányfogássá tegyék a devizakárosultak képviseletét

Amíg a kormányzat megkapja a devizahitelesek szavazatát megígérik, hogy foglalkoznak a problémáikkal, de előre borítékolható, hogy amint elmúlt április 8-a törlődik a memória és ismét az út szélén felejtik őket.

A devizahitelesek a jegybanki nyereség forrásai és áldozatai is

Nagy Márton az MNB alelnöke pontosan tudja, hogy a devizahitelek piaci árfolyam melletti forintosításában eddig aktív szerepet vállaló MNB a forintosítással százmilliárdos árfolyamnyereséget képes realizálni.

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Életmód

Amerikai komponisták műveiből válogat február 3-án a pécsi Kodály Központban tartandó koncertjén a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ), amely az esttel a Leonard Bernstein (1918-1990) világhírű zeneszerző születésének századik évfordulóját ünnepli.

Belföld

Botrányos videó terjed az interneten: egy magyarországi rendőr kegyetlenül bántalmaz egy macskát (vagy talán kisebb testű kutyát). A felvétel hétfő késő este került fel a Facebookra, a feltöltő szerint pedig Pest megyei Dány községben készült még ezen a napon.

Az magyar emberek adóját azért költi ilyen bőkezűen a kormány stadionokra és kastélyokra, mert az egészségügy már rendben van. Mutatjuk! (Videó)

Figyelmeztető jelleggel néhány hétre felfüggeszthetik a pécsváradi háziorvosi ügyeletet. A háziorvosi körzethez 15 település, és majdnem kilencezer lakos tartozik, az ügyelő háziorvos pedig egyszerre látja el a gyermek és a felnőtt háziorvosi ügyeletet is.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.