Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Péterffy Attila bemutatta választási programját

A mai nappal nyilvánosságra hozta programját Péterffy Attila független pécsi polgármesterjelölt. Az félszáz oldalas részletes szakmai anyag javaslatokat, vállalásokat és konkrét cselekvési tervet tartalmaz az élet minden területére vonatkozóan a gazdaság élénkítésétől a kulturális életig, a közlekedéstől a lakhatásig, a közbiztonságtól az idegenforgalomig.

Pécsiség mindenkor - és elsőként

A pécsi polgármesteri székért aspirálók közül elsőként hozta nyilvánosságra programját Péterffy Attila. Az ellenzéki pártok teljes spektrumának támogatását bíró független pécsi polgármesterjelölt vaskos szakmai programot tett le az asztalra. Az anyag részletes helyzetelemzést tartalmaz Pécs gazdaságáról, kultúrájáról, társadalmi kérdésekről. A dokumentum az adott problémakörökre épülve bontja ki Péterffy Attila elképzeléseit és konkrét terveit azok megoldására. Amint azt a független polgármesterjelölt több alkalommal is jelzi az anyagban: programjának már most része a pécsiekkel folytatott folyamatos konzultáció eredménye, és számos helyen szerepel utalás arra, hogy a város jövőjét az itt élőkkel a lehető legszorosabb együttműködésben képzeli el.

„A tavasz folyamán 12 pontos vállalást tettem Pécs jövője érdekében. Első dolgaim egyike volt, hogy megkérdeztem a pécsieket, milyen problémákat, megoldandó feladatokat látnak városunkban. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a polgármesteri program ne valamiféle diktátum legyen, hanem a város polgáraival egyeztetett, igényeiket figyelembe vevő, velük közösen felépített válasz a kihívásokra. Ha a választók megtisztelnek bizalmukkal, a város irányításában is ugyanerre törekszem” - írja közleményében Péterffy Attila. A jelölt hozzátette: a pécsiektől rengeteg észrevételt, javaslatot kapott, így sok új és kreatív elem került be a programba. Kifejtette azt is: az anyagot közösen hirdeti meg a változást akaró ellenzéki pártokkal és civil szervezetek szövetségével.

Elszámoltatás – senki sem ússza meg

Péterffy Attila, amint azt 12 pontos Tavaszi Hadjáratában már ígérte, programjában is vállalta, hogy helyzetértékelést, átvilágítást végeztet az önkormányzat összes intézményénél és cégénél. A városra nézve hátrányos szerződéseket haladéktalanul felbontja, és egyértelműen megnevezi az egyes ügyek felelőseit.

„Egyértelművé tesszük, hogy kik vezették a várost ebbe a fizetésképtelenséggel fenyegető gazdasági állapotba. Legyenek bármely politikai oldal szereplői is” – írja a független jelölt programjában, aki egyben világossá tette azt is, hogy a károkozó, vagyonvesztést előidéző magatartások nem maradnak következmények nélkül.

Gazdaság – megbecsülni a régi, idecsábítani az új vállalkozásokat

A program tartalmaz egy alapos felmérést Pécs gazdasági állapotáról, ezt követi az anyag egyik központi eleme: a város fenntartható fejlődéséhez szükséges lépések kibontása.

A munkahelyteremtés és –megtartás érdekében már a ciklus első 12 hónapjában tervez lépéseket tenni Péterffy Attila. Ezek között szerepel a hűségprogram és növekedési adókedvezmény bevezetése helyi vállalkozásoknak, de elsődleges célként nevezte meg a vállalkozásokkal közös döntések meghozatalát is. Pontos elképzelése van a polgármesterjelöltnek arra vonatkozóan is, hogy hogyan lehet új cégeket, például pécsi vállalkozások partnereit a városba csábítani.

„Külön támogatást kell nyújtani a pécsi fiatalok és pécsi egyetemisták számára, munkahelyet teremtő tudásipari cégek számára. Kiemelt terület e tekintetben az informatikai, innovatív, kutatással és fejlesztéssel foglalkozó, valamint az orvosipari és gyógyszeripari-biotechnológiai vállalatok köre” – írja programjában Péterffy Attila. A jelölt a kutatás-fejlesztés területén dolgozó akár nemzetközi cégek, tevékenységek Pécsre telepítésében és egyéb gazdasági ügyekben is fontos partnerként tekint a Pécsi Tudományegyetemre.

A program kiemelten foglalkozik nemzetközi szolgáltatóközpontok Pécsre telepítésével, fiatal pécsi vállalkozók és startupok támogatásával. A konkrét lépések között szerepel a nemzetközi szintű irodaházak építésének ösztönzése és segítése, valamint egyéb infrastrukturális fejlesztések.

Idegenforgalom: Drakula pincéje és a vallási turizmus

Ahogyan a kampány korábbi szakaszában, úgy a kidolgozott programban is jelentős helyet kapott az idegenforgalom. A tennivalókat megelőző elemzésben egyebek mellett a 2018-as, azaz a legfrissebb idegenfogalmi adóbevételekre hivatkozik a program, ami siralmas képet mutat a hasonló méretű és szerepű városokhoz képest Pécsett.

Péterffy Attila tervei között szerepel közös, összehangolt marketing kidolgozása Baranya megyével, de olyan konkrét, helyi intézkedések is, mint a fürdő-, az üzleti, a konferencia-, a vallási és a fesztiválturizmus és ezek infrastruktúráinak fejlesztése. A programban is előkerül a korábban már megfogalmazott javaslat: a Széchenyi téren fel kell tárni Vlad Tepes, azaz Drakula egykori házának pincéjét és megnyitni a látogatók előtt.

Élhető és lakható Pécs fiatalnak, idősnek és rászorulónak

Pécs megtartó ereje a magyar nagyvárosok között a leggyengébbek között van: a rendszerváltás óta eltelt harminc év alatt huszonkétezerrel, évente több mint hétszáz fővel vagyunk kevesebben – áll a programban. Az anyagnak ezért fontos eleme a lakhatás biztonságának megteremtése. Ennek része egy új szociális bérlakás program, fiatalok lakásprogramjának beindítása, új nyugdíjasház-projekt, de ide tartozik az óvodai-bölcsődei szolgáltatások fejlesztése is.

Zöld város: atomtemető nélkül, a pécsiekkel együtt

A polgármesterjelöltet fanyűvőként emlegetők számára különösen hasznos olvasmány lehet a program Zöld és okos Pécs című fejezete. Ebben Péterffy Attila megerősítette: amennyiben polgármesterré választják, a közeli atomtemető és uránbánya semmiképpen nem szerepelnek Pécs jövőjében. Hitet tesz programjában a polgármesterjelölt az innovatív és zöld energiák bevezetése mellett, de fontos célként jelölte meg a káros anyagok szintjét mérő hálózat bővítését és a pécsiek eddiginél alaposabb és őszintébb tájékoztatását is a levegő minőségéről.

Gyorsan bevezethető megoldásokat kínál Péterffy Attila a pécsi közlekedés színvonalának emelésére, úgymint a buszokon valóban működő WiFi, okos parkolás kialakítása a belvárosban foglaltságot jelző rendszerrel, az iskolák környékén a parkolóhelyek bővítése és gyors parkolási zónák kialakítása.

A közterületeken is gyors beavatkozásokat helyezett kilátásba Péterffy, ide értve a közterületek árnyékolását, a zöldfelületek növelését a betonozott területek rovására. Zöld lakossági mozgalmat is hirdet megválasztása esetén a jelölt, és díjat alapít a legjobb városzöldítő javaslatot tevőknek.

Pécs, a kultúra valódi városa

A program hosszan elemzi Pécs kulturális életének jelenlegi helyzetét és javaslatokat is tesz arra, hogy a város miként válhatna ismét régiós kulturális központtá. Új pécsi brand-ek kialakítását javasolja Péterffy, de törekedni fog megválasztása esetén arra is, hogy a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ nemzeti státuszt kapjon. Ha már magyar Liverpool: a program arra is tesz javaslatot, hogy milyen infrastrukturális fejlesztésekkel hozhatók helyzetbe a könnyűzenei élet fiatal szereplői, de városi pályázati rendszerrel minden terület fiatal művészeit támogatná.

Közbiztonság: aktív önkormányzati szerepvállalás

Péterffy Attila felfogása szerint az önkormányzatnak aktív részt kell vállalnia a város közbiztonsági helyzetének javításából. A program ide vonatkozó részében vannak a várostól függetlenül működő hatóságok felé tett javaslatok, de konkrét intézkedési tervek is a gyermekek, fiatalok és idősek biztonságának növelésére, a térfigyelő rendszer bővítésére, elektronikus segélyhívó rendszerre egyedül élőknek és modern, kiterjedtebb tájékoztatásra.

A közlekedés biztonságában főszerepe van, vagy kell, hogy legyen az önkormányzatnak. Programjában Péterffy modern, jól látható útburkolati jelek felfestését, a gyalogátkelők jobb megvilágítását, és ahogy Tavaszi Hadjáratában is: egy új technológia meghonosításával tartósan kátyúmentes Pécs létrehozását vállalta.

Sportos és nemzetközi Pécs

A program tartalmaz elképzeléseket Pécs nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésére, kiaknázására, a város pozíciójának erősítésére. Saját fejezetet kapott a sport, a rekreáció, az egészségmegőrzés, az egészségügy városi szintű fejlesztése, valamint a fiatalok bevonása a közéletbe.

„Hiszem, hogy mire a felsorolt célokat teljesítettük (és persze időközben születnek újak) azt vesszük észre, hogy ismét öröm Pécsett élni és a gyermekeink, unokáink ebben a gyönyörű városban képzelik el a jövőjüket!” 

- fogalmazott Péterffy.

Forrás: Pécsi STOP

Pécs

A megye helyzetéről, a kampányról és a választások kimeneteléről a Jobbik Baranya megyei listavezetőjét, Schwarcz-Kiefer Patrikot kérdeztük.

Négy év börtönre súlyosbították a korábbi fideszes képviselő büntetését

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében Mengyi Roland hatodrendű vádlott ügyében súlyosbította az elsőfokú ítéletet, háromról négy év letöltendő börtönre - írja a Hírösvény nyomán a 24.hu.

Félmilliárd forintos munkásszálló épül Pécsen

Több mint 370 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 485 millió forintból egy, közel száz főt befogadó munkásszállót alakítanak ki Pécsen - jelentette be szerdán Pécsen Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője.

Törökországtól vásárolhat páncélozott terepjárókat a kormány

14 tonnás, négykerék meghajtású páncélozott harci járműveket vásárol Magyarország - írja a Népszava a török médiára hivatkozva.

Chicagónak indult, de Barcs lett belőle

Jól mutatja a dél-somogyi Barcs helyzete, hogy miért nem kellett volna leszavazni a Jobbik bérfelzárkóztatási javaslatát Jakab Péter szerint. A Jobbik frakcióvezetője párttársa, Ander Balázs meghívására érkezett a városba, amely népessége jelentős részét elvesztette a 9 évnyi Fidesz-kormányzás alatt.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.