Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

A Pécsi Ifjúsági Kulturális Szövetség előadást szervez a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.

A Pécsi Ifjúsági Kulturális Szövetség előadást szervez a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. Az előadást egy olyan ember szájából hallhatjuk, aki átélte azokat a történelmi eseményeket, amelyekről ezen a napon emlékezünk, így hiteles képet adhat számunkra.

A meghívott előadó Dr. Debreczeni László, nyugalmazott tisztifőorvos, '56-os politikai elítélt, a pécsi forradalmi egyetemi orvos zászlóalj parancsnoka. A PIKSZ ezelőtt már szervezett olyan előadást amellyel a fiatalok érdekeltségét próbálta felkelteni a közéletre vonatkozóan. A mostani előadásról, és a szövetség céljairól a PIKSZ elnökét, Bencze Zsoltot kérdeztük.

„A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából fontos megjegyeznünk, hogy köszönjük a Pécsi Ifjúsági Kulturális Szövetségnek és más szervezeteknek Pécs és az egész ország viszonylatában, hogy sokat tesznek azért, hogy a magyarság és a németség tekintetében kollektíven elkövetett szovjet túlkapások ne maradjanak titokban, fedjük fel őket és a jövő generációja emlékezzen és emlékeztessen ezekre a gaz tettekre. Fontos, hogy ne hagyjuk ezen események elfeledését, hogy soha többé meg ne történhessen. Az újkor ifjúsága ezen megemlékezések során megfelelőképpen tud áldozni ősei előtt és kifejezheti együttérzését, tiszteletét a hősökkel, felmenőikkel szemben, akik ezeket az eseményeket elszenvedték. A Pécsi Ifjúsági Kulturális Szövetség feladatának érzi, hogy a fiatalokat megszólítsa és motiválja őket ebben a "békés küzdelemben" a múlttal. Szeretnénk, ha minden egyetemista magáénak érezni ezt a korszakot és saját áldozataiként tekintene a halottakra, bebörtönözöttekre. Tudjuk és hisszük, hogyha közösen összefogunk, akkor hangot adhatunk Pécs város egészét tekintve az ügynek és minden túlélő büszke lehet a jövő generációjára. Hogy megéri e küzdeni ezért az ügyért? A kérdésre a válasz bennünk él, engedjük feltörni, köszönöm.”

A Pécsi Ifjúsági Kúltúrális Szövetség tagjai mindenkit szeretettel várnak 2017 március 2-án 17 órakor, a PTE ÁJK Óriás Nándor Előadó termében megrendezett előadásra.

Bízunk benne, hogy még több hasonló előadás és rendezvény részesei lehetünk a PIKSZ által és sikerül elérniük céljaikat és a fiatalokat egyaránt.

Pécs

Baranya 1-es választókerületben a választópolgárokat az egészségügy helyzete foglalkoztatja leginkább. Az egészségügyi programjáról kérdeztük Fogarasi Gábor jobbikos jelöltet.

Dakos József rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány 2018. március 14-én Pécsett, a főkapitányságon összesen 14 gépjárművet adott át a polgárőr egyesületek részére.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester kifejtette, Pécs 2018-as költségvetésének bevételi főösszege 57,2 milliárd forint, ami prognózisa szerint - a küszöbön álló fejlesztések miatt - legalább 10 százalékkal emelkedni fog.

Lopás bűntett és lopás vétség elkövetésének, valamint lopás vétség kísérletének megalapozott gyanúja miatt nyomozott a Pécsi Rendőrkapitányság egy 46 éves helyi férfi ellen.

Megnyílt szerdán a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) megújított mecseki bányászati kiállítása. A mintegy 200 bányászati emléket és eszközt bemutató felszíni tárlat a Vasarely Múzeummal szomszédos épületben kapott helyet.

Devizahitelesek

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá az Adóskamarával

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá a jogászokat, civil érdekvédőket és banki károsultakat tömörítő Adóskamarával - jelentette be a párt alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Jobbik nem hagyja, hogy kampányfogássá tegyék a devizakárosultak képviseletét

Amíg a kormányzat megkapja a devizahitelesek szavazatát megígérik, hogy foglalkoznak a problémáikkal, de előre borítékolható, hogy amint elmúlt április 8-a törlődik a memória és ismét az út szélén felejtik őket.

Belföld

A választópolgárok nagy része kormányváltást szeretne, de sajnos túl sokan vannak, akik csak a koordinált jelöltállításban hisznek. Hódmezővásárhely után azt hiszik, hogy ez az egyetlen járható út, a Fidesz csak akkor győzhető le, ha a teljes ellenzék egy jelölt mögé tömörül. Pedig ez egy tévedés.

Miközben migrációellenes kampányára az adófizetők pénzéből milliárdokat herdál el a kabinet, a Központi statisztikai Hivatal adatai szerint folyamatos a bevándorlás Törökországból, Szíriából és Nigériából - számol be a HírTV.

A multikhoz menekül sok dolgozó a közszférából, a kisebb cégek pedig képtelenek lépést tartani a nagyok kényszerű bérfejlesztésével – idéz a hvg.hu a lap nyomtatott változatában megjelent cikkéből.

A havi egymilliót kereső, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott, Szili Katalin nemrégiben kezdett fideszes fórumokon kampányolni. Most pedig a kormánypropagandát hirdető Magyar Időknek nyilatkozott.

Míg a kormány szavakban a migráció minden formáját ellenzi, a valóságban titkos migránsok ezrei és kötvényes migránsok tízezrei számára biztosított letelepedési lehetőséget Magyarországon az elmúlt évek során.

Életmód

Az együttes tavasszal csak három koncertet ad: március 17-én a győri Audi Arénában, március 24-én a debreceni Főnix Csarnokban, április 6-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában lépnek színpadra.

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével véget ért Mohácson az idei busójárás, amelynek hétvégi fő programjaira több tízezren voltak kíváncsiak.

Sport

"Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk" - jelentette ki Burján. "Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be".

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat aranyérmet szerzett a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltók csütörtöki döntőjében a phjongcshangi téli olimpián.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.