Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Pécsen is koncertezik az Orosz Nemzeti Zenekar

Pénteken a pécsi Kodály Központban, szombaton a fővárosi Erkel Színházban ad koncertet jubileumi, 25. évadának nyitányaként a világhírű Orosz Nemzeti Zenekar Mihail Pletnyov alapító-karmester vezényletével.

A pécsi hangverseny szólistája a helyi illetőségű Várdai István csellóművész lesz, aki Sosztakovics 2. gordonkaversenyét adja elő a neves orosz zenekarral. Szombaton Baráti Kristóf hegedűművész lesz az Orosz Nemzeti Zenekar vendége az Erkel Színházban, ahol Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét mutatja be.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a hangversenyeket felvezető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a Filharmónia Magyarország már a második évét kezdte meg így, összevont, országos intézményként, és a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott idei 100 millió forintos többletfinanszírozással már egy ilyen világhírű együttest is meg tudott hívni Magyarországra.

"Bízom benne, hogy ez a két helyszínen megvalósuló, két neves magyar szólistát felvonultató szuperprodukció nyitánya lehet olyan sorozatnak, amelyben újabb vállalások következhetnek" – tette hozzá az államtitkár.

Hoppál Péter szerint az Erkel Színház újranyitása óta tapasztalt nagy kihasználtság azt mutatja, hogy a magas kultúrára igenis széleskörű igény van. Úgy vélte, hogy a Filharmónia Magyarország átszervezése és központjának Pécsre telepítése szintén sikertörténetet jelent.

A pécsi koncert szólistája, a bachtrack.com komolyzenei portál által nemrég a 2014-es év világszerte második legkeresettebb csellistájának nevezett Várdai István videoüzenetében elmondta: Sosztakovics 2. gordonkaversenye ritkán játszott, de nagyon mély és elgondolkodtató mű, Mihail Pletnyov kifejezetten támogatta, hogy ezt a darabot válasszák.

Várdai István éppen csütörtökön vette át a Kodály Központ rezidens művésze posztot Baráti Kristóf hegedűművésztől, aki szombaton az Erkel Színházban szintén fellép az Orosz Nemzeti Zenekarral. A Kossuth-díjas hegedűművész – aki a bachtrack.com szerint a tavalyi év legkeresettebb hegedűse volt – New Yorkból üzent a sajtótájékoztató résztvevőinek, ahol észak-amerikai turnéja keretében szerdán debütált a Carnegie Hallban. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy életében először együtt dolgozhat Mihail Pletnyovval, különösen pedig az, hogy egyik kedvenc versenyművét, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét adhatja elő az orosz zenekarral.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója kiemelte: szeretné elérni, hogy az Erkel Színház visszanyerje koncerthelyszín-rangját Budapesten, ennek előmozdítására készek együttműködni a Filharmónia Magyarországgal a jövőben is.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: hosszú évek óta nem volt lehetőségük arra, hogy világhírű külföldi szimfonikus zenekart lássanak vendégül Magyarországon, és külön öröm az, hogy a főváros mellett Pécsre is sikerült egy koncertet szervezni. Jelezte, hogy évente országosan mintegy 288 ezer ember, ezen belül 250 ezer diák látogatja az általuk szervezett koncerteket.

Rózsa Zoltán, a Kodály Központot is működtető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető helyettese hangsúlyozta: ilyen rangú külföldi szimfonikus zenekar Pécsett utoljára 1977-ben lépett fel. "Jól jellemzi a város által megtett utat, hogy a Moszkvai Filharmonikus Zenekar akkor a városi sportcsarnokban zenélt, míg az Orosz Nemzeti Zenekart most a világ egyik legjobb akusztikájú koncerttermében tudjuk fogadni" – tette hozzá.

Az Orosz Nemzeti Zenekart, az ország első magántőkéből finanszírozott szimfonikus zenekarát Mihail Pletnyov karmester-zongoraművész-komponista alapította 25 évvel ezelőtt. A zenekar szinte azonnal a világ élvonalába került, 2004-ben az orosz zenekarok közül elsőként kaptak Grammy-díjat. Magyarországi koncertjeik egy turné részét képezik, innen Németországba utaznak tovább.

Pécsi és budapesti koncertjeiken a versenymű előtt A. Glazunov Prelűd "A középkorból" szvithez című darabját, a koncertek zárásaképpen pedig Csajkovszkij 5., e-moll szimfóniáját adják elő.

MTI

Pécs

A Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyára a nyár végére elkészül a pécs-pogányi repülőtér szomszédságában - közölte Boros László vezérigazgató a beruházás helyszínén megtartott bokrétaünnepen szerdán újságírókkal.

Jogerősen tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi ítélőtábla szerdán azt a férfit, akit egy hajléktalan megölésével, valamint azzal vádoltak, hogy társaival több mint egy tucat betörést, rablást követett el 2013-ban és 2014-ben Baranyában - tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t.

A szerdától induló permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, 00:00 órától hajnal 6:00-ig. A BIOKOM kéri az érintett lakosságot a szükséges intézkedések elvégzésére, pl.: ablakok becsukása, növények letakarása, szabadban száradó ruhák beszedése stb.

Többen is felhívták az elmúlt napokban Mellár Tamást, aki azzal vált a hírek főszereplőjévé, hogy a Párbeszéd-frakcióba beülve megmenti annak létét. Szabó Tímea, a képviselőcsoport vezetője azt állította, más baloldali , elsősorban liberális ellenzéki politikusok le akarták beszélni Mellárt a csatlakozásról.

Felkészült a kritikákra, de nem tartja árulásnak Mellár Tamás független parlamenti képviselő azt, hogy beszáll Párbeszéd párt országgyűlési frakciójába.

Devizahitelesek

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

A Jobbik új eszközöket vetne be a kilakoltatások ellen

Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja a régiek mellett új módszerekkel is küzdene a devizakárosultak kilakoltatásai ellen, amik a választások után, a kilakoltatási moratórium végével újult erővel folytatódnak.

Belföld

Még szombaton történt, hogy Hort és Csány közötti vasúti átjáróban az ott közlekedő tehervonat elé vetette magát egy asszony négyéves unokájával. Mindketten meghaltak.

Jól indul a 2018-2022-es parlamenti évad. Z. Kárpát Dániel gyakorlatilag üres kormánypárti széksorok előtt volt kénytelen elmondani a napirend utáni beszédét. Ezzel a nemes gesztussal kezdte meg a munkáját a negyedik Orbán-kormány.

A baranyai lány nem tudta, hogy terhes. A történetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala számolt be: „Nem várt fordulat lepte meg bajtársainkat Baranya megyében.”

Kifizethetetlen: átlag 149 ezer forint egy budapesti albérlet. Ellenzéki pártok a Jobbikkal az élen évek óta szorgalmazzák, hogy a kormány indítson nagyszabású bérlakás-építési programot, de hiába.

Szétrohadt, rozsdaette mentőautóról szóló videót tett közzé tegnap Facebook oldalán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. Ezekkel a kocsikkal kellene súlyos beteg, gyors segítségre szoruló emberekért menni. Az Országos Mentőszolgálat vezetése szerint azonban ez egyáltalán nem veszélyes.

Életmód

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Színes, izgalmas kiállításokkal, előadásokkal és foglalkozásokkal várják a régészet napján, szombaton a látogatókat Pécsen, a Janus Pannonius Múzeumban (JPM).

Sport

Bejelentették, a nagy múltú PMFC-t működtető Zrt.-nél elfogyott a baranyai csapatra szánt pénz, mindenki mehet, amerre akar.

Az oroszországi foci-vb ma délután kezdődik. Két hétig a csoportmeccseken drukkolhatunk, majd újabb két hét, és az egyenes kieséses szakaszban már nincs lehetőség a javításra.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.