Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Pécs tudatosan építi le a sportját – ezúttal a kézilabda az áldozat

Egyre inkább úgy tűnik, a pécsi városvezetés nyakán a sport olyan nyűg, amit semmiképpen nem akar hordani, hiába is mondja dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár, hogy a sport a kultúra része.

Ezúttal a pécsi kézilabda kivéreztetéséről szól a történet, de hogy minden érthető legyen, vegyük számba az eddig történteket. Pécs város vezetése, dr. Páva Zsolttal az élén egy tollvonással megszüntette a város sikercsapatát, a Pécs 2010 női kosarasait, azzal a hivatkozással, hogy 49 százalékos tulajdonrésze ellenére nincs rálátása a pénzügyekre.

A következő áldozat a pécsi foci volt, annak ellenére, hogy az említett Páva Zsolt kezdetben előszeretettel pózolt a VIP-páholyban, amikor kizárták az NB I-ből a csapatot, kisujjukat sem mozdították még annak érdekében sem, hogy ne a megye I-ben, hanem az NB III-ban kezdjék újra a piros-feketék, pedig erre volt példa esetünkben Nyíregyházán. (Tegyük hozzá, hogy az MLSZ elnökségi tagja a baranyai Fideszes képviselő, Bánki Erik, ennek fényében még furcsább a döntés.)

Hogy ne csak csapatsportokról essen szó, említsük meg az úszó Jakabos Zsuzsannát, aki szinte pánikszerűen távozott Győrbe, pedig olimpiai szereplésig jutott.

Ebből is látszik, hogy valami nem működik a pécsi sportban, mindezt spékeljük meg Fogarasi Gábor két héttel ezelőtti nyilatkozatával, miszerint a hároméves szerződés ellenére sem kapták meg pénzüket az önkormányzattól a pécsi sportolók és egyesületek.

De térjünk rá a kézilabdára!

Csapatsportokban utoljára Pécsről kézilabdások jutottak ki az olimpiára, Füzesi Ferenc (Barcelona) és Kakas János (Szöul) is képviselte a várost az ötkarikás játékokon. A férfi és női élvonalbeli meccseken sokszor megtelt a csarnok, nem is beszélve arról, hogy olyan felkészült edzők ültek a kispadokon, mint például a győriekkel másodedzőként Bajnokok Ligája-győzelemig jutó Danyi Gábor.

De hol van már Füzesi, Kakas, Danyi? Hol vannak az utolsó pécsi férficsapat feltörekvő csillagai, Katzirz Dávid vagy Szögi Balázs? Utóbbiak nem messze, Komlón.

De hol van, és hol lesz a pécsi kézilabda? A jelek szerint lesüllyed a családi sportok, az NB II. szintjére, amelynek meccseire csak a családtagok és a szakma iránt igazán elkötelezettek kíváncsiak.

A pécsi férfi kézilabda legutóbb az NB I/B-ben gyűjtögette a pontokat, és ért el tisztes eredményt helyi nevelésű srácokkal, erre a napokban kirúgták a vezetőedzőt, azt a Kovács Gábort, akinek nem csak a saját számára, hanem családi tradícióként volt élete a sportág. Az indok azért is nevetséges – egyszerre több helyen, PVSE NB I/B, PSN Zrt. utánpótlás edzősködik –, mert női vonalon Székely Katalin úgy maradhatott pozícióban, hogy Mohácson az NB I/B-ben aktív játékos, a PEAC-nál felnőtt edző, emellett a PSN Zrt-nél utánpótlás vezető, és egy gyermek korcsoport edzője is. Talán csak nem nemi diszkriminációról van szó, és a PSN Zrt-nél Vári Attila vezérigazgató és Réfi Eszter, a sportiskola vezetője nem hiszi el, hogy egy férfi is ugyanannyi munkát tud végezni, mint egy nő? De hozhatjuk példának a sokszoros válogatott kapust, Szente Gábort is, akinek csupán annyi a bűne, hogy a PVSE NB I/B-s csapatában játszik, miközben a PSN Zrt-nél kapusedző. Tegyük hozzá, a PSN Zrt. vezetősége nem most kellett, hogy szembesüljön az esettel, hiszen évek óta fennáll ez a párhuzam. Az összeesküvés-elméletünket erősíti, hogy a PVSE NB I/B-s csapatának nem adnának edzés- és mérkőzéslehetőséget a Lauber Dezső sportcsarnokban, mint ahogy annak idején a PINKK 424-et is rövid úton kiakolbódították onnan.

Mivel különböző forrásokból úgy értesültünk, hogy a város jelenleg kézilabdában a PSN Zrt. utánpótlását és a PEAC NB II-es (hahaha, ez fociban nagyjából a megyei másodosztálynak felel meg) felnőttcsapatát preferálja, bennük látja a jövőt, Danyi Gábornak, Füzesi Ferencnek, Katzirz Dávidnak, Szente Gábornak, Szögi Balázsnak csak azt tudjuk tanácsolni, sürgősen adják el pécsi lakásukat, talán a külföldi egyetemisták jó pénzért megveszik.

És akkor sír a szívünk Németh Attiláért, aki NB I-es gólkirály tudott lenni ebben a sportágban.

A sort folytathatnánk...

Pécs

Megnyílt szerdán a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) megújított mecseki bányászati kiállítása. A mintegy 200 bányászati emléket és eszközt bemutató felszíni tárlat a Vasarely Múzeummal szomszédos épületben kapott helyet.

A kiemelkedő munkát végzett utánpótlásedzők és tehetséggondozó tanárok közül idén is tízen vehették át az egymillió forinttal járó Mol Mester-M díjat. Díjazták a művészet és a tudomány területén példamutató tevékenységet végzett pedagógusokat is, köztük Simon Péter pécsi fizikatanárt is.

Miközben a sajtó az ellenzéki pártok közötti egyeztetésekkel van elfoglalva, hogy ki kinek a javára fog, vagy nem fog visszalépni, és ezt még ál-közvéleménykutatási eredményekkel is igazolni akarják, egy fontos dologról elfeledkezünk. Talán ez a legérdekesebb, ezért kell olyasmit erőltetni, ami nem megy.

Az Országos Horvát Önkormányzat dél-dunántúli központjának otthont adó házat adtak át hétfőn Pécsen. Az 500 négyzetméteres horvát ház a nemzetiségi önkormányzat irodájának és a magyarországi horvátok tudományos intézetének lesz az otthona.

A BIOKOM Nonprofit Kft. kéri a tisztelt pécsi lakosokat, hogy – amennyiben lehetőségük nyílik és megoldható – úgy ma délután legkésőbb 17:00 óráig szíveskedjenek gondoskodni a hazajutásról, mert az előrejelzések szerint várhatóan nagy mennyiségű ónos eső hullik majd.

Devizahitelesek

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá az Adóskamarával

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá a jogászokat, civil érdekvédőket és banki károsultakat tömörítő Adóskamarával - jelentette be a párt alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Jobbik nem hagyja, hogy kampányfogássá tegyék a devizakárosultak képviseletét

Amíg a kormányzat megkapja a devizahitelesek szavazatát megígérik, hogy foglalkoznak a problémáikkal, de előre borítékolható, hogy amint elmúlt április 8-a törlődik a memória és ismét az út szélén felejtik őket.

Belföld

A havi egymilliót kereső, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott, Szili Katalin nemrégiben kezdett fideszes fórumokon kampányolni. Most pedig a kormánypropagandát hirdető Magyar Időknek nyilatkozott.

Míg a kormány szavakban a migráció minden formáját ellenzi, a valóságban titkos migránsok ezrei és kötvényes migránsok tízezrei számára biztosított letelepedési lehetőséget Magyarországon az elmúlt évek során.

Komlóska polgármestere, Köteles László a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról, hogy szerinte a Fidesz a települési autonómia felszámolására törekszik, 2018 kérdése pedig az, hogy demokrácia vagy diktatúra lesz-e.

„A sors fintora, hogy ma pont azok miatt fojtogató otthon a légkör, akiktől sokan a megváltást várták.” Ismerjék meg Ádám történetét, aki egészen Ausztráliáig menekült a hazai közélet és társadalom mocsara elől.

Magyarországon vasárnaptól számítva négy nap alatt 21-en fagytak halálra, többségükben fűtetlen lakásokban, illetve kórházba kerülésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

Életmód

Az együttes tavasszal csak három koncertet ad: március 17-én a győri Audi Arénában, március 24-én a debreceni Főnix Csarnokban, április 6-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában lépnek színpadra.

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével véget ért Mohácson az idei busójárás, amelynek hétvégi fő programjaira több tízezren voltak kíváncsiak.

Sport

"Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk" - jelentette ki Burján. "Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be".

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat aranyérmet szerzett a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltók csütörtöki döntőjében a phjongcshangi téli olimpián.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.