Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Pécs tudatosan építi le a sportját – ezúttal a kézilabda az áldozat

Egyre inkább úgy tűnik, a pécsi városvezetés nyakán a sport olyan nyűg, amit semmiképpen nem akar hordani, hiába is mondja dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár, hogy a sport a kultúra része.

Ezúttal a pécsi kézilabda kivéreztetéséről szól a történet, de hogy minden érthető legyen, vegyük számba az eddig történteket. Pécs város vezetése, dr. Páva Zsolttal az élén egy tollvonással megszüntette a város sikercsapatát, a Pécs 2010 női kosarasait, azzal a hivatkozással, hogy 49 százalékos tulajdonrésze ellenére nincs rálátása a pénzügyekre.

A következő áldozat a pécsi foci volt, annak ellenére, hogy az említett Páva Zsolt kezdetben előszeretettel pózolt a VIP-páholyban, amikor kizárták az NB I-ből a csapatot, kisujjukat sem mozdították még annak érdekében sem, hogy ne a megye I-ben, hanem az NB III-ban kezdjék újra a piros-feketék, pedig erre volt példa esetünkben Nyíregyházán. (Tegyük hozzá, hogy az MLSZ elnökségi tagja a baranyai Fideszes képviselő, Bánki Erik, ennek fényében még furcsább a döntés.)

Hogy ne csak csapatsportokról essen szó, említsük meg az úszó Jakabos Zsuzsannát, aki szinte pánikszerűen távozott Győrbe, pedig olimpiai szereplésig jutott.

Ebből is látszik, hogy valami nem működik a pécsi sportban, mindezt spékeljük meg Fogarasi Gábor két héttel ezelőtti nyilatkozatával, miszerint a hároméves szerződés ellenére sem kapták meg pénzüket az önkormányzattól a pécsi sportolók és egyesületek.

De térjünk rá a kézilabdára!

Csapatsportokban utoljára Pécsről kézilabdások jutottak ki az olimpiára, Füzesi Ferenc (Barcelona) és Kakas János (Szöul) is képviselte a várost az ötkarikás játékokon. A férfi és női élvonalbeli meccseken sokszor megtelt a csarnok, nem is beszélve arról, hogy olyan felkészült edzők ültek a kispadokon, mint például a győriekkel másodedzőként Bajnokok Ligája-győzelemig jutó Danyi Gábor.

De hol van már Füzesi, Kakas, Danyi? Hol vannak az utolsó pécsi férficsapat feltörekvő csillagai, Katzirz Dávid vagy Szögi Balázs? Utóbbiak nem messze, Komlón.

De hol van, és hol lesz a pécsi kézilabda? A jelek szerint lesüllyed a családi sportok, az NB II. szintjére, amelynek meccseire csak a családtagok és a szakma iránt igazán elkötelezettek kíváncsiak.

A pécsi férfi kézilabda legutóbb az NB I/B-ben gyűjtögette a pontokat, és ért el tisztes eredményt helyi nevelésű srácokkal, erre a napokban kirúgták a vezetőedzőt, azt a Kovács Gábort, akinek nem csak a saját számára, hanem családi tradícióként volt élete a sportág. Az indok azért is nevetséges – egyszerre több helyen, PVSE NB I/B, PSN Zrt. utánpótlás edzősködik –, mert női vonalon Székely Katalin úgy maradhatott pozícióban, hogy Mohácson az NB I/B-ben aktív játékos, a PEAC-nál felnőtt edző, emellett a PSN Zrt-nél utánpótlás vezető, és egy gyermek korcsoport edzője is. Talán csak nem nemi diszkriminációról van szó, és a PSN Zrt-nél Vári Attila vezérigazgató és Réfi Eszter, a sportiskola vezetője nem hiszi el, hogy egy férfi is ugyanannyi munkát tud végezni, mint egy nő? De hozhatjuk példának a sokszoros válogatott kapust, Szente Gábort is, akinek csupán annyi a bűne, hogy a PVSE NB I/B-s csapatában játszik, miközben a PSN Zrt-nél kapusedző. Tegyük hozzá, a PSN Zrt. vezetősége nem most kellett, hogy szembesüljön az esettel, hiszen évek óta fennáll ez a párhuzam. Az összeesküvés-elméletünket erősíti, hogy a PVSE NB I/B-s csapatának nem adnának edzés- és mérkőzéslehetőséget a Lauber Dezső sportcsarnokban, mint ahogy annak idején a PINKK 424-et is rövid úton kiakolbódították onnan.

Mivel különböző forrásokból úgy értesültünk, hogy a város jelenleg kézilabdában a PSN Zrt. utánpótlását és a PEAC NB II-es (hahaha, ez fociban nagyjából a megyei másodosztálynak felel meg) felnőttcsapatát preferálja, bennük látja a jövőt, Danyi Gábornak, Füzesi Ferencnek, Katzirz Dávidnak, Szente Gábornak, Szögi Balázsnak csak azt tudjuk tanácsolni, sürgősen adják el pécsi lakásukat, talán a külföldi egyetemisták jó pénzért megveszik.

És akkor sír a szívünk Németh Attiláért, aki NB I-es gólkirály tudott lenni ebben a sportágban.

A sort folytathatnánk...

Pécs

Gyimesi Gábor

A héten tartották Budapesten a kínai kormányfő részvételével azt a diplomáciai csúcsértekezletet, amelynek keretében Orbán Viktor több fontos gazdasági szerződést kötött Kínával. Ennek keretében Páva Zsolt is aláírt egy megállapodást a kínai érdekeltségű ZTE céggel, amelyet Gyimesi Gábor, jobbikos képviselő facebook bejegyzésében kritizált.

SZ.P.: Nehéz volt elérni a képviselő urat, hogy interjút készíthessünk Önnel.

Mármint a város csődhelyzetével kapcsolatban sorra jönnek elő olyan meglepetések, amiről sem a városvezetés, sem Csizi Péter, sem a múltban ragadt elmúltnyolcévező Hoppál Péter, pénzügyi tényfeltáró államtitkár nem beszélt.

Az idei évben is megrendezésre kerül immáron 9. alkalommal a DPSE által szervezett Fuss a Rákgyógyításért rendezvény.

Külföld

Sajnos életünk részévé váltak a terrortámadások. Ebben a cikkben görbe tükröt állítunk az európai emberek tehetetlensége és naivitása elé, hogy miként reagálnak egy-egy terrorcselekményre.

Devizahitelesek

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Állami monopólium is lehetne a végrehajtás

A globális válság kitörése után, a devizahitelek tömeges bedőlésének elburjánzásával párhuzamosan szemtelenedett el a végrehajtók egy része, s a törvényekre fittyet hányva végezte és végzi tevékenységét.

Néma József – egy botrányos pécsi devizahiteles fórum margójára

Többen is csalódottan távoztak a március 24-én a Művészetek Házában az MNB tanácsadói által tartott devizahitellel kapcsolatos tájékoztató fórumról. Dr. Molnár Beáta, pertársaság ügyvédje, és Néma József pénzügyi szakértő is ott volt. Utóbbit kérdeztük a történtekről.

Életmód

Ha Fidesz és OV hódoló lennék, már biztos feltettem volna ezt a kérdést a kormánypárti médiákban, mint a megyei napilapokban, a TV2-ben vagy az Origó hírportálon.

Belföld

Az Állami Számvevőszék befejezte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését.

Az érvénytelen népszavazás sikerét hirdető plakáton nem jól olvasható a megrendelő neve, erre pedig az NVB is felhívta a figyelmet, hogy láthatóan fel kell tüntetni. A számok a szavazók arányát jelöli.

Péntektől vasárnapig 165 határsértőt tartóztattak föl az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.