Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Pécs tudatosan építi le a sportját – ezúttal a kézilabda az áldozat

Egyre inkább úgy tűnik, a pécsi városvezetés nyakán a sport olyan nyűg, amit semmiképpen nem akar hordani, hiába is mondja dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár, hogy a sport a kultúra része.

Ezúttal a pécsi kézilabda kivéreztetéséről szól a történet, de hogy minden érthető legyen, vegyük számba az eddig történteket. Pécs város vezetése, dr. Páva Zsolttal az élén egy tollvonással megszüntette a város sikercsapatát, a Pécs 2010 női kosarasait, azzal a hivatkozással, hogy 49 százalékos tulajdonrésze ellenére nincs rálátása a pénzügyekre.

A következő áldozat a pécsi foci volt, annak ellenére, hogy az említett Páva Zsolt kezdetben előszeretettel pózolt a VIP-páholyban, amikor kizárták az NB I-ből a csapatot, kisujjukat sem mozdították még annak érdekében sem, hogy ne a megye I-ben, hanem az NB III-ban kezdjék újra a piros-feketék, pedig erre volt példa esetünkben Nyíregyházán. (Tegyük hozzá, hogy az MLSZ elnökségi tagja a baranyai Fideszes képviselő, Bánki Erik, ennek fényében még furcsább a döntés.)

Hogy ne csak csapatsportokról essen szó, említsük meg az úszó Jakabos Zsuzsannát, aki szinte pánikszerűen távozott Győrbe, pedig olimpiai szereplésig jutott.

Ebből is látszik, hogy valami nem működik a pécsi sportban, mindezt spékeljük meg Fogarasi Gábor két héttel ezelőtti nyilatkozatával, miszerint a hároméves szerződés ellenére sem kapták meg pénzüket az önkormányzattól a pécsi sportolók és egyesületek.

De térjünk rá a kézilabdára!

Csapatsportokban utoljára Pécsről kézilabdások jutottak ki az olimpiára, Füzesi Ferenc (Barcelona) és Kakas János (Szöul) is képviselte a várost az ötkarikás játékokon. A férfi és női élvonalbeli meccseken sokszor megtelt a csarnok, nem is beszélve arról, hogy olyan felkészült edzők ültek a kispadokon, mint például a győriekkel másodedzőként Bajnokok Ligája-győzelemig jutó Danyi Gábor.

De hol van már Füzesi, Kakas, Danyi? Hol vannak az utolsó pécsi férficsapat feltörekvő csillagai, Katzirz Dávid vagy Szögi Balázs? Utóbbiak nem messze, Komlón.

De hol van, és hol lesz a pécsi kézilabda? A jelek szerint lesüllyed a családi sportok, az NB II. szintjére, amelynek meccseire csak a családtagok és a szakma iránt igazán elkötelezettek kíváncsiak.

A pécsi férfi kézilabda legutóbb az NB I/B-ben gyűjtögette a pontokat, és ért el tisztes eredményt helyi nevelésű srácokkal, erre a napokban kirúgták a vezetőedzőt, azt a Kovács Gábort, akinek nem csak a saját számára, hanem családi tradícióként volt élete a sportág. Az indok azért is nevetséges – egyszerre több helyen, PVSE NB I/B, PSN Zrt. utánpótlás edzősködik –, mert női vonalon Székely Katalin úgy maradhatott pozícióban, hogy Mohácson az NB I/B-ben aktív játékos, a PEAC-nál felnőtt edző, emellett a PSN Zrt-nél utánpótlás vezető, és egy gyermek korcsoport edzője is. Talán csak nem nemi diszkriminációról van szó, és a PSN Zrt-nél Vári Attila vezérigazgató és Réfi Eszter, a sportiskola vezetője nem hiszi el, hogy egy férfi is ugyanannyi munkát tud végezni, mint egy nő? De hozhatjuk példának a sokszoros válogatott kapust, Szente Gábort is, akinek csupán annyi a bűne, hogy a PVSE NB I/B-s csapatában játszik, miközben a PSN Zrt-nél kapusedző. Tegyük hozzá, a PSN Zrt. vezetősége nem most kellett, hogy szembesüljön az esettel, hiszen évek óta fennáll ez a párhuzam. Az összeesküvés-elméletünket erősíti, hogy a PVSE NB I/B-s csapatának nem adnának edzés- és mérkőzéslehetőséget a Lauber Dezső sportcsarnokban, mint ahogy annak idején a PINKK 424-et is rövid úton kiakolbódították onnan.

Mivel különböző forrásokból úgy értesültünk, hogy a város jelenleg kézilabdában a PSN Zrt. utánpótlását és a PEAC NB II-es (hahaha, ez fociban nagyjából a megyei másodosztálynak felel meg) felnőttcsapatát preferálja, bennük látja a jövőt, Danyi Gábornak, Füzesi Ferencnek, Katzirz Dávidnak, Szente Gábornak, Szögi Balázsnak csak azt tudjuk tanácsolni, sürgősen adják el pécsi lakásukat, talán a külföldi egyetemisták jó pénzért megveszik.

És akkor sír a szívünk Németh Attiláért, aki NB I-es gólkirály tudott lenni ebben a sportágban.

A sort folytathatnánk...

Pécs

A Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyára a nyár végére elkészül a pécs-pogányi repülőtér szomszédságában - közölte Boros László vezérigazgató a beruházás helyszínén megtartott bokrétaünnepen szerdán újságírókkal.

Jogerősen tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi ítélőtábla szerdán azt a férfit, akit egy hajléktalan megölésével, valamint azzal vádoltak, hogy társaival több mint egy tucat betörést, rablást követett el 2013-ban és 2014-ben Baranyában - tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t.

A szerdától induló permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, 00:00 órától hajnal 6:00-ig. A BIOKOM kéri az érintett lakosságot a szükséges intézkedések elvégzésére, pl.: ablakok becsukása, növények letakarása, szabadban száradó ruhák beszedése stb.

Többen is felhívták az elmúlt napokban Mellár Tamást, aki azzal vált a hírek főszereplőjévé, hogy a Párbeszéd-frakcióba beülve megmenti annak létét. Szabó Tímea, a képviselőcsoport vezetője azt állította, más baloldali , elsősorban liberális ellenzéki politikusok le akarták beszélni Mellárt a csatlakozásról.

Felkészült a kritikákra, de nem tartja árulásnak Mellár Tamás független parlamenti képviselő azt, hogy beszáll Párbeszéd párt országgyűlési frakciójába.

Devizahitelesek

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

A Jobbik új eszközöket vetne be a kilakoltatások ellen

Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja a régiek mellett új módszerekkel is küzdene a devizakárosultak kilakoltatásai ellen, amik a választások után, a kilakoltatási moratórium végével újult erővel folytatódnak.

Belföld

Még szombaton történt, hogy Hort és Csány közötti vasúti átjáróban az ott közlekedő tehervonat elé vetette magát egy asszony négyéves unokájával. Mindketten meghaltak.

Jól indul a 2018-2022-es parlamenti évad. Z. Kárpát Dániel gyakorlatilag üres kormánypárti széksorok előtt volt kénytelen elmondani a napirend utáni beszédét. Ezzel a nemes gesztussal kezdte meg a munkáját a negyedik Orbán-kormány.

A baranyai lány nem tudta, hogy terhes. A történetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala számolt be: „Nem várt fordulat lepte meg bajtársainkat Baranya megyében.”

Kifizethetetlen: átlag 149 ezer forint egy budapesti albérlet. Ellenzéki pártok a Jobbikkal az élen évek óta szorgalmazzák, hogy a kormány indítson nagyszabású bérlakás-építési programot, de hiába.

Szétrohadt, rozsdaette mentőautóról szóló videót tett közzé tegnap Facebook oldalán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. Ezekkel a kocsikkal kellene súlyos beteg, gyors segítségre szoruló emberekért menni. Az Országos Mentőszolgálat vezetése szerint azonban ez egyáltalán nem veszélyes.

Életmód

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Színes, izgalmas kiállításokkal, előadásokkal és foglalkozásokkal várják a régészet napján, szombaton a látogatókat Pécsen, a Janus Pannonius Múzeumban (JPM).

Sport

Bejelentették, a nagy múltú PMFC-t működtető Zrt.-nél elfogyott a baranyai csapatra szánt pénz, mindenki mehet, amerre akar.

Az oroszországi foci-vb ma délután kezdődik. Két hétig a csoportmeccseken drukkolhatunk, majd újabb két hét, és az egyenes kieséses szakaszban már nincs lehetőség a javításra.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.