Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Orbán Viktor Pécsre látogatott

A kormány becsületbeli ügynek tekinti, hogy sikeres várossá tegye Pécset, miután az önkormányzati választáson nagy bizalmat kapott a polgármester és a képviselő-testület - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Pécsett.

A kormányfő a Modern városok program keretében látogatott Pécsre, ahol együttműködési megállapodást írt alá Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármesterrel.

Az ezt követő sajtótájékoztatón Páva Zsolt azt mondta: hosszú út végére tesz pontot a dokumentum; leromlott infrastruktúrát, rossz gazdasági helyzetet örökölt még 2009-es megválasztásakor, de sikerült fejlődési pályára állítani a várost. A megállapodás arra ad garanciát, hogy ez a fejlődés folytatódhat, a gazdasági fellendülés biztosított a kormány segítségével - közölte.

Elmondta: a kormány támogatja a kis- és középvállalkozásokat, ezen belül Pécsen a barna mezős beruházások alapjainak megteremtését. Emellett új területek jöhetnek létre a pécsi ipari parkban, ahol megfelelő infrastruktúra várja a betelepülő cégeket a kormányzati segítségnek köszönhetően.

Arról is megállapodtak, hogy a következő években a kormány megépíti az M6-os és M60-as utakat az országhatárokig. Emellett döntés született a Zsolnay Kulturális Negyeddel kapcsolatban arról, hogy munkacsoport vizsgálja, mi módon, milyen finanszírozási formában működjön a továbbiakban a létesítmény.

Az épülő Nemzeti Kosárlabda Akadémia mellett sport- és szabadidőközpont jöhet létre, benne aquaparkkal. A beruházás a kormány támogatását élvezni fogja - jelentette ki Páva Zsolt.

Orbán Viktor kormányfő kiemelte: szinte példátlanul nagy bizalmat kapott a polgármester által vezetett csapat a legutóbbi önkormányzati választáson, ezt a kormány meg akarja hálálni, és sikeres várossá akarja tenni Pécset.

E folyamatban az egyik legfontosabb lépésként említette, hogy átvállalták a város tartozásait. Felidézte: Pécs korábban visszaszerezte a közszolgáltatást végző cégeket, így a vízszolgáltatót és a közösségi közlekedési vállalatot, amelyek szintén szükségesek voltak a város stabil működéséhez.

Kitért arra, hogy 400 új munkahely jöhet létre az év végéig a Harman amerikai hangtechnikagyártó cég beruházásának köszönhetően, ezt reményei szerint még több más cég fejlesztése is követheti a jövőben. Orbán Viktor azt mondta, a kormány egyik vállalása, hogy 2018-ig hatezer új munkahely jöjjön létre a baranyai megyeszékhelyen, s megvalósuljon a városban a teljes foglalkoztatottság. Ezzel Pécs csatlakozhat ahhoz az elit klubhoz, amelynek Győr és Székesfehérvár is a tagja - mondta.

Kijelentette: az M6-os horvát határig történő továbbépítése 2016-ban elkezdődik és be is fejeződik. Megállapodtak abban is, hogy az M60-ast is az országhatárig építik meg, a munkálatok még ebben ciklusban megindulnak.

Orbán: becsületbeli ügy Pécs sikere (2. rész)

Orbán Viktor azt mondta, az egyetem nélkül elképzelhetetlen a város fejlődése, ezért a kormány a Pécsen tanuló külföldi hallgatók számának 2300-ról 5000-re növelését szeretné elősegíteni a ciklus végéig.

Pécs majdani ipari fejlesztéseiről szólva a kormányfő kitért arra, hogy a városnak jelenleg azért kisebb a tőkevonzó képessége, mert nem állnak rendelkezésére nagyobb számban modern és komolyabb méretű ipari csarnokok. A polgármesterrel megállapodtak arról, hogy a kormány elő fogja segíteni, hogy legalább 90 hektáros iparipark-bővítést hajthasson végre az önkormányzat, és üzemcsarnokok épülhessenek e területeken. Ezzel lesz olyan infrastruktúrája Pécsnek, hogy komoly beruházásokat legyen képes fogadni - közölte.

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyeddel kapcsolatban Orbán Viktor arról számolt be, hogy felállítottak egy munkacsoportot, amely az intézmény további állami, önkormányzati működtetésének feltételeit vizsgálja, illetve azt, hogy a működtetés terheit milyen arányban ossza meg egymás között a város és az állam. Ezzel kapcsolatban leszögezte: a kulturális szolgáltatások színvonalából nem engednek a jövőben sem.

A miniszterelnök kitért arra, hogy a városvezetés konzultáción kérte ki a pécsiek véleményét arról, milyen fejlesztéseket szeretnének látni a városban 2020-ig. Eszerint nagy igény van aquapark megépítésére a megyeszékhelyen. Ennek megvalósítását a kormányzat egy városi sport- és szabadidőközpont megépítésének keretében támogatja.

Orbán Viktor a sajtótájékoztató végén a baranyai Boda közelébe tervezett nagy radioaktivitású hulladékok tároló kérdését is érintette. Mint fogalmazott, "a pécsiek nélkül ilyen kérdésekben nem lehet dönteni, az lesz, amit a pécsi és Pécs környéki emberek akarnak".

A néhány nappal ezelőtti kaposvári gyilkossággal összefüggő kérdésre elmondta: elfogadhatatlan, ami történt. Hozzátette: néhány éve azt hitték, hogy a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglanit. Ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani - hangsúlyozta. Mint mondta, a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.

A kormányfő egy Habony Árpád helyzetét firtató kérdésre úgy válaszolt, hogy a politikai tanácsadó a magyar közjogban jogi kifejezés, nem azt jelenti, kivel szokott beszélgetni az ember, hanem jogi kapcsolat létezését a kormánnyal; a Miniszterelnökségen és a minisztériumokban is dolgoznak politikai tanácsadók. Orbán Viktor kijelentette: a döntést ő és a kormány hozza, így a felelősséget is ő vállalja, és az ország sorsa szempontjából ez a lényeges.

Az egészségügyi dolgozók helyzetével kapcsolatban kifejtette: ő az adócsökkentés híve, mert ezzel sok nehéz vitát meg lehet spórolni, hiszen így a bérek lényegében nőnek. Ugyanakkor vannak szakmák, amelyek méltatlanul alulfizetettek. A méltatlan helyzetben lévő szakmák esetében is a kormány tisztességes bérszintet akar, így az egészségügyi dolgozók esetében is - magyarázta.

A paksi szerződésről közölte: a kormány a parlament elé vitte a kérdést, a képviselők megvitathatták az ügyet és két törvényt is hoztak. Mint mondta, a titkosítás nem a pénzügyi kérdésekre és a megvalósításra, hanem műszaki kérdésekre terjed ki, és e tekintetben egy orosz-finn együttműködésben épülő finnországi atomerőmű esetét tekintették példának az átláthatósági szabályok alkalmazásakor.

Orbán Viktor a háza előtti tüntetés lehetőségével kapcsolatos kérdésre azt mondta: a véleménynyilvánítás joga mindenkit megillet, de ezt nem úgy kell érvényesíteni, hogy az mások életét tönkretegye.

MTI

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.