Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Orbán és a halálbüntetés

Nagy felháborodást kiváltó gyilkosság, romló közhangulat, olvadó Fidesz-tábor, vagy esetleg egy kampány: ha ezek közül a tényezők közül valamelyik adott, az garantálja, hogy Orbán Viktor szóba hozza a halálbüntetést.
 
Nem először teszi, és, ahogyan korábban, úgy ezúttal sem történik majd semmi - a balos hisztin kívül persze, ami áttételesen szintén a kormánypártot erősíti. 
 
A miniszterelnök nem először dobta be a lehető legsúlyosabb büntetőjogi szankció ötletét a köztudatba. Legelőször 2002-ben, már leköszönő kormányfőként, utolsó rádióinterjújában jegyezte meg, hogy „Magyarországnak komolyan meg kell fontolni a halálbüntetés visszaállítását”. Akkor arra hivatkozott, hogy bár korábban helytelen intézménynek tartotta a halálbüntetést, miután találkozott a móri bankrablás áldozatainak hozzátartozóival, megváltozott a véleménye. Orbán pálfordulására éppen egy elbukott választás után egy hónappal, és a bankfiókban rendezett, nyolc áldozatot követelő vérfürdőt követően két héttel került sor. Aztán következett egy évtizednyi csend. A Fidesz sem ellenzékben, sem kormányra kerülve nem foglalkozott a kérdéssel.
 
Bándy Kata brutális pécsi meggyilkolása után a Túri-Kovács Béla vezette polgári kisgazdák vetették fel a halálbüntetés visszaállításának szükségességét - egy közlemény erejéig. Orbán akkor nyilvánosan hallgatott - bár azért arról gondoskodtak, hogy "kiszivárogjon": lelke mélyén ő is támogatná a gyilkosok kivégzését. 
 
A témát egy esztendővel ezelőtt vették ki a fagyasztóból. A mikró, amibe bedobták, ezúttal is a Kossuth Rádió miniszterelnöki interjúja volt, ahol Orbán elhintette, hogy "a halálbüntetés megérne egy misét". Akkor egy EP-választási kampány hajrájában voltunk. 
 
Azt persze minden egyes alkalommal hozzátette, hogy az Európai Unió szabályai tiltják, hogy a tagállamok halálbüntetést vezessenek be. Ugyanakkor a Fidesz soha, még csak fel sem vetette Magyarország kilépését az EU-ból, de még a csatlakozási szerződés újratárgyalását sem. 
Amikor Mirkóczki Ádám 2012 novemberében az országgyűlésben a legszigorúbb büntetés visszaállításának szándékáról kérdezte Orbánt, akkor éppen az uniós kötöttségekre hivatkozva nevezte "időszerűtlen vitának" az egész felvetést.
 
Az már csak a hab a tortán, hogy két és fél éve még úgy látta, "egy bűncselekmény megtörténte nem feltétlenül azt igazolja, hogy a Btk. nem elég szigorú", és különben is "nem tud elképzelni olyan szigorú törvényi szabályozást, melynek hatására nem követnek el súlyos bűncselekményt.". Ehhez képest most Pécsett azt nyilatkozta: "úgy néz ki, hogy a három csapásnak és a tényleges életfogytiglannak nincs elég visszatartó ereje", ezért kell a halálbüntetést "napirenden tartani".  A szóhasználat persze nem véletlen: valamit "napirenden tartani" tökéletesen körülhatárolhatatlan fogalom. Megbújhat mögötte  ellenzés, társadalmi vitára bocsátás, vagy támogatás is. De leginkább a sunyítás. 
Az összekacsintás
 
Orbánt már számos alkalommal hasonlították Kádár Jánoshoz - és éppen a halálbüntetés körüli elvtelen tojástánc az, ami világosan megmutatja, hogy nem alaptalanul. És itt most a nem a "diktatúra épül" című balliberális siratóénekre gondolok, de még csak nem is arra, hogy '89 előtt is volt halálbüntetés. A kádárizmus lelki magja ugyanis nem a politikai rendszer jellege, vagy, hogy konkrétan milyen törvények és intézmények léteznek az országban. Hanem 
"Az a bizonyos összekacsintás: Tudjátok, hogy szívem szerint én is szeretném, de reálisan nem lehet."
 
És ez a "gyakorlatilag" akkor és ma is, egy olyan nemzetközi keretrendszert jelentett, amelynek renitenskedő, de végső soron mindig engedelmes tagjai voltunk. Kádár gondoskodott róla, hogy népe mindig tudja: a ceremoniális seggnyalás ellenére igazából ő se szereti a ruszkikat, tök jó lenne, ha nemet lehetne nekik mondani, legszívesebben talán haza is küldené őket, de hát, ugye "reálisan" ez lehetetlen. Orbán pontosan ugyanezt teszi az EU-val. A halálbüntetés ennek a cinkos és cinikus összekacsintásnak az orvosi lova: jó lenne Brüsszelnek nemet mondani, talán még beinteni is - de "reálisan" nem lehet. 
 
És mégis, újra, meg újra felemlegeti, hadd tudják a jobbágyok, hogy Döbrögi is úgy érez, mint ők, csak, hát neki "reálisan" nem lehet.
 
Így áll össze a magyar néplélek sok évszázados lázadó kurucossága, és a huszadik század tanult tehetetlensége, életbölcsességgé hazudott gyávasága egy gusztustalan sem nem szilárd, se nem folyékony, se nem hideg, se  nem meleg langyos masszává. A 20. és a 21. század kádárista mosléka között egy markáns különbség van. Akkor nem lehetett választani, ette, nem ette, mindenki ezt kapta. Ma azért elvileg vannak ennél gusztusosabb fogások is az étlapon. De, ha mindig megelégszünk ennyivel, sőt, jóízűen be is lapátoljuk,  akkor ne csodálkozzunk, ha nem kapunk jobbat...

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.