Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Nem jár kompenzáció a nagyvárosoknak az iparűzési adó miatt, Pécset is cserbenhagyja a kormány

A Covid-19 járvány következtében fellépő gazdasági válság és visszaesés miatt, illetve több kormányzati intézkedés miatt is bevételkieséssel számolhatnak a magyarországi települések, így Pécs is. Balla György miniszteri biztos szerint nem lesznek kompenzálva a nagyvárosok az elvont iparűzési adó miatt, ehelyett inkább feladatokat vehet át a kormány az önkormányzatoktól.

Mint ismert, a múlt év végén Orbán Viktor bejelentette, hogy elrendelik az iparűzési adó megfelezését, ezzel egy válság kellős közepén okozva jelentős anyagi veszteséget az önkormányzatoknak. A 25 ezer lélekszám alatti településeknek akkor azonnali kompenzációt ígért a kormányfő, a nagyobb városoknak pedig egyéni tárgyalásokat vetített előre a kártalanításról.

Bolla György miniszteri biztos a mai napon a 168.hu-nak kifejtette: „mind a 47 érintett, 25 ezernél több lakosú vidéki várossal egyeztettem, hamarosan elkészül az előterjesztésem, ami alapján májusban várható kormánydöntés”. Különösen érdekes érvelése szerint nincs mit kompenzálni, ugyanis nem elvonás történt a városoknál, mert az adó elengedett része ott maradt a vállalkozásoknál. Bár a pénz nem folyik be az önkormányzatokhoz, így lehet, hogy „mínuszban vannak, de mindenki más is mínuszban van, a kormány is” – tette hozzá.

Mindezek ellenére Balla szerint a kormány megvizsgálja, milyen segítséget tud nyújtani ezeknek a városoknak. Ez általánosságban azt jelenti, hogy helyi beruházásokhoz, fejlesztésekhez tud támogatást nyújtani, emellett átvehet az önkormányzatok által kötelezően biztosítandó feladatokat, mint például a háziorvosi ügyelet. Hangsúlyozta: „dönteni nem én döntök, hanem a kormány, de biztos, hogy nem általános, hanem 47 különböző, egyedi megoldás készül.”

Péterffy Attila meg február végén tárgyalt Hoppál Péterrel a Pécset érintő, vírusválság okozta bevételkiesésről és annak kompenzációjáról. A fideszes országgyűlési képviselő akkor úgy vélekedett, hogy joggal kér a város kompenzációt, ám még korainak tartotta, hogy annak mértékéről beszéljen. Most úgy tűnik, Hoppál ígéretei a lobbizásról és segítségről kevésnek bizonyultak, mivel a kormány szerint Pécsnek nem jár semmi, csak a kifosztás. 

 

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.