Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

„Nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk”

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá – államnyelvvé – tévő törvényt.

Sajnos nem miden magyar használhatja azonban anyanyelvét, Kárpátalján az új ukrán nyelvtörvény szerint magyar gyermekek az általános iskola második felétől kizárólag ukrán nyelven folytathatják majd tanulmányaikat. 

Az ottani gyermekek nem értik, miért negatív dolog az, ha magyarul tanulnak. Kérdéses lesz az érettségi, sok diák számára megnehezül ezzel a lépéssel, hogy kénytelenek lesznek elsajátítani anyanyelvi szinten az ukránt.

Az ukrán kormány arra hivatkozik, hogy egy magyar gyerek csakis az ukrán nyelv tudásával lehet sikeres Ukrajnában.  Azonban ha valaki ukrán iskolába akart jelentkezni, megtehette eddig is, de inkább az a jellemző, hogy az ukrán gyermekeket íratják be magyar iskolákba. „

„Az itt élő kisebbségek ragaszkodnak anyanyelvükhöz, ez segít számukra a megmaradásban, ezért az ország lakosai számára komoly kihívást jelent a törvény” – mutat rá egy igazgatónő.

A törvény a legrosszabb diktatúrákat idéző, teljességgel elfogadhatatlan nacionalista-soviniszta gyalázat.

Mi magyarok nem is érezzük azt át, hogy milyen érzés az, hogy nem szólhatunk saját nyelvünkön meg, akár a nyílt utcán, vagy az iskolában. De itt van például Erdély soha véget nem érő autonómiai törekvése is , a magyar nyelv használatáért. Becsüljük meg nyelvünket és őrizzük!

Kosztolányi Dezső idézetével zárjuk sorunkat: 

"A nemzet akkor hal meg igazán, ha feladja nyelvét, nem akkor, amikor a határát adja fel. A határokat vissza lehet szerezni, a nyelvet soha."

 

Pécs

A havazás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre Baranya megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Országszerte csaknem kétezer tűzoltó van készenlétben.

Képzeljék, válaszolt az Adóiroda, de nem Gyimesi Gábornak, ahogy múlt csütörtökön megígérték a videónkon látható napirend előtti felszólalása után.

Megkezdte az aláírásgyűjtést a Jobbik Pécsen és Komlón. Pécsen a Ferencesek utcája 27. (1. emelet, hétköznap 12-18 óra között) szám alatt, Komlón a Kossuth L. u. 36. (hétköznap 14-19 óra között) szám alatti Jobbik irodákban írható alá.

Devizahitelesek

A Jobbik nem hagyja, hogy kampányfogássá tegyék a devizakárosultak képviseletét

Amíg a kormányzat megkapja a devizahitelesek szavazatát megígérik, hogy foglalkoznak a problémáikkal, de előre borítékolható, hogy amint elmúlt április 8-a törlődik a memória és ismét az út szélén felejtik őket.

A devizahitelesek a jegybanki nyereség forrásai és áldozatai is

Nagy Márton az MNB alelnöke pontosan tudja, hogy a devizahitelek piaci árfolyam melletti forintosításában eddig aktív szerepet vállaló MNB a forintosítással százmilliárdos árfolyamnyereséget képes realizálni.

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Életmód

Amerikai komponisták műveiből válogat február 3-án a pécsi Kodály Központban tartandó koncertjén a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ), amely az esttel a Leonard Bernstein (1918-1990) világhírű zeneszerző születésének századik évfordulóját ünnepli.

Belföld

Hamarosan lejár a határidő, de még nem késő csatlakozni az Országos Állatvédelmi Alapítvány ivartalanítási alapjához. Az alapítvány országos ivartalanítási alapot kezdeményezett, melynek célja, hogy csökkenjen Magyarországon a kóbor állatok száma.

Botrányos videó terjed az interneten: egy magyarországi rendőr kegyetlenül bántalmaz egy macskát (vagy talán kisebb testű kutyát). A felvétel hétfő késő este került fel a Facebookra, a feltöltő szerint pedig Pest megyei Dány községben készült még ezen a napon.

Az magyar emberek adóját azért költi ilyen bőkezűen a kormány stadionokra és kastélyokra, mert az egészségügy már rendben van. Mutatjuk! (Videó)

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.