Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Népszerű a magyar pavilon a Milánói Világkiállításon

A Milánói Világkiállítás magyar pavilonját naponta mintegy 1500 látogató keresi fel, de hétvégeken ennél jóval többen tekintik meg a magyar bemutatót, az Életkert Pavilont - mondta Rétfalvi Flóra, az expó magyar pavilonjának kommunikációs koordinátora magyar újságíróknak.
 
A 2015. május 1-jétől október 31-ig tartó olaszországi világkiállítás központi témái az egészség megőrzése, a környezet védelme és a fenntartható fejlődés, mottója pedig a "Táplálni a világot, energiát adni az életnek".
 
Rétfalvi Flóra elmondta: Magyarország a vizek országa, 2015 júniusa ezért a víz hónapja a magyar pavilonban, az iható vizeink tisztaságát és a termálfürdőinket tekintve Magyarország édesvízi nagyhatalomnak számít a nagyvilágban. A magyar pavilon munkatársainak egyik legfőbb célja, hogy megismertesse az expóra érkező nagyközönséggel Magyarország gyógyvizeit, ásványvizeit és természetes vizeit.
 
A pavilonba érkező látogatót júniusban a bejáratnál egy Zsolnay porcelánkút fogadja, amelynek különleges, eozinos mázú kerámiáját az egész világon egyedi magyar "csúcsteljesítményként" tartják számon. A kút egy hónapig lesz megtekinthető a magyar pavilonban, ezalatt az odalátogatók Magyarország legjobb minőségű ásványvizeit kóstolhatják meg belőle.
 
Rétfalvi Flóra szerint a "csodazongora" mágnesként vonzza a magyar pavilonba a látogatókat. A kommunikációs szakember elmondta: a Bogányi Gergely zongoraművész által kifejlesztett, a magyar bemutató központi részén helyet foglaló hangszer "a látogatók kedvence, mert megengedtük, hogy az ideérkezők egy rövid időre zongorázhassanak rajta, kiéljék művészi hajlamaikat", közlése szerint gyakran jár ide zongorázni az azerbajdzsáni pavilon igazgatója is.
 
A pavilon "szóvivője" szerint a Sárkány Sándor által megálmodott épület központi része hordóra emlékezteti a látogatót, Noé bárkájára is utalva, az épület tetején pedig egy, az élővilág sokszínűségét jelképező tetőkert található. A pavilon két oldalsó épületrésze pedig a sámánok által használt egykori dobokat idézi fel, az épületrészek körfelületén az életfa stilizált ábrája jelenik meg. A pavilon alapterülete 411 négyzetméter, a központi kiállítótér 271 négyzetmétert, a tetőkert 352 négyzetmétert foglal el.
 
Rétfalvi Flóra elmondta: a pavilon felállításának első üteme mintegy 1,7 milliárd forintba került, ehhez még hozzávetőleg 700 millió forintot lehet hozzászámítani, az üzemeltetési és más járulékos költségek miatt, a beruházást végig közbeszerzéssel valósították meg, a pavilon felépítésénél, felállításánál az építő cégek kétharmada magyar alvállalkozó volt.
 
A következő hetekben az Életkert Pavilon, amelyben a C-vitamint felfedező Szent-Györgyi Albert mellszobra is helyet kapott, többek között népzenei, néptánc- és világzenei bemutatóknak, vásároknak és játszóháznak is otthont ad.
 
Az expót naponta mintegy 200 ezren tekintik meg, a szervezők a világkiállítás fél éve alatt mintegy 20 millió látogatót várnak a rendezvényre.

Pécs

Viszlát a sitten, Döbrögi

„Viszlát a sitten, Döbrögi” felirat fogadja egy hétig Orbánt a várnál

Az ellenzéki jelöltek, akik a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben indulnak, leadták a szükséges számú aláírást, Péterffy Attila csapata, tehát teljes. De hol a Fidesz?

A jobbikosok visszavitték a törvénytelenül kihelyezett terézvárosi fideszes plakátokat a Lendvay utcába

Budapesten, Terézvárosban a Fidesz négy nappal a hivatalos kampány kezdete előtt, törvénytelenül kihelyezte plakátjait. A Jobbik ma helyreállította a városképet.

Gábor Európa egyik legkeményebb üzleti környezetében szerzett cégvezetői tudást, melyet szülővárosa, Pécs szolgálatába szeretne állítani.

Fogarasi Gábor már most is olyan képviselőként dolgozik, akinek hivatásában az egyik legfontosabb érték a nyilvánosság és a város tevékenységeinek átláthatóvá tétele, hiszen ebben a tekintetben is nyugodtan kijelenthetjük, hogy városunk soha nem látott mélységekben van.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.