Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Néma József – „Igenis vizsgálható az árfolyam áthárításának a tisztességtelensége!”

A pécsi pertársaság szakértője már több ízben nyilatkozott lapunknak. Most ismét jogos felháborodásának adott hangot, a kormány legutóbbi, a devizahitelesek „megmentésével” kapcsolatos nyilatkozatai miatt. Szerkesztőségünkbe juttatott levelét változtatás, moderálás nélkül közöljük.

Mély felháborodással olvastam a január 19-i DN-ben megjelent írást, mely arról szólt, hogy az autóhitelesek és a fogyasztási kölcsönt felvevők saját maguk próbáljanak egyezkedni a bankokkal. A miniszterelnök úr kijelentette, hogy ők ebben a témában csak közvetítői szerepet vállalnak, ezen kívül nem áll szándékukban egyéb segítséget nyújtani! Nemrég még azzal volt tele a sajtó, hogy a kormány senkit nem hagy az út szélén, megmenti a devizahiteleseket.

Egyszerűen nem tudom megérteni hogyan hozhatott a kormány olyan döntést, hogy csak azokon segítenek, akik jelzálog fedezete mellett nyújtott kölcsönt vettek fel? Nem tudom, hogy az autóhitelesek és az egyéb fogyasztási hitelt igénybevevők mit vétettek a magyar állam ellen?

Elfogadhatatlan a miniszterelnök úr azon nyilatkozata is, mely szerint a bírósági ítéletek kimondták, hogy az árfolyamkockázatot az adósoknak kell vállalni.

Ezt nem a bírósági ítéletek, hanem a Kúria Polgári Jogegységi határozata mondta ki, de mindaz mellett illő lett volna azt is lenyilatkozni, hogy a Kúria azt is kimondta, hogy amennyiben az adósok bizonyítani tudják, hogy a kölcsönszerződés megkötése előtt nem kaptak megfelelő tájékoztatást, akkor igenis vizsgálható az árfolyam áthárításának a tisztességtelensége! Ezt viszont - különösen az autóhitelek esetében - nem nehéz bizonyítani! Finoman szólva gyomorforgató az is, hogy most a médiában folyamatosan azt nyomatják, hogy a magyar kormány megmentette a devizahiteleseket, mert a forintosítás kapcsán az adósokat nem érinti az árfolyamingadozás.

Ezzel kapcsolatban több kérdés is felmerül: a kormány miért nem lépte meg a forintosítást akkor, amikor még 200,- Ft alatt volt a CHF árfolyama? Jelenleg is őrzöm annak a levélnek az eredeti példányát, melyet a Köztársaság Elnöki Hivataltól kaptam, már közel öt évvel ezelőtt. Én abban az időben panaszt tettem a devizaalapú kölcsönökkel kapcsolatosan, amire ők a következőt válaszolták: „Az Ön által felvetett problémák jogalkotási problémák.” Tájékoztattak arról is, hogy ők nem jogosultak törvényalkotásra, forduljak az országgyűléshez, mint törvényhozó testülethez.
Sajnos nem jártam sikerrel!

Az élet most bebizonyította, hogy igenis lehet törvényt alkotni, meg van a lehetősége annak, hogy az árfolyamkockázatot korlátozzák, most a parlament meg tudta hozni az erre vonatkozó törvényt! Most, amikor már családok százezrei lehetetlenültek el, ártatlan családok ezrei kerültek az utcára! Azért is érthetetlen ez az időhúzás, ez a késlekedés, mert a devizaalapú kölcsönök kihelyezése kapcsán nem volt devizafelhasználás, mindössze technikai műveletek végeztek, a pénzügyi egyensúly megtartására.

Szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a Ptk. 226. § (1) bekezdése értelmében a „Jogszabály meghatározhatja a szerződés egyes tartalmi elemeit, és kimondhatja, hogy ezek a szerződésnek akkor is részei, ha a felek eltérően rendelkeznek.” Ez alapján nem vitatható, hogy bármikor lehetőség lett volna arra, hogy az árfolyamváltozás ügyfelekre áthárítható mértékét meghatározzák, maximálják. Ezért is elfogadhatatlan a miniszterelnök úr azon kijelentése, hogy öt évig kellett harcolni a bankokkal, hogy a forintosítást – azaz az árfolyam rögzítését – meg lehessen valósítani! Semmi szükség nem volt erre a „harcra”, csak élni kellett volna a törvény adta lehetőséggel!

Nem lett volna szabad megengedni, hogy ilyen kockázatnak tegyék ki a magyar családok százezreit! Nem lett volna szabad elfogadni azt, hogy a hitelezők az árfolyamkockázat ismertetésére szolgáló dokumentum ügyfél által történő aláírására hivatkozva tovább fojtogassák a szerencsétlen adósokat!

Nézzünk csak egy példát:
Ha egy lakóházat életveszélyessé nyilvánítanak, akkor onnét – ha kell hatóságilag – kiköltöztetik a lakókat. Akkor sem maradhat ott senki, ha írásban lenyilatkozza, hogy ő vállalja a bentlakás kockázatát! Emberéletről van szó! A devizaalapú hitelkonstrukció kapcsán is emberi sorsokról, emberi életek veszélyeztetéséről van szó!

A pénzügyi tárcának már régen látni kellett, hogy a devizaalapú kölcsön nem csupán kölcsön, hanem egy befektetéssel kombinált konstrukció, konkrétan a hitelkockázat átruházására irányuló származtatott eszköz. Ezt megerősítette az Európai Bíróság C-604/11 számú ítélete is. Ha az illetékesek azt állítják, hogy nem ismerték fel ezt a tényt, akkor megítélésem szerint nem alkalmasak arra, hogy részt vegyenek a kormányzati munkában!

Konkrétan nem tudom, hogy kit terhel a felelősség, de egy biztos, hogy a felelősöket meg kell keresni, és a büntetőeljárást le kell folytatni.
Végezetül ki kell, hogy mondjam, hogy a legfelháborítóbb a dologban az, hogy a miniszterelnök úr folyamatosan azt hangoztatja, hogy a kormány témával kapcsolatos intézkedései azt bizonyítják, hogy a választók nagyon jól döntöttek, amikor újból nekik adták a hatalmat!
  
Néma József
 

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Az utóbbi időben megjelent közvélemény-kutatási eredményekhez képest a Civitas szerint nem a DK, hanem a Jobbik jelenleg az ellenzék legerősebb pártja.

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.