Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Néma József – „Igenis vizsgálható az árfolyam áthárításának a tisztességtelensége!”

A pécsi pertársaság szakértője már több ízben nyilatkozott lapunknak. Most ismét jogos felháborodásának adott hangot, a kormány legutóbbi, a devizahitelesek „megmentésével” kapcsolatos nyilatkozatai miatt. Szerkesztőségünkbe juttatott levelét változtatás, moderálás nélkül közöljük.

Mély felháborodással olvastam a január 19-i DN-ben megjelent írást, mely arról szólt, hogy az autóhitelesek és a fogyasztási kölcsönt felvevők saját maguk próbáljanak egyezkedni a bankokkal. A miniszterelnök úr kijelentette, hogy ők ebben a témában csak közvetítői szerepet vállalnak, ezen kívül nem áll szándékukban egyéb segítséget nyújtani! Nemrég még azzal volt tele a sajtó, hogy a kormány senkit nem hagy az út szélén, megmenti a devizahiteleseket.

Egyszerűen nem tudom megérteni hogyan hozhatott a kormány olyan döntést, hogy csak azokon segítenek, akik jelzálog fedezete mellett nyújtott kölcsönt vettek fel? Nem tudom, hogy az autóhitelesek és az egyéb fogyasztási hitelt igénybevevők mit vétettek a magyar állam ellen?

Elfogadhatatlan a miniszterelnök úr azon nyilatkozata is, mely szerint a bírósági ítéletek kimondták, hogy az árfolyamkockázatot az adósoknak kell vállalni.

Ezt nem a bírósági ítéletek, hanem a Kúria Polgári Jogegységi határozata mondta ki, de mindaz mellett illő lett volna azt is lenyilatkozni, hogy a Kúria azt is kimondta, hogy amennyiben az adósok bizonyítani tudják, hogy a kölcsönszerződés megkötése előtt nem kaptak megfelelő tájékoztatást, akkor igenis vizsgálható az árfolyam áthárításának a tisztességtelensége! Ezt viszont - különösen az autóhitelek esetében - nem nehéz bizonyítani! Finoman szólva gyomorforgató az is, hogy most a médiában folyamatosan azt nyomatják, hogy a magyar kormány megmentette a devizahiteleseket, mert a forintosítás kapcsán az adósokat nem érinti az árfolyamingadozás.

Ezzel kapcsolatban több kérdés is felmerül: a kormány miért nem lépte meg a forintosítást akkor, amikor még 200,- Ft alatt volt a CHF árfolyama? Jelenleg is őrzöm annak a levélnek az eredeti példányát, melyet a Köztársaság Elnöki Hivataltól kaptam, már közel öt évvel ezelőtt. Én abban az időben panaszt tettem a devizaalapú kölcsönökkel kapcsolatosan, amire ők a következőt válaszolták: „Az Ön által felvetett problémák jogalkotási problémák.” Tájékoztattak arról is, hogy ők nem jogosultak törvényalkotásra, forduljak az országgyűléshez, mint törvényhozó testülethez.
Sajnos nem jártam sikerrel!

Az élet most bebizonyította, hogy igenis lehet törvényt alkotni, meg van a lehetősége annak, hogy az árfolyamkockázatot korlátozzák, most a parlament meg tudta hozni az erre vonatkozó törvényt! Most, amikor már családok százezrei lehetetlenültek el, ártatlan családok ezrei kerültek az utcára! Azért is érthetetlen ez az időhúzás, ez a késlekedés, mert a devizaalapú kölcsönök kihelyezése kapcsán nem volt devizafelhasználás, mindössze technikai műveletek végeztek, a pénzügyi egyensúly megtartására.

Szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a Ptk. 226. § (1) bekezdése értelmében a „Jogszabály meghatározhatja a szerződés egyes tartalmi elemeit, és kimondhatja, hogy ezek a szerződésnek akkor is részei, ha a felek eltérően rendelkeznek.” Ez alapján nem vitatható, hogy bármikor lehetőség lett volna arra, hogy az árfolyamváltozás ügyfelekre áthárítható mértékét meghatározzák, maximálják. Ezért is elfogadhatatlan a miniszterelnök úr azon kijelentése, hogy öt évig kellett harcolni a bankokkal, hogy a forintosítást – azaz az árfolyam rögzítését – meg lehessen valósítani! Semmi szükség nem volt erre a „harcra”, csak élni kellett volna a törvény adta lehetőséggel!

Nem lett volna szabad megengedni, hogy ilyen kockázatnak tegyék ki a magyar családok százezreit! Nem lett volna szabad elfogadni azt, hogy a hitelezők az árfolyamkockázat ismertetésére szolgáló dokumentum ügyfél által történő aláírására hivatkozva tovább fojtogassák a szerencsétlen adósokat!

Nézzünk csak egy példát:
Ha egy lakóházat életveszélyessé nyilvánítanak, akkor onnét – ha kell hatóságilag – kiköltöztetik a lakókat. Akkor sem maradhat ott senki, ha írásban lenyilatkozza, hogy ő vállalja a bentlakás kockázatát! Emberéletről van szó! A devizaalapú hitelkonstrukció kapcsán is emberi sorsokról, emberi életek veszélyeztetéséről van szó!

A pénzügyi tárcának már régen látni kellett, hogy a devizaalapú kölcsön nem csupán kölcsön, hanem egy befektetéssel kombinált konstrukció, konkrétan a hitelkockázat átruházására irányuló származtatott eszköz. Ezt megerősítette az Európai Bíróság C-604/11 számú ítélete is. Ha az illetékesek azt állítják, hogy nem ismerték fel ezt a tényt, akkor megítélésem szerint nem alkalmasak arra, hogy részt vegyenek a kormányzati munkában!

Konkrétan nem tudom, hogy kit terhel a felelősség, de egy biztos, hogy a felelősöket meg kell keresni, és a büntetőeljárást le kell folytatni.
Végezetül ki kell, hogy mondjam, hogy a legfelháborítóbb a dologban az, hogy a miniszterelnök úr folyamatosan azt hangoztatja, hogy a kormány témával kapcsolatos intézkedései azt bizonyítják, hogy a választók nagyon jól döntöttek, amikor újból nekik adták a hatalmat!
  
Néma József
 

Pécs

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Máskor is gyűjtött aláírást a Fidesz a homoszexuálisok felvonulása kapcsán, vagy csak most, amikor nem ők vezetik a várost? Emlékeim szerint a Fidesz kormányzása alatt, fideszes (fő)városvezetés mellett Budapest hosszú éveken keresztül helyt adott ezeknek a rendezvényeknek.

Azt szerintem mindenki tudja, hogy a képen Orbán Viktor látható Dr. Hoppál Péter társaságában a várban kialakított rezidencián, melyre az adófizetők pénzéből milliárdokat költött a kormány. Én arra lennék kíváncsi min könyököl a miniszterelnök.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Az érintetteknek márciustól postázzák a koronavírus elleni védettséget igazoló igazolványt, amelyen a korábbi információkkal szemben nem fog szerepelni a kapott vakcina típusa.

Kárpáti Zoltánnal, a Jobbik Baranya megyei 4. sz. választókerületi elnökével beszélgettünk tanulmányairól, életéről, politikai szerepvállalásáról és a vidékről.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken jelentette be Facebook-oldalán , hogy a diplomás gyed után sem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak 2022-től. A diplomás gyedet azok igényelhetik, akik felsőoktatásban tanulnak, vagy a felsőoktatási tanulmányaik végétől számított egy éven belül vállalnak gyermeket. Nekik a diplomás gyed után - melynek összege a garantált bérminimum, vagy a minimálbér, illetve annak egy bizonyos hányada - csak nyugdíjjárulékot kell fizetniük, ami 10% - fejtette ki a miniszter.

A Jobbik szerint "mindenkit bedarál Orbánék oktatáspolitikája", amely cselédnek tekinti a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket is.

98,77 %-os feldolgozottságnál 56,29 %-on áll Kálló Gergely, az összellenzéki támogatással indult jobbikos jelölt a Fejér megyei 4-es választókerületben rendezett időközi választáson. A függetlenként indult fideszes jelölt 37,72 5-on áll.

Életmód

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.