Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Négy év börtönre súlyosbították a korábbi fideszes képviselő büntetését

Négy év börtönre súlyosbították a korábbi fideszes képviselő büntetését

A jogerős ítélet a Voldemort nagyúrként elhíresült, volt fideszes országgyűlési képviselőt bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt ítélte el.

Az ügyben a többi hat vádlottal kapcsolatban is döntés született: az első-, másod-, és harmadrendű vádlottak esetében nem módosították az elsőfokú ítéletet. Az első kettő felfüggesztett szabadságvesztést, a harmadik letöltendő szabadságvesztést és pénzbüntetést kapott.

Az ötöd-és hetedrendű vádlottak az ügyészi fellebbezés miatt felfüggesztett 10, illetve 6 hónap börtönbüntetést kaptak. A negyedrendű vádlott esetében egy másik bűncselekmény már jogerős ítélete miatt megszüntették az eljárást.

A vád szerint Mengyi Roland, fideszes országgyűlési képviselő 2015-ben segített egy alapvetően szociális szövetkezetek részére kiírt, több százmilliós uniós pályázat lenyúlásában. Mengyi 5 plusz 5 milliót kért azért, hogy a nekik fizető vállalkozók nyerjék a pályázatot. Majd az elnyert összeg 50, illetve 90 százalékának visszajuttatása is felmerült igényként. Az arányok végül, mint kiderült nem volt egyértelműen világos mindenki számára, ebből a szempontból egymásnak ellentmondó nyilatkozatok születtek.

Az elsőfokú ítélet szerint a megszerezhető 500 millió forint pályázati pénzből legkevesebb 75 millió forint költségvetési támogatást kíséreltek meg jogtalanul megszerezni, melyből az elkövetésben résztvevő mindhárom elkövetői csoport egyenként 25 millió forintban részesült volna.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint viszont a vádlottak szándéka az összesen közel 500 millió forint összegű támogatás teljes összegének jogosulatlan megszerzésére irányult.

A pályázó vádlottaknak ráadásul egy jóval nagyobb összegű pályázat elnyerését is célul tűzték ki, egymás között folyamatosan arról egyeztettek, azért éri meg ilyen előnytelen feltételekkel belemenni a visszaosztásokba, mert ez csak egy belépő, ha megcsinálják, akkor a következőnél nagyobb összeget is kaphatnak, egy nagyobb, 5-8 milliárdos pályázathoz is hozzáférhetnek majd.

„Várjuk ki, bevonul-e Mengyi a börtönbe!” - Mengyi ítéletére a Jobbik szóvivője, Szilágyi György közleményben reagált. Az ellenzéki honatya szerint „az eset egyedi, hiszen az elmúlt kilenc évben a kormánypárt soraiból nem nagyon vontak felelősségre korrupciós ügyben senkit, mivel a cseppet sem független ügyészség a hatalom szolgálatában vagy falazott, vagy nem vizsgált ki alaposan számos korrupciógyanús ügyet”.

Hangsúlyozta, a Jobbik úgy véli: „Mengyi Rolandot azért áldozták be, mert megszeghette a Fidesz belső, íratlan korrupciós szabályait, és nem úgy lopott, ahogy elvárták tőle”.

Az ellenzéki párt bízik abban, hogy Mengyi Rolandnak ténylegesen le kell töltenie büntetését, vagyis hamarosan valóban bevonul a börtönbe, s nem jár úgy, mint a volt balmazújvárosi fideszes polgármester, akinek korábbi jogerős bírósági ítélet ellenére – magas állami közbenjárásra – a mai napig nem kellett besétálnia a büntetés-végrehajtási intézetbe.

Szilágyi hozzátette: abban is reménykednek, hogy „államfői kegyelemben sem részesül, mint Farkas Flórián kormánypárti képviselő, aki visszaesőként köztörvényes bűncselekményei büntetését úszta meg korábban az elnöki kegyelemnek köszönhetően, s a mai napig közpénzmilliárdok közelében mozoghat”.

 

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.