Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Néma József – Fagyhalál és „Devizahitel”

A pécsi pertársaság szakértőjét rövid év végi helyzetképelemzésre kértük fel. Néma József úr az életét tette fel a „devizahitel” nevű rablás elleni harcra, éjszakákat tölt azzal, hogy az érvényben lévő magyar jogszabályok, törvények alapján cáfolhatatlan bizonyítéksort állítson össze, amellyel alkalom adtán igazát, igazunkat fogja megvédeni. Beszélgetésünk kezdeti témájának a hirtelen jött havazás adott apropót.

- Ha kis késéssel is, de beköszöntött az igaz tél. Leesett az első hó…

- Mivel garázsunk nincs, elindulás előtt le kellett takarítani a havat a szélvédőről, amit a szél igyekezett újból újra visszafújni. Bosszankodtunk, közben eszembe jutott, hogy mi van most a sok szerencsétlen hajléktalannal? A mi problémánknál jóval nagyobb azoknak a problémája, akik arra kényszerültek, hogy életük egy részét az utcán éljék le. Sok hajléktalan nem szívesen megy be a hajléktalanszállóra, de azt sem lehet vitatni, hogy a hajléktalanok nagy száma miatt nincs is arra lehetőség, hogy mindenkit elszállásoljanak. Minden tél meghozza az áldozatait. Nagyon sokan megfagynak! Sajnos nem találkoztam olyan próbálkozásokkal, amely a hajléktalanok problémájának valós megoldására irányult volna.

- Tapasztalhattuk, hogy a nyáron Pécs képviselőtestülete olyan önkormányzati rendelet megalkotásán dolgozott, hogy a hajléktalanokat kitiltsák a belvárosból.

- Meg kell, hogy mondjam, én sem örülök annak, hogy nem ajánlatos leülni egy padra, mert az ember nem tudja, hogy mit szed össze, mivel a tisztálkodásra képtelen hajléktalanok sok mindent hátrahagyhatnak maguk után. Véleményem szerint egy állam felelősséggel tartozik az állampolgárai sorsáért. A megoldás semmiképpen sem az, hogy száműzzük a hajléktalanokat – akik között nagyon sok értékes ember van - a város valamely külső részére! A probléma ezzel még nem fog megoldódni! A probléma gyökerét kellene kezelni!

- Nehezen hihető, hogy az állami vezetők, továbbá az önkormányzati képviselők ne lennének tisztában azzal, hogy miért van ennyi hajléktalan?

- Először is munkahelyeket kellene biztosítani! Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy „Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez…”
Ha lenne elegendő munkahely, a jelenlegi munkanélküliek visszakapnák az emberi méltóságukat, az élethez való jogukat. Nem kényszerülnének koldulásra, nem kellene félniük, hogy emberhez méltó lakhatás feltételeinek hiányában megfagyhatnak az utcán!

- Természetesen azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy sokan nem a munkahelyük elvesztése, hanem a gyilkos deviza alapú hitelkonstrukció miatt lettek hajléktalanok.

- Ez a probléma sem a bankok „elszámoltatásával” sem pedig a deviza alapú kölcsönök forintosításával nem fog megoldódni! Elfogadhatatlan, hogy az a felállás, hogy az árfolyamkockázatot felső korlát nélkül a fogyasztónak kell viselni. Minden ügyfél fizetőképessége véges! Arról sem feledkezzünk meg, hogy az adósok egy általuk soha nem látott devizaösszeg terheit nyögik – lehet, hogy életük végéig!
A deviza alapú kölcsönt felvevő adósok problémáját megítélésem szerint a kormány „egy tollvonással” meg tudná oldani. A probléma valós megoldása nemcsak a kölcsönt felvevő ügyfeleken segítene, hanem jelentős vásárlóerőt szabadítana fel, ez viszont jó hatással lenne országunk gazdaságára. Természetes lehet, hogy erre vonatkozóan én tévedek, mert a TV reklámok szerint Magyarországon most már minimális a munkanélküliség, a gazdaságunk kiválóan teljesített, az infláció soha nem látott értékre csökkent, tehát minden a legnagyobb rendben van?
Sokan megköszönnénk, ha az ilyen fajta reklámoktól megkímélnének bennünket!                                       

 

Pécs

Kérdőívvel fordult a pécsi polgárok közösségéhez Péterffy Attila független polgármester-jelölt. Az MSZP, a DK és a Momentum által támogatott jelölt, 6 pontban kéri ki a pécsiek véleményét. Elfogyhattak az ötletei?

Az Összefogás Pécsért Egyesület első embere, Kővári János is megszólalt az ellenzék együttműködése kapcsán. Az ÖPE vezetőjét saját portálja „kérdezte” gondolatairól, aki igyekezett erős hangot megütni.

Közös sajtótájékoztató keretében jelentette be a Jobbik, az LMP, az MSZP, a DK és a Momentum, hogy az ősz önkormányzati választások során koordinálni fognak egymással. A pártok képviselői elmondták, hogy minden választókerületben egy ellenzéki jelöltet állítanak a Fidesszel szemben.

A Fidesz egyik helyi internetes újságja ezt a kérdést feszegeti eléggé zavaros, és az erőlködéstől izzadtságszagú propagandacikkében.

Az önkormányzati tegnapi ülésén a költségvetést tárgyalta a testület, melynek vitájában Őri László alpolgármester elmondta, történelmi léptékű fejlesztések történnek a városban.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Minden diktatórikus rendszer megdöntésének pillanata rendszerint olyan eseményhez köthető, amely önmagában értelmezhetetlen, ha az előző évek, évtizedek folyamatait nem ismeri az ember.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.