Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Néma József – Fagyhalál és „Devizahitel”

A pécsi pertársaság szakértőjét rövid év végi helyzetképelemzésre kértük fel. Néma József úr az életét tette fel a „devizahitel” nevű rablás elleni harcra, éjszakákat tölt azzal, hogy az érvényben lévő magyar jogszabályok, törvények alapján cáfolhatatlan bizonyítéksort állítson össze, amellyel alkalom adtán igazát, igazunkat fogja megvédeni. Beszélgetésünk kezdeti témájának a hirtelen jött havazás adott apropót.

- Ha kis késéssel is, de beköszöntött az igaz tél. Leesett az első hó…

- Mivel garázsunk nincs, elindulás előtt le kellett takarítani a havat a szélvédőről, amit a szél igyekezett újból újra visszafújni. Bosszankodtunk, közben eszembe jutott, hogy mi van most a sok szerencsétlen hajléktalannal? A mi problémánknál jóval nagyobb azoknak a problémája, akik arra kényszerültek, hogy életük egy részét az utcán éljék le. Sok hajléktalan nem szívesen megy be a hajléktalanszállóra, de azt sem lehet vitatni, hogy a hajléktalanok nagy száma miatt nincs is arra lehetőség, hogy mindenkit elszállásoljanak. Minden tél meghozza az áldozatait. Nagyon sokan megfagynak! Sajnos nem találkoztam olyan próbálkozásokkal, amely a hajléktalanok problémájának valós megoldására irányult volna.

- Tapasztalhattuk, hogy a nyáron Pécs képviselőtestülete olyan önkormányzati rendelet megalkotásán dolgozott, hogy a hajléktalanokat kitiltsák a belvárosból.

- Meg kell, hogy mondjam, én sem örülök annak, hogy nem ajánlatos leülni egy padra, mert az ember nem tudja, hogy mit szed össze, mivel a tisztálkodásra képtelen hajléktalanok sok mindent hátrahagyhatnak maguk után. Véleményem szerint egy állam felelősséggel tartozik az állampolgárai sorsáért. A megoldás semmiképpen sem az, hogy száműzzük a hajléktalanokat – akik között nagyon sok értékes ember van - a város valamely külső részére! A probléma ezzel még nem fog megoldódni! A probléma gyökerét kellene kezelni!

- Nehezen hihető, hogy az állami vezetők, továbbá az önkormányzati képviselők ne lennének tisztában azzal, hogy miért van ennyi hajléktalan?

- Először is munkahelyeket kellene biztosítani! Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy „Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez…”
Ha lenne elegendő munkahely, a jelenlegi munkanélküliek visszakapnák az emberi méltóságukat, az élethez való jogukat. Nem kényszerülnének koldulásra, nem kellene félniük, hogy emberhez méltó lakhatás feltételeinek hiányában megfagyhatnak az utcán!

- Természetesen azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy sokan nem a munkahelyük elvesztése, hanem a gyilkos deviza alapú hitelkonstrukció miatt lettek hajléktalanok.

- Ez a probléma sem a bankok „elszámoltatásával” sem pedig a deviza alapú kölcsönök forintosításával nem fog megoldódni! Elfogadhatatlan, hogy az a felállás, hogy az árfolyamkockázatot felső korlát nélkül a fogyasztónak kell viselni. Minden ügyfél fizetőképessége véges! Arról sem feledkezzünk meg, hogy az adósok egy általuk soha nem látott devizaösszeg terheit nyögik – lehet, hogy életük végéig!
A deviza alapú kölcsönt felvevő adósok problémáját megítélésem szerint a kormány „egy tollvonással” meg tudná oldani. A probléma valós megoldása nemcsak a kölcsönt felvevő ügyfeleken segítene, hanem jelentős vásárlóerőt szabadítana fel, ez viszont jó hatással lenne országunk gazdaságára. Természetes lehet, hogy erre vonatkozóan én tévedek, mert a TV reklámok szerint Magyarországon most már minimális a munkanélküliség, a gazdaságunk kiválóan teljesített, az infláció soha nem látott értékre csökkent, tehát minden a legnagyobb rendben van?
Sokan megköszönnénk, ha az ilyen fajta reklámoktól megkímélnének bennünket!                                       

 

Pécs

Viszlát a sitten, Döbrögi

„Viszlát a sitten, Döbrögi” felirat fogadja egy hétig Orbánt a várnál

Az ellenzéki jelöltek, akik a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben indulnak, leadták a szükséges számú aláírást, Péterffy Attila csapata, tehát teljes. De hol a Fidesz?

A jobbikosok visszavitték a törvénytelenül kihelyezett terézvárosi fideszes plakátokat a Lendvay utcába

Budapesten, Terézvárosban a Fidesz négy nappal a hivatalos kampány kezdete előtt, törvénytelenül kihelyezte plakátjait. A Jobbik ma helyreállította a városképet.

Gábor Európa egyik legkeményebb üzleti környezetében szerzett cégvezetői tudást, melyet szülővárosa, Pécs szolgálatába szeretne állítani.

Fogarasi Gábor már most is olyan képviselőként dolgozik, akinek hivatásában az egyik legfontosabb érték a nyilvánosság és a város tevékenységeinek átláthatóvá tétele, hiszen ebben a tekintetben is nyugodtan kijelenthetjük, hogy városunk soha nem látott mélységekben van.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.