Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Néma József – Fagyhalál és „Devizahitel”

A pécsi pertársaság szakértőjét rövid év végi helyzetképelemzésre kértük fel. Néma József úr az életét tette fel a „devizahitel” nevű rablás elleni harcra, éjszakákat tölt azzal, hogy az érvényben lévő magyar jogszabályok, törvények alapján cáfolhatatlan bizonyítéksort állítson össze, amellyel alkalom adtán igazát, igazunkat fogja megvédeni. Beszélgetésünk kezdeti témájának a hirtelen jött havazás adott apropót.

- Ha kis késéssel is, de beköszöntött az igaz tél. Leesett az első hó…

- Mivel garázsunk nincs, elindulás előtt le kellett takarítani a havat a szélvédőről, amit a szél igyekezett újból újra visszafújni. Bosszankodtunk, közben eszembe jutott, hogy mi van most a sok szerencsétlen hajléktalannal? A mi problémánknál jóval nagyobb azoknak a problémája, akik arra kényszerültek, hogy életük egy részét az utcán éljék le. Sok hajléktalan nem szívesen megy be a hajléktalanszállóra, de azt sem lehet vitatni, hogy a hajléktalanok nagy száma miatt nincs is arra lehetőség, hogy mindenkit elszállásoljanak. Minden tél meghozza az áldozatait. Nagyon sokan megfagynak! Sajnos nem találkoztam olyan próbálkozásokkal, amely a hajléktalanok problémájának valós megoldására irányult volna.

- Tapasztalhattuk, hogy a nyáron Pécs képviselőtestülete olyan önkormányzati rendelet megalkotásán dolgozott, hogy a hajléktalanokat kitiltsák a belvárosból.

- Meg kell, hogy mondjam, én sem örülök annak, hogy nem ajánlatos leülni egy padra, mert az ember nem tudja, hogy mit szed össze, mivel a tisztálkodásra képtelen hajléktalanok sok mindent hátrahagyhatnak maguk után. Véleményem szerint egy állam felelősséggel tartozik az állampolgárai sorsáért. A megoldás semmiképpen sem az, hogy száműzzük a hajléktalanokat – akik között nagyon sok értékes ember van - a város valamely külső részére! A probléma ezzel még nem fog megoldódni! A probléma gyökerét kellene kezelni!

- Nehezen hihető, hogy az állami vezetők, továbbá az önkormányzati képviselők ne lennének tisztában azzal, hogy miért van ennyi hajléktalan?

- Először is munkahelyeket kellene biztosítani! Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy „Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez…”
Ha lenne elegendő munkahely, a jelenlegi munkanélküliek visszakapnák az emberi méltóságukat, az élethez való jogukat. Nem kényszerülnének koldulásra, nem kellene félniük, hogy emberhez méltó lakhatás feltételeinek hiányában megfagyhatnak az utcán!

- Természetesen azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy sokan nem a munkahelyük elvesztése, hanem a gyilkos deviza alapú hitelkonstrukció miatt lettek hajléktalanok.

- Ez a probléma sem a bankok „elszámoltatásával” sem pedig a deviza alapú kölcsönök forintosításával nem fog megoldódni! Elfogadhatatlan, hogy az a felállás, hogy az árfolyamkockázatot felső korlát nélkül a fogyasztónak kell viselni. Minden ügyfél fizetőképessége véges! Arról sem feledkezzünk meg, hogy az adósok egy általuk soha nem látott devizaösszeg terheit nyögik – lehet, hogy életük végéig!
A deviza alapú kölcsönt felvevő adósok problémáját megítélésem szerint a kormány „egy tollvonással” meg tudná oldani. A probléma valós megoldása nemcsak a kölcsönt felvevő ügyfeleken segítene, hanem jelentős vásárlóerőt szabadítana fel, ez viszont jó hatással lenne országunk gazdaságára. Természetes lehet, hogy erre vonatkozóan én tévedek, mert a TV reklámok szerint Magyarországon most már minimális a munkanélküliség, a gazdaságunk kiválóan teljesített, az infláció soha nem látott értékre csökkent, tehát minden a legnagyobb rendben van?
Sokan megköszönnénk, ha az ilyen fajta reklámoktól megkímélnének bennünket!                                       

 

Pécs

Csak néhány pécsi polgár jelent meg tegnap a Városházán a közmeghallgatáson, közülük mindössze hárman intéztek kérdéseket a város vezetőihez. Illetve csak az alpolgármesterekhez és a főépítészhez lehetett kérdést intézni, hiszen polgármester úr nem tartotta fontosnak, hogy megjelenjen ezen az alkalmon.

Sok véleményt, írást kapunk, és ez adta az ötletet, hogy fiatal olvasóinknak lehetőséget biztosítunk, hogy oldalunkon megjelenhessen cikkük. Először Németh Gergely írását tesszük közzé.

A kormányzat eltaposná a hazai közoktatás fajsúlyos részét jelentő – mintegy negyedmillió nappali rendszerben oktatott diákot, huszonötezer főállásban foglalkoztatott tanárt, számos egyéb munkakörben alkalmazott dolgozót felölelő – szakképzési rendszer megmaradt szabadságának utolsó darabjait.

Megkezdődött Pécs város közgyűlésének novemberi ülése, és már a napirend előtti felszólalások során felkaphatta a fejét, akinek füle van a politikához. Fogarasi Gábor felszólalásával kezdődött, aki a 22-es busz fordulójának veszélyességére hívta fel a figyelmet.

Több tízezer ember életét tették tönkre, a Jobbik kárpótlást követel. Az Alkotmánybíróság döntéssel egyértelművé vált: a magyar kormány az emberi jogok védelméről szóló nemzetközi szerződést is megszegve vette el a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Sok véleményt, írást kapunk, és ez adta az ötletet, hogy fiatal olvasóinknak lehetőséget biztosítunk, hogy oldalunkon megjelenhessen cikkük. Először Németh Gergely írását tesszük közzé.

A kormányzat eltaposná a hazai közoktatás fajsúlyos részét jelentő – mintegy negyedmillió nappali rendszerben oktatott diákot, huszonötezer főállásban foglalkoztatott tanárt, számos egyéb munkakörben alkalmazott dolgozót felölelő – szakképzési rendszer megmaradt szabadságának utolsó darabjait.

A hatalom személyiségtorzító hatása közismert. Nem tudom elképzelni, hogy az angol királynő szotyolát köpköd a híres ascoti lóversenyen, hogy bármelyik civilizált ország vezetője a parlamentben a neki feltett kérdésekre szinte soha nem válaszol...

Miután a Fidesz-KDNP napok alatt megszüntette a lakáscélú előtakarékosság állami támogatását, egyes kormányzati megszólalások további negatív üzeneteket küldenek azoknak a magyar fiataloknak, akik még mindig azon dolgoznak, hogy önálló otthonra tegyenek szert Magyarországon.

"Innen üzenem rokonaimnak, barátaimnak, a Jobbik tagjainak, szimpatizánsainak, az ellenzéki gondolkodású magyaroknak és az egész társadalomnak, hogy nincsen szeretőm, nem csalom meg a feleségemet, boldog házasságban élünk és neveljük gyermekünket"

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Bejelentették, a nagy múltú PMFC-t működtető Zrt.-nél elfogyott a baranyai csapatra szánt pénz, mindenki mehet, amerre akar.

Az oroszországi foci-vb ma délután kezdődik. Két hétig a csoportmeccseken drukkolhatunk, majd újabb két hét, és az egyenes kieséses szakaszban már nincs lehetőség a javításra.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.