Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Mit is nyert a Fidesz?

Hát, a választást…. Jön a logikus válasz. De biztos, hogy olyan jól jártak ők ezzel? Nézzünk kicsit az eredmények mögé és a jövőbe.

Ülök a buszon, és nézem a zord arcokat. Keresem a Fideszre szavazók örömteli, felszabadult orcáját, de nem látom, csak lebiggyedt szájszélű, apatikus ábrázatú, megfáradt, csalódott embereket.
Érdekes, egyelőre a Fidesz környékéről sem hallani győzelmi mámoros örömódákat.
A Kétharmados párt meghatározónak kikiáltott, egyéni mandátumért induló politikusai – Kósa Lajos, Lázár János, Navracsics Tibor, Rogán Antal, Varga Mihály – kevesebb szavazatot kaptak, mint négy éve, és egyikük sem érte el az 50 százalékot. Ez talán jelez valamit…
Súlyos tény az is, hogy „a 640 ezerrel a 2010-es szavazatainak közel negyedét veszítette el a Fidesz, miközben most a részvétel csak mintegy öt százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2010-es első fordulóé” (forrás: Index).

A csúfos kudarcot vallott „baloldal” szerint a trafik-mutyi után a választási-mutyit is akadálytalanul meglépte a narancsos brigád, de aki jobban oda figyelt, amúgy is láthatta, mire megy ki a játék a választási kampánnyal. A kormánynak hűbéres kereskedelmi tévékben szinte csak a Fidesz politikai hirdetései töltötték ki a reklámidőt, szigorították a plakátozási szabályokat, adóforintjaink milliárdjait szórták kormányzatinak és civilnek álcázott kampányhirdetés-dömpingre. Nem is túlzás azt állítanunk, hogy a választást nem is a Fidesz, hanem a kezükben – pontosabban, a zsebükben - lévő „közszolgálati” média nyerte meg. Csak hogy nem ők fognak kormányozni, nem nekik kell majd az orbáni álmokat valóra váltani, a devizahiteleseket a nemzetgyilkosság beszüntetésével, a felelősök elszámoltatásával, a külföldre menekültek itthon maradt családtagjait gyerekeik haza csábításával, a közmunkán, a munkanélküli segélyen sínylődőket a beígért 1 millió munkahely megteremtésével maguk mellé állítani, stb, stb.
Ez most a Fideszre hárul, újabb 4 évre. És az előre megnyert csata még csak most kezdődő hátvédharcait úgy kell megnyerniük, hogy elfogyott a puskapor: a pedagógusokat, a nagycsaládosokat ugyan ideig-óráig maguk mellé állították némi jövedelem- és családi pótlékemeléssel, egzisztenciás megfélemlítéssel a közszolgákat, de mi lesz a többiekkel? Mi lesz az egyre égetőbb cigánykérdéssel? Mi lesz az egészségüggyel, a kultúrával?

A valóságát erősen megkérdőjelező győzelemmel feladták a leckét maguknak. Immár nem lehet „elmúltnyócévezni”, nagyon gyorsan be kell bizonyítaniuk, hogy a rezsicsökkentés nemcsak kampányfogás volt, nemcsak folytatható, de tartható és tovább csökkenthetők is az Európában legmagasabb rezsiköltségek. Folyamatosan biztosítaniuk kell az ország „jobban teljesít”-ését, az élelmiszerek áfájának további csökkentését – hiszen a bérek a béka segge alatt, az árak az egekben -, a főként kisvállalkozások ígért felvirágoztatását, a magyar termőföld hazai tulajdonban maradását, és a többi ígéretük betartását.

Holnaptól nem lehet már förtelmes Simon-ügyekkel ellenfeleket kreálni, noha tény, hogy az ügy véletlennek aligha nevezhető időzítése nyilván valamelyest a Fidesz kezére játszott.
Nem lehet sokáig játszani a folyamatos harcban állást az országra törő, kizsákmányoló multik profitorientált igényével, Brüsszellel és az IMF-fel, valamint hazai vazallusaikkal, a posztkommunista baloldallal.

Hiba volt a Fidesz részéről semmibe venni a több százezres devizahiteles tábort, akiknek végletes bizalomvesztése a bankszektor iránt hosszútávon okoz óriási kárt, és nemcsak őket, de érdekvédő mozgalmaikat is radikalizálódásra kényszeríti. Mint ahogy az ellenzék is kénytelen lesz keményebben politizálni az elkövetkező ciklusban (borítékolható, hogy pl. Káslerék gerilla harcmodorba fordulnak).

Mivel idáig a Fidesz még a biztos kétharmad birtokában is ellenzéki pártként viselkedett, muszáj lesz feladni a fideszes centrális politikai erőtér és a nemzeti ügyek kizárólagos képviseletének illúzióját, ami aligha szerepel Orbán Viktor céljai között. Pedig a valóság és a tovább kormányzás hálátlan feladata súlyos kompromisszumokra fogja kényszeríteni.
 

Pécs

Viszlát a sitten, Döbrögi

„Viszlát a sitten, Döbrögi” felirat fogadja egy hétig Orbánt a várnál

Az ellenzéki jelöltek, akik a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben indulnak, leadták a szükséges számú aláírást, Péterffy Attila csapata, tehát teljes. De hol a Fidesz?

A jobbikosok visszavitték a törvénytelenül kihelyezett terézvárosi fideszes plakátokat a Lendvay utcába

Budapesten, Terézvárosban a Fidesz négy nappal a hivatalos kampány kezdete előtt, törvénytelenül kihelyezte plakátjait. A Jobbik ma helyreállította a városképet.

Gábor Európa egyik legkeményebb üzleti környezetében szerzett cégvezetői tudást, melyet szülővárosa, Pécs szolgálatába szeretne állítani.

Fogarasi Gábor már most is olyan képviselőként dolgozik, akinek hivatásában az egyik legfontosabb érték a nyilvánosság és a város tevékenységeinek átláthatóvá tétele, hiszen ebben a tekintetben is nyugodtan kijelenthetjük, hogy városunk soha nem látott mélységekben van.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.