Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Milyen volt az MSZP első halálközeli élménye?

Az MSZP volt már olyan mélyen, mint most, az EP-választás után: az első szabad választásokon szinte pontosan ugyanilyen eredményt értek el, ráadásul minden politikai párt kiközösítette őket, és mindenki rajtuk akarta elverni az előző évtizedek hibáit és bűneit. Akik már akkor is politizáltak, úgy érzik, még akkor is volt minek örülni, és látták maguk előtt a felemelkedés lehetőségét.

Lehet, hogy a választási eredmény szinte századra ugyanaz, de ezen kívül nem sok hasonlóság van az MSZP vasárnapi EP-választás eredménye és 1990-es országgyűlési választás eredménye között – legalábbis így látják azok az Origónak nyilatkozó szocialista politikusok, akik már a rendszerváltáskor is aktívan politizáltak, és egyszer már megélték, hogy mélybe zuhan a pártjuk.

Az MSZP vasárnap 10,92 százalékot szerzett az EP-választáson, ami – ahogy ezen az ábrán is jól látszik – alig valamivel több, mint az 1990-es parlamenti választáson elért eredmény. Több szocialista szerint azonban ez a mostani sokkal rosszabb, mint a 24 évvel ezelőtti eredmény.

Amikor még ennyinek is örültek

“1990-ben azt érzékeltük, hogy az előző évtizedek minden tévedéséért, minden mulasztásért, bűnéért az újonnan alakult MSZP-t teszik felelőssé. Minden politikai párt ellenünk volt, teljesen egyedül voltunk, rendkívül ellenséges légkörben értük el ezt az eredményt" – mondta Kovács László, aki 1990-ben egyike volt annak a 33 MSZP-s képviselőnek, akik bejutottak a parlamentbe.

Akkor Csehák Judit is képviselő lett. Most az Origónak azt mondta, csak erkölcsi okokból vállalta el a helyet a párt listáján, egy pillanatig nem gondolta, hogy mandátumot is fog szerezni. “Még ilyen eredményre sem számítottunk, úgyhogy akkor is volt mire büszkének lenni. A tíz százalékot letargia, ellenségeskedő indulat, bűnbakkeresés nélkül vettük tudomásul” – emlékezett vissza. Azt mondja, már önmagában azt eredménynek könyvelték el, hogy sikerült rendezett, szabályozott választással megoldani az átmenetet.

Lamperth Mónika akkor Kaposváron, a párt helyi szervezetének életében vett részt, de ő is úgy emlékszik, hogy legalább három szempontból teljesen más és kedvezőbb volt a párt helyzete akkor, mint most. “Ugyan hasonló volt a támogatottságunk, de akkor az MSZP-nek óriási szellemi tartaléka volt, komoly, felkészült, tekintélyes emberek álltak a párt mögött, és ilyenekből állt a frakció is: Horn Gyula, Békesi László, Kósáné Kovács Magda mind elismertek voltak. Lehet, hogy politikai karanténba került az MSZP, de ez a bázis lehetőséget mutatott arra, hogy felfelé induljon el a párt” – mondta.

Fontos különbség volt az is Lamperth szerint, hogy ugyan csak 10 százalékot értek el, de az MSZP társadalmi beágyazottsága sokkal jelentősebb volt, mint most. Nem utolsósorban pedig volt egy olyan karizmatikus politikusuk, akinek programja is volt az MSZP felemelésére. "Most mindhárom dolog hiányzik az MSZP-ből" – mondta.

A kulcsszó: szakszerűség

Kovács László szerint az 1990-es eredményt a párt első elnöksége is súlyos, de nem váratlan vereségnek élte meg. A párt az áprilisi választások után májusban tartott egy kongresszust, amelyen a párt első elnökét, Nyers Rezsőt Horn Gyula váltotta. Az első, 20 fős elnökség is lecserélődött, az új tagok kiválasztásában pedig Kovács szerint fontos szerepet játszott Horn Gyula. Horn arra törekedett, hogy olyan emberek kerüljenek az elnökségbe, akik megjelenítik a pártban lévő véleményeket, és akik teljesítményükkel már megalapozták a megválasztásukat. “Azt nézte, hogy ki mennyire elkötelezett az MSZP ügye iránt, nézte a tehetséget, az alkalmasságot, és arra nem fordított különösebb figyelmet, hogy az így vezető tisztségbe kerülők lojálisak-e hozzá, vagy sem” – mondta Kovács.

“Egy ilyen helyzetből csak úgy lehet kijönni, ahogy akkor próbáltuk és csináltuk: az alapoktól kell építkezni, ki kell választani azokat az értékeket, amiket a párt képviselni akar, és azokhoz végig következetesen ragaszkodni kell” – mondta Katona Béla, aki 1990-től 2010-ig volt az MSZP országgyűlési képviselője. Katona szerint akkor két alapvető dologban egyeztek meg.

“Az egyik a szakszerűség volt, amihez jó embereink is voltak” – mondta Katona, hozzátéve, hogy a másik stratégiai döntés az volt, hogy az MSZP a kisemberek pártja lesz.

A szakszerűség a gyakorlatban azt jelentette, hogy Horn Gyula nagyon szigorúan megkövetelte a politikusoktól a profi teljesítményt. “Gondosan figyelemmel kísérte az elnökség és a frakció tagjainak a munkáját, szerepléseit, és nagyon keményen szóvá tette, ha azt látta, hogy valaki felkészületlenül szólalt fel a parlamentben, vagy adott nyilatkozatot” – mondta Kovács. Szerinte a felkészült szakmaiságnak meg is lett az eredménye, például Horn Gyula és ő a parlament külügyi bizottságának a tagjai voltak, és úgy érezte, hogy “hozzáértésünknek köszönhetően meglepően jól tudtuk befolyásolni a bizottság szakmai munkájának irányát”.

A kisemberekhez való közelség pedig Katona szerint azt jelentette, "hogy minden döntés előtt végiggondoljuk, hogy az mit okoz az átlagembereknek”. Lamperth Mónika szerint is ez volt az egyik kulcs ahhoz, hogy 1994-re választást tudtak nyerni. “Akkor az MSZP volt az egyetlen baloldali párt a palettán, és biztos voltam benne, hogy az elesettek, kiszolgáltatottak védelmében szükség van egy baloldali pártra. Akkor ezt megértette az MSZP, és el is tudta hitetni ezzel a réteggel, hogy őket képviselik. Most nem tudtuk elérni, hogy ezt érezzék az emberek, nem találtuk meg a jó válaszokat a kérdéseikre” – mondta.

Az MSZP-t abban a ciklusban minden párt kiközösítette, a képviselők pedig sokszor úgy érezték, hogy semmibe veszik őket. Csehák szerint azonban ez még a jobbik eset volt. “Amikor láttam, hogy a parlamentben nem lehet semmit elérni, elindultam, és a hét öt napját vidéken töltöttem. Lakossági fórumokat tartottunk mindenfelé, elmondtuk az embereknek, mit akarunk, és ha ott megjelent egy ordítozó kisgazda, általában vele is szót lehetett érteni valahogy” – mondta. Ő akkor ezt az egy utat látta a párt előtt: a parlamenten kívüli politizálással, az emberek meggyőzésével kell felépíteni a pártot.

“Az akkori tapasztalatok ma legfeljebb annyiban hasznosíthatóak, hogy az ember nem hagyhatja magát teljesen kiütni és leszerelni. Nem azon kell gondolkodni, hogy hogyan fogjuk legyőzni a kétharmadot, hanem azon, hogy ha a parlamentben nincs sok lehetőségünk, akkor sok munkával a hétköznapi embereknek még lehet segítséget nyújtani” – mondta Csehák.

Lamperth Mónika úgy érzi, sokat változott 1990 óta a világ, ezért az akkori tapasztalatok csak korlátozottan hasznosíthatóak, de a mostani MSZP sokat tanulhatna a saját történetéből is.

forrás: www.origo.hu

Pécs

Ha Áder János fizetését meg kellett duplázni, a szociális dolgozókét vajon miért nem?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt javasolta, hogy János fizetése legyen havonta 2.937.000 Ft. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanakkor nem javasolta, hogy Júlia fizetése emelkedjen. János egy hónap alatt többet keres, mint Júlia egy évben.
MIND A KETTEN KÖZSZOLGÁK. ÖN EGYET ÉRT AZZAL, HOGY A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK FIZETÉSE DUPLÁJÁRA NŐJÖN, MIKÖZBEN JÚLIA FIZETÉSE NEM EMELKEDIK?

Ön teljesen hülyének néz minket?

A Jobbik nem hagyja szó nélkül a fideszes miniszter kommunistamosdatását!

Jakab Péter nyilvánosságra hozta elnökjelölti szándéknyilatkozatát

A jelenleg a Jobbik frakcióvezetői posztját betöltő Jakab Péter még idén augusztus végén jelentette be, hogy indulni akar az ellenzéki párt elnöki tisztségéért.

Borkai hülyének nézi a választókat és ugyanúgy fideszes maradt, ahogy eddig

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt - áll a Jobbik legfrissebb közleményében.

Vasárnap reggel Pécsen dulakodás történt. Az ATV riporterét hátba vágták, kamerájában pedig 100 ezer forintot meghaladó kár keletkezett.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Szerda reggel közös közleményben álltak ki az ellenzéki pártok Demeter Márta mellett.

Az Alfahír írta meg elsőnek, hogy az LMP társelnökét a kormány propagandalapja, az Origo egy névtelen cikkben azzal támadta, hogy a Honvédkórházban VIP-kártyával vett igénybe kezelést, mindezt egy, az intézményből szerzett/megkapott igénylőlappal támasztottak alá. Valóságban a politikus csak súlyos beteg édesanyjával szerette volna az utolsó pillanatokat együtt tölteni, és végül sem ő, sem pedig az anyukája nem feküdt be a Honvédkórház kórtermébe.

2018-ban, a családok évében 3212 ingatlankiürítés történt Magyarországon. 2017-ben ez a szám 3636 volt, ami egyben rekord is.

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.