Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Miért nem érdekel senkit, hogy mi lesz a pénzünkkel?

Képzeljük el a következő helyzetet: egy baráti társaság egyik tagjának közeleg a születésnapja. A társaság ezért úgy dönt, összedobja a pénzt és meglepi őt egy értékes ajándékkal. Mikor mindenki beadta a részét a közösbe, megbízzák egyiküket, hogy vigye magával az összeget, és vegye meg az ajándékot. Ő azonban elcsábul a könnyen jött pénz láttán, és mindet elszórja szerencsejátékon. Ilyen esetben a minimum, hogy a társaság visszafizetteti vele az utolsó fillérig, amit eljátszott, aztán pedig elválnak útjaik.

Ugyanezt a társaságot azonban jó eséllyel hidegen hagyja a politika, és cseppet sem érdekli őket, hogy a választók által megbízott kormány mire költi a befizetett adójukat. Megeshet, hogy annak tetemes része a kormányfő gyermekkori barátjánál köt ki, mégsem háborodik fel senki, mégsem követeli vissza senki a pénzét. Ennek pedig számos oka van.

Elsőként azt érdemes megvizsgálnunk, hogy miért is nem érdekel oly sok embert a politika. Ebben országunk választott vezetőinek hatalmas felelőssége van, hiszen nekik egyértelmű érdekük, hogy minél kevesebben érdeklődjenek afelől, hogyan végzik a munkájukat. A minősíthetetlen stílusú, világot jó és rossz kettősére osztó, demagóg és megtévesztő kommunikáció duplán jó: az emberek egy részét megszólítja, és hűséges táborba rendezi az olyan egyszerű hívószavakkal, mint „Brüsszel”, „libernyák”, „alkalmatlan”, „dübörög”, a másik részével pedig végérvényesen megutáltatja a politikát, így ők nem fognak elmenni szavazni, tüntetni, és úgy általában nem fogják beledugni a kíváncsi orruk a kedves vezetők ügyes-bajos dolgaiba.

Másrészt közrejátszik a jelenségben az is, hogy a különböző sarcokat nem közvetlenül a kezeink közül veszik ki. Az áfa például bele van építve a termékek árába, a különböző járulékokat pedig azelőtt levonják a fizetésünkből, hogy az megérkezne a számlánkra, így kevésbé érzékeljük, hogy mennyit is adunk be a közösbe igazából. Ha ki is számoljuk, hogy havonta, évente mennyit adózunk, a végeredmény biztosan eltörpül a hírekben hallható ellopott milliárdokhoz képest, nem meglepő, ha a feldolgozhatatlan méretű összegek alig váltanak ki reakciót az átlagemberekből.

Nagyon fontos lenne pedig, hogy az emberek megértsék, hogy a közösbe befizetett pénz, legyen akármekkora, és vonják le akárhogy, az ő pénzük. És mivel demokráciában élünk, bizony mindenkinek lehet, sőt, kell, hogy legyen beleszólása abba, hogy az állam mire költi azt a pénzt. Nincs ingyen parkolás, valójában a helyi önkormányzat pénztárcája ürül, amit később a lakosok fognak megérezni, nincs ajándék CSOK, csak olyan van, hogy a mindenkitől beszedett pénz egy részét visszaosztjuk az ideológiánkba beillő családoknak, nincs ingyen krumpli, olyan van, hogy a közösbe befizetett pénzből a hatalom szavazatokat vásárol szegényektől.

Merjük hát bátran elszámoltatni a hatalmat azért, amit a pénzünkkel csinál, és tekintsünk úgy a választásokra, hogy mi vagyunk a munkáltatók, akik alaposan megvizsgálják a benyújtott önéletrajzokat, majd azután döntenek.

forrás: kiszamolo.hu

 

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.