Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Miért pont az internetadó elleni tiltakozás fogta össze az embereket?

Azt gondolom, hogy 2014. október 28 egy lényeges választóvonal a rendszerváltás utáni magyar történelemben. Sikerült ugyanis az országnak túllépnie egy olyan akadályon, mely Orbán színrelépése óta leküzdhetetlen gátként ejtette csapdába a magyar lakosságot. Hívhatjuk: orbánizmusnak, Fidesz-vallásnak, vagy nemzeti populizmusnak is, a lényege az, hogy emberek megtévesztésére és becsapására épült. Az október 28-án lezajlott események Budapesten és több magyar nagyvárosban valami újat hoztak.

Az emberek végre mertek kritikusan gondolkodni, pártoktól, ellenzéktől, politikusoktól függetlenül, önállóan használva fejüket. Megnyílt a remény arra, hogy az emberek megértsék végre: nem lehet előremutató és élhető egy olyan rendszer mely maffiakeretekre épül, és mely kizárólag azért kerül újra és újra megválasztásra, mert az ellenzék hiteltelen, tehetségtelen és rosszul vezetett. Persze lehet, hogy még hosszú út áll előttünk, és az október 28-án tízezrek által demonstrált elégedetlenség jó időre elhal, nem követik újabb, hasonló méretű tüntetések és minimum 2018-ig kell várnunk Orbánék távozására. De akkor is elkezdődött végre valami! Mégpedig valami teljesen új. Ez pedig akkor is biztató, ha egyelőre nem tudjuk pontosan mi indította el az eseményeket.

Kérdés ugyanis: miért pont az internet volt az a bizonyos szikra, mely robbantotta az országos elégedetlenséget? A Fideszben láthatóan nem tudják a választ és az ellenzék is értetlenül tárja szét karját. Pedig nem olyan bonyolult a megfejtés.

A következőről van szó: 2000. után az internet-használat rohamos gyorsasággal „fertőzte” meg a magyar lakosságot. Az utóbbi 14 évben a világháló a mindennapi élet része lett, szinte az összes korosztálynál. Az egyetemisták az interneten jelentkeznek vizsgáikra, a középiskolások az internetes „e” naplókban követik nyomon érdemjegyeiket, az idősek az interneten tartják a kapcsolatot külföldre távozott unokáikkal, a szinglik az interneten rendelik pizzáikat, mozi-, és színházjegyeiket, a 30-as és 40-es menedzserek az interneten végzik munkáik jelentős részét, a kamaszok az internetes közösségi oldalakon töltik szabadidejük nagy részét és úgy általában mindenki az interneten gyűjti be információit a körülötte lévő világról. Nem beszélve az olyan több milliós tagságú oldalakról, mint a Facebook, mely (sajnos vagy nem sajnos) ma már a szubkultúránk része lett, hiszen a kapcsolatépítéstől a társkeresésen és a politizáláson át egészen az álláskeresésig és reklámtevékenységig mindent összefog. Az internet ma Magyarországon korosztályokat, földrajzi területeket és társadalmi rétegeket köt össze. Szinte mindenkit érint és mindenkit érdekel. És valahol ez teljesen normális. Mint ahogyan a 15. században Gutenberg feltalálta a könyvnyomtatást és az emberiség elkezdett végre művelődni, könyveket olvasni és nem csupán a szószékekről hozzájuk prédikáló papok dogmáit hallgatni, úgy az internet is felszabadított végre egy alapvető tájékozódási igényt az emberekben. EZT akarta korlátozni Orbán. Vagyis egy olyan dologhoz nyúlt, ami hatalmas tömegeket érint. Sőt szinte mindenkit. Ezt a hibát eddig nem követte el. Számtalan jogtipró, korlátozó intézkedése volt már korábban is, amikor kiszúrt bizonyos társadalmi csoportokkal, például a rokkantakkal, a katonákkal – rendvédelmisekkel, hajléktalanokkal, vállalkozókkal (egyszerűsített vállalkozói adó 30%-ról 37%-ra emelés), dohányzókkal, egyetemistákkal satöbbi, DE soha nem szúrt ki kompletten az egész lakossággal. Ezúttal nagyon elszámította magát. És környezete, tanácsadói köre nem figyelmeztették. Dupla bukta. Vagy azért nem szóltak neki (– főnök ezt nem kéne –) mert féltek tőle, vagy azért mert maguk sem érezték az egész dolog súlyát. Mindkét eset óriási problémákra utal. És egyben a Fidesz végét is jelzi.

Véget ért ugyani az az állapot, hogy a nép „rezdüléseit”, akaratát és érzéseit kizárólag a Fidesz és Orbán Viktor érzik. Mert ezúttal nagyon nem érezték. És hibáikat azóta is tetézik. Rogán, Deutsch, Kövér azóta is liberális csőcseléknek illetve pártembereknek titulálják a tüntetések résztvevőit nem látva, hogy ezúttal sokkal komolyabb ügyről van szó. Nem érzékelik, hogy október 28-án egymás mellett lépkedett a tüntetésen a konzervatív irányultságú vállalkozó, a liberális érzelmű tanár, a szélsőjobbos irányultságú melós, a vallásos kereszténydemokrata nyugdíjas és a baloldali hozzáállású mérnök, miközben mindannyian egy sok-sok ezer fős, vegyes pártszimpátiájú tömegben közösen szidták a kormány rendelkezéseit. Összefogott egy nagyon heterogén tömeg, melyet nem lehet egyetlen kézlegyintéssel „pártembereknek” vagy baloldali aktivistáknak bélyegezni. Illetve lehet, de ezzel újabb hibát követnek el.

Most olyan a helyzet, hogy a magyarság több úton is elindulhat. Október 28-án a 40 ezres  - a Reuters szerint 100 ezres - budapesti és a sok-sok ezres debreceni, szegedi, miskolci tüntetések napján egy sajátos útelágazáshoz érkeztünk. Gyakorlatilag 3 úton indulhatunk tovább: az első visszavezet Orbánék zsákutcájához. Ha erre az ösvényre lépünk, akkor nem változik semmi. A tüntetés elszigetelt eset marad, folytatás nélkül és a következő, novemberi demonstráció sikertelenül zárul majd néhány ezres létszámmal. A második út a lassú változás lehetősége, amikor mind több és több réteg ébred rá arra, hogy igenis itt az ideje a változásoknak. Ennél a variációnál a „tömeg-igény” életre hívja majd a megfelelő új pártokat – jobb, vagy baloldali szervezeteket – melyek a 2018 –as választásokon leváltják majd Orbánékat. A harmadik „forgatókönyv” a patt-helyzet útja, mely elhúzódó válságot jelent, hiszen bár a lakosság változást követel majd és az Orbán-kormány távozását, nem talál magának kormányzóképes, választható alternatívát, akiknek bizalmat szavazhatna. Ebben az esetben kiszámíthatatlanok a történések és akár az is előfordulhat, hogy nevető harmadikként a Jobbik aratja le a babérokat. A három variáció olvasása közben merülhet fel bennük: hol van az a lehetőség, hogy valamelyik meglévő párt „tör előre” és szerzi meg a tömegek támogatást. Nos, sajnos ez a verzió nem tűnik életképesnek. A négy szóba jöhető politikai párt (MSZP, Együtt-PM, DK, LMP) egyike sem tudta megnyerni magának az embereket. Megrekedtek és hiteltelenekké váltak. Esetleges megújulásuk, átalakulásuk esélye pedig csekély. Bár hozzáteszem: nem kizárt.

Ám akármi is következik, egy biztos: 2014. október 28-án valami alapvető dolog változott meg Magyarországon. Mindannyian a jövőbe tekinthetünk és reménykedhetünk abban, hogy talán ezúttal végre a helyes útra lépünk majd. Megérdemelnénk már.

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.