Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Megmentő földbe döngölő

Villámfeljutás nincs, kérdések viszont vannak a PMFC körül. Nem csupán azért, mert nem sikerült két év alatt a másodosztályig visszajutni a piros-feketéknek.

Persze szigorúan futballszakmai alapon fel lehet tenni a kérdést, hogy egy első osztályból licenc hiányában visszaminősített klubnak miért nem sikerül megugrania évről évre a lécet, de hiába a nagy pécsi múlt nem árt, ha tovább látunk a megyehatárnál. A PMFC-vel együtt a Kecskemét, a Győr, a Pápa és a Nyíregyháza jutott hasonló sorsra. Kecskeméten és Pápán fel is adták az erőlködést, elvannak a megyebajnokságban, Nyíregyházán elsőre visszajutottak az NB II-be, Győrben talán idén sikerül megnyerni az NB III-at.

A PMFC a megyei I. osztályból indult, kezdésként majd félmilliárdot költött arra a város – közpénzből –, hogy egyáltalán tulajdonába kerüljön a PMFC és a létesítmények kezelése, ezen felül első évben 150 millió forintba, a másodikban 200-ba került a csapat. Szó se róla, a megye I. nem jelentett nagy akadályt, de az NB III. már nagy falatnak bizonyult.

Ezen persze nagyon nem kell csodálkozni, hiszen Fellai Józsefen, Koller Krisztiánon és Sólyom Csabán kívül profi rutinnal szinte senki nem rendelkezik a keretből, leszámítva persze a szakmai stábot. Az már önmagában egy kérdés, hogy miért is nem sikerült itt tartani, vagy az NB III-ba visszacsábítani a városhoz kötődő labdarúgókat, lehet, hogy ők nem is akartak jönni, lehet, hogy jobb ajánlatot kaptak, de még az is elképzelhető, hogy a fülükbe suttogták, megtörhet a karrierjük, ha visszajönnek.

De a probléma ennél nyilván sokrétűbb. Kezdjük ott, hogy a PMFC stadionja a jelen feltételek mellett nem alkalmas az NB II-re, és ugyan az elmúlt években többször elhangzott a kormány részéről a fejlesztési ígéret, mégis inkább kosárakadémia épül, futballstadiont Kozármisleny kapott.

A másik összetevő, hogy egy önkormányzat, illetve annak cége mennyire tud felelősen gondolkodni egy profinak készülő sportklub kapcsán. Ott ugyanis nem úgy van, hogy ha elfogy áprilisban a szezonra szánt pénz, gyorsan megszavaz a közgyűlés még pár tízmillió forintot, a riválisoknál igenis feszes gazdálkodás történik, amit ráadásul a Magyar Labdarúgó Szövetség a licencek kiadása során meg is követel, és végig szigorúan ellenőriz. (Ezért is zárták ki a fent említett klubokat az NB I-ből.)

Mi kell tehát az előrelépéshez? Elsőként egy felelős és valódi tulajdonos, aki képes és hajlandó pénzt áldozni, ezért cserébe viszont folyamatos előrelépést követel meg, hiszen a befektetett összeget azért szeretné viszontlátni. Pillanatnyilag ugyan hivatalos forrásokból csak annyit tudunk, hogy keresnek ilyet, meg jó lenne, ha jelentkezne, jönne egy pénzeszsák, aki azért nem viszi a Matyi Dezső-féle útra a klubot. A nem hivatalos pletyka viszont az, hogy ugrásra készen várja a Csányi-érdekeltségű mohácsi vágóhíd, hogy véget érjen a szezon, és a nyáron már az NB III-ból feljutásra képes csapattá turbózza a Pécset.

Sokat azért nem kell hozzá tenni, hiszen jelenleg komoly esélye van másodikként végezni a PMFC-nek, vagyis a szakmai alapok azért nem rosszak, de nem mellékesen az is érdekes, hogy ebben a pozícióban miért is nem kért vagy kapott a következő bajnokságra NB II-es licencet a csapat, hiszen a magyar futballban mindig lehet számítani visszalépésre, visszaminősítésre.

De hagyjuk, bízzunk benne, hogy a pletykának van alapja, ebben az esetben már csak a szurkolóknak kell valahogy feldolgozni, hogy a Csányi Sándor vezette MLSZ két éve visszaminősítette a klubot, most viszont kvázi megmentőként jelenik meg Csányi a cégcsoportján keresztül.

Nem lesz egyszerű.

Pécs

A szerdától induló permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, 00:00 órától hajnal 6:00-ig. A BIOKOM kéri az érintett lakosságot a szükséges intézkedések elvégzésére, pl.: ablakok becsukása, növények letakarása, szabadban száradó ruhák beszedése stb.

Többen is felhívták az elmúlt napokban Mellár Tamást, aki azzal vált a hírek főszereplőjévé, hogy a Párbeszéd-frakcióba beülve megmenti annak létét. Szabó Tímea, a képviselőcsoport vezetője azt állította, más baloldali , elsősorban liberális ellenzéki politikusok le akarták beszélni Mellárt a csatlakozásról.

Felkészült a kritikákra, de nem tartja árulásnak Mellár Tamás független parlamenti képviselő azt, hogy beszáll Párbeszéd párt országgyűlési frakciójába.

A BIOKOM Nonprofit Kft. ezúton tájékoztatja a pécsi lakosságot, hogy a pünkösdi ünnepekre való tekintettel a közszolgáltatási rend a következőképpen alakul (részletekért kattintson!).

A hvg értesülései szerint Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke és a Pécsi Tudományegyetem korábbi rektora lesz az oktatási államtitkár a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrás Minisztériumban.

Devizahitelesek

A Jobbik új eszközöket vetne be a kilakoltatások ellen

Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja a régiek mellett új módszerekkel is küzdene a devizakárosultak kilakoltatásai ellen, amik a választások után, a kilakoltatási moratórium végével újult erővel folytatódnak.

Letelt a kilakoltatási moratórium: 100 ezer ember kerülhet utcára

Április 30-án lejárt a meghosszabbított, téli kilakoltatási moratórium, a legtöbb család már meg is kapta a lakása elhagyása felszólító határozatot. A szakértők szerint idén 35-38 ezer kilakoltatásra kell számítani, ami közel 100 ezer ember lakhatási válságát idézheti elő - számolt be az ATV.

Belföld

Jól indul a 2018-2022-es parlamenti évad. Z. Kárpát Dániel gyakorlatilag üres kormánypárti széksorok előtt volt kénytelen elmondani a napirend utáni beszédét. Ezzel a nemes gesztussal kezdte meg a munkáját a negyedik Orbán-kormány.

A baranyai lány nem tudta, hogy terhes. A történetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala számolt be: „Nem várt fordulat lepte meg bajtársainkat Baranya megyében.”

Kifizethetetlen: átlag 149 ezer forint egy budapesti albérlet. Ellenzéki pártok a Jobbikkal az élen évek óta szorgalmazzák, hogy a kormány indítson nagyszabású bérlakás-építési programot, de hiába.

Szétrohadt, rozsdaette mentőautóról szóló videót tett közzé tegnap Facebook oldalán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. Ezekkel a kocsikkal kellene súlyos beteg, gyors segítségre szoruló emberekért menni. Az Országos Mentőszolgálat vezetése szerint azonban ez egyáltalán nem veszélyes.

A magyar példa jól megmutatja a nyugati országoknak, mire számíthat egy állam, ahol a kormány számára a populizmus fontosabb, mint az egészségügy – írta a The Lancet, a világ egyik legrégebbi és legnevesebb orvosi lapja, amelynek cikkét a hvg.hu vette észre.

Életmód

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Színes, izgalmas kiállításokkal, előadásokkal és foglalkozásokkal várják a régészet napján, szombaton a látogatókat Pécsen, a Janus Pannonius Múzeumban (JPM).

Sport

Nem adták meg a pécsiek gólját az utolsó előtti fordulóban, a tabellán átvette a vezetést a Mészáros Lőrinc üzlettársa által támogatott csapat. A szurkolók összetűzésbe kerültek a rendőrökkel.

A stadionokra költött súlyos milliárdok tekintetében még kínosabb: ingyen buszoztatás és ingyenjegy is jár, csak valaki menjen már a kupadöntőre szurkolni a Felcsútnak

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.