Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Megmentő földbe döngölő

Villámfeljutás nincs, kérdések viszont vannak a PMFC körül. Nem csupán azért, mert nem sikerült két év alatt a másodosztályig visszajutni a piros-feketéknek.

Persze szigorúan futballszakmai alapon fel lehet tenni a kérdést, hogy egy első osztályból licenc hiányában visszaminősített klubnak miért nem sikerül megugrania évről évre a lécet, de hiába a nagy pécsi múlt nem árt, ha tovább látunk a megyehatárnál. A PMFC-vel együtt a Kecskemét, a Győr, a Pápa és a Nyíregyháza jutott hasonló sorsra. Kecskeméten és Pápán fel is adták az erőlködést, elvannak a megyebajnokságban, Nyíregyházán elsőre visszajutottak az NB II-be, Győrben talán idén sikerül megnyerni az NB III-at.

A PMFC a megyei I. osztályból indult, kezdésként majd félmilliárdot költött arra a város – közpénzből –, hogy egyáltalán tulajdonába kerüljön a PMFC és a létesítmények kezelése, ezen felül első évben 150 millió forintba, a másodikban 200-ba került a csapat. Szó se róla, a megye I. nem jelentett nagy akadályt, de az NB III. már nagy falatnak bizonyult.

Ezen persze nagyon nem kell csodálkozni, hiszen Fellai Józsefen, Koller Krisztiánon és Sólyom Csabán kívül profi rutinnal szinte senki nem rendelkezik a keretből, leszámítva persze a szakmai stábot. Az már önmagában egy kérdés, hogy miért is nem sikerült itt tartani, vagy az NB III-ba visszacsábítani a városhoz kötődő labdarúgókat, lehet, hogy ők nem is akartak jönni, lehet, hogy jobb ajánlatot kaptak, de még az is elképzelhető, hogy a fülükbe suttogták, megtörhet a karrierjük, ha visszajönnek.

De a probléma ennél nyilván sokrétűbb. Kezdjük ott, hogy a PMFC stadionja a jelen feltételek mellett nem alkalmas az NB II-re, és ugyan az elmúlt években többször elhangzott a kormány részéről a fejlesztési ígéret, mégis inkább kosárakadémia épül, futballstadiont Kozármisleny kapott.

A másik összetevő, hogy egy önkormányzat, illetve annak cége mennyire tud felelősen gondolkodni egy profinak készülő sportklub kapcsán. Ott ugyanis nem úgy van, hogy ha elfogy áprilisban a szezonra szánt pénz, gyorsan megszavaz a közgyűlés még pár tízmillió forintot, a riválisoknál igenis feszes gazdálkodás történik, amit ráadásul a Magyar Labdarúgó Szövetség a licencek kiadása során meg is követel, és végig szigorúan ellenőriz. (Ezért is zárták ki a fent említett klubokat az NB I-ből.)

Mi kell tehát az előrelépéshez? Elsőként egy felelős és valódi tulajdonos, aki képes és hajlandó pénzt áldozni, ezért cserébe viszont folyamatos előrelépést követel meg, hiszen a befektetett összeget azért szeretné viszontlátni. Pillanatnyilag ugyan hivatalos forrásokból csak annyit tudunk, hogy keresnek ilyet, meg jó lenne, ha jelentkezne, jönne egy pénzeszsák, aki azért nem viszi a Matyi Dezső-féle útra a klubot. A nem hivatalos pletyka viszont az, hogy ugrásra készen várja a Csányi-érdekeltségű mohácsi vágóhíd, hogy véget érjen a szezon, és a nyáron már az NB III-ból feljutásra képes csapattá turbózza a Pécset.

Sokat azért nem kell hozzá tenni, hiszen jelenleg komoly esélye van másodikként végezni a PMFC-nek, vagyis a szakmai alapok azért nem rosszak, de nem mellékesen az is érdekes, hogy ebben a pozícióban miért is nem kért vagy kapott a következő bajnokságra NB II-es licencet a csapat, hiszen a magyar futballban mindig lehet számítani visszalépésre, visszaminősítésre.

De hagyjuk, bízzunk benne, hogy a pletykának van alapja, ebben az esetben már csak a szurkolóknak kell valahogy feldolgozni, hogy a Csányi Sándor vezette MLSZ két éve visszaminősítette a klubot, most viszont kvázi megmentőként jelenik meg Csányi a cégcsoportján keresztül.

Nem lesz egyszerű.

Pécs

Jogellenes volt felmondásuk, ezért együttesen több mint 20 millió forint perköltséget és távolléti díjat kell megfizetnie annak a 117 dolgozónak, aki 2016 júniusában rendkívüli felmondással távozott a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-től - erről kedden jogerősen döntött a Zalaegerszegi Törvényszék.

Fodor Ibolya után újabb fideszes képviselő nyilvánult meg alpári stílusban. Hári József ezúttal a Facebook-on fejtette ki, hogy a széklete állaga hogyan változik egyes ellenzéki médiumok olvasása közben.

Idén januárban közel 30 ezer ember várt valamiféle műtétre, van olyan beavatkozás, amire több mint egy évet kell várni, egyes intézmények esetében a számok még ijesztőbbek. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központján gerincműtétre a várakozási idő: 580 nap, gerincstabilizációra 502 nap.

Devizahitelesek

A Jobbik nem hagyja, hogy kampányfogássá tegyék a devizakárosultak képviseletét

Amíg a kormányzat megkapja a devizahitelesek szavazatát megígérik, hogy foglalkoznak a problémáikkal, de előre borítékolható, hogy amint elmúlt április 8-a törlődik a memória és ismét az út szélén felejtik őket.

A devizahitelesek a jegybanki nyereség forrásai és áldozatai is

Nagy Márton az MNB alelnöke pontosan tudja, hogy a devizahitelek piaci árfolyam melletti forintosításában eddig aktív szerepet vállaló MNB a forintosítással százmilliárdos árfolyamnyereséget képes realizálni.

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Életmód

Amerikai komponisták műveiből válogat február 3-án a pécsi Kodály Központban tartandó koncertjén a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ), amely az esttel a Leonard Bernstein (1918-1990) világhírű zeneszerző születésének századik évfordulóját ünnepli.

Belföld

Figyelmeztető jelleggel néhány hétre felfüggeszthetik a pécsváradi háziorvosi ügyeletet. A háziorvosi körzethez 15 település, és majdnem kilencezer lakos tartozik, az ügyelő háziorvos pedig egyszerre látja el a gyermek és a felnőtt háziorvosi ügyeletet is.

A Baranya megyei Ibafa 2004 óta nem talál magának háziorvost, pedig szolgálati lakás is jár a praxishoz. „Az utóbbi két évben nem hirdettük, mert a korábbi 8-10 évben érdeklődő sem volt. 2004, 2005, 2006 táján, az elején még volt érdeklődő. Akkor még ezer körül volt a kártyaszám, és azt is kevesellték”.

Megveszi az Országos Roma Önkormányzat gellérthegyi luxusingatlanát az állam - írta a hvg.hu. Ezzel a lépéssel szabadítaná meg a szervezetet a milliárdos pénzvisszafizetési tehertől.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.