Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Megmentő földbe döngölő

Villámfeljutás nincs, kérdések viszont vannak a PMFC körül. Nem csupán azért, mert nem sikerült két év alatt a másodosztályig visszajutni a piros-feketéknek.

Persze szigorúan futballszakmai alapon fel lehet tenni a kérdést, hogy egy első osztályból licenc hiányában visszaminősített klubnak miért nem sikerül megugrania évről évre a lécet, de hiába a nagy pécsi múlt nem árt, ha tovább látunk a megyehatárnál. A PMFC-vel együtt a Kecskemét, a Győr, a Pápa és a Nyíregyháza jutott hasonló sorsra. Kecskeméten és Pápán fel is adták az erőlködést, elvannak a megyebajnokságban, Nyíregyházán elsőre visszajutottak az NB II-be, Győrben talán idén sikerül megnyerni az NB III-at.

A PMFC a megyei I. osztályból indult, kezdésként majd félmilliárdot költött arra a város – közpénzből –, hogy egyáltalán tulajdonába kerüljön a PMFC és a létesítmények kezelése, ezen felül első évben 150 millió forintba, a másodikban 200-ba került a csapat. Szó se róla, a megye I. nem jelentett nagy akadályt, de az NB III. már nagy falatnak bizonyult.

Ezen persze nagyon nem kell csodálkozni, hiszen Fellai Józsefen, Koller Krisztiánon és Sólyom Csabán kívül profi rutinnal szinte senki nem rendelkezik a keretből, leszámítva persze a szakmai stábot. Az már önmagában egy kérdés, hogy miért is nem sikerült itt tartani, vagy az NB III-ba visszacsábítani a városhoz kötődő labdarúgókat, lehet, hogy ők nem is akartak jönni, lehet, hogy jobb ajánlatot kaptak, de még az is elképzelhető, hogy a fülükbe suttogták, megtörhet a karrierjük, ha visszajönnek.

De a probléma ennél nyilván sokrétűbb. Kezdjük ott, hogy a PMFC stadionja a jelen feltételek mellett nem alkalmas az NB II-re, és ugyan az elmúlt években többször elhangzott a kormány részéről a fejlesztési ígéret, mégis inkább kosárakadémia épül, futballstadiont Kozármisleny kapott.

A másik összetevő, hogy egy önkormányzat, illetve annak cége mennyire tud felelősen gondolkodni egy profinak készülő sportklub kapcsán. Ott ugyanis nem úgy van, hogy ha elfogy áprilisban a szezonra szánt pénz, gyorsan megszavaz a közgyűlés még pár tízmillió forintot, a riválisoknál igenis feszes gazdálkodás történik, amit ráadásul a Magyar Labdarúgó Szövetség a licencek kiadása során meg is követel, és végig szigorúan ellenőriz. (Ezért is zárták ki a fent említett klubokat az NB I-ből.)

Mi kell tehát az előrelépéshez? Elsőként egy felelős és valódi tulajdonos, aki képes és hajlandó pénzt áldozni, ezért cserébe viszont folyamatos előrelépést követel meg, hiszen a befektetett összeget azért szeretné viszontlátni. Pillanatnyilag ugyan hivatalos forrásokból csak annyit tudunk, hogy keresnek ilyet, meg jó lenne, ha jelentkezne, jönne egy pénzeszsák, aki azért nem viszi a Matyi Dezső-féle útra a klubot. A nem hivatalos pletyka viszont az, hogy ugrásra készen várja a Csányi-érdekeltségű mohácsi vágóhíd, hogy véget érjen a szezon, és a nyáron már az NB III-ból feljutásra képes csapattá turbózza a Pécset.

Sokat azért nem kell hozzá tenni, hiszen jelenleg komoly esélye van másodikként végezni a PMFC-nek, vagyis a szakmai alapok azért nem rosszak, de nem mellékesen az is érdekes, hogy ebben a pozícióban miért is nem kért vagy kapott a következő bajnokságra NB II-es licencet a csapat, hiszen a magyar futballban mindig lehet számítani visszalépésre, visszaminősítésre.

De hagyjuk, bízzunk benne, hogy a pletykának van alapja, ebben az esetben már csak a szurkolóknak kell valahogy feldolgozni, hogy a Csányi Sándor vezette MLSZ két éve visszaminősítette a klubot, most viszont kvázi megmentőként jelenik meg Csányi a cégcsoportján keresztül.

Nem lesz egyszerű.

Külföld

Legszívesebben "visszaforgatnám az idő kerekét", mert Németországot felkészületlenül érte a menekültválság - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn Berlinben.

Devizahitelesek

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Állami monopólium is lehetne a végrehajtás

A globális válság kitörése után, a devizahitelek tömeges bedőlésének elburjánzásával párhuzamosan szemtelenedett el a végrehajtók egy része, s a törvényekre fittyet hányva végezte és végzi tevékenységét.

Néma József – egy botrányos pécsi devizahiteles fórum margójára

Többen is csalódottan távoztak a március 24-én a Művészetek Házában az MNB tanácsadói által tartott devizahitellel kapcsolatos tájékoztató fórumról. Dr. Molnár Beáta, pertársaság ügyvédje, és Néma József pénzügyi szakértő is ott volt. Utóbbit kérdeztük a történtekről.

Életmód

Ha Fidesz és OV hódoló lennék, már biztos feltettem volna ezt a kérdést a kormánypárti médiákban, mint a megyei napilapokban, a TV2-ben vagy az Origó hírportálon.

Belföld

Az Állami Számvevőszék befejezte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését.

Az érvénytelen népszavazás sikerét hirdető plakáton nem jól olvasható a megrendelő neve, erre pedig az NVB is felhívta a figyelmet, hogy láthatóan fel kell tüntetni. A számok a szavazók arányát jelöli.

Péntektől vasárnapig 165 határsértőt tartóztattak föl az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.