Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Matyi: Orbán kétharmadánál veszélyesebb Csányié

Megmaradhat-e a választók képviseleti demokráciába vetett bizalma, ha egy fináncoligarcha uralja az országot – kérdezi a Heti Válasz legfrissebb számában Matyi Dezső.

Az Alexandra könyvbirodalom és más vállalkozások milliárdos tulajdonosa „(…) a magyarok többségével ellentétben (…)” azt gondolja, sajtószabadság van. Ugyanakkor még sohasem tapasztalt olyan szintű elhallgatást, mint amikor sajtótájékoztatót tartott „(…) a fináncoligarchia természetrajzáról (…)”. Szerinte Csányi Sándor olyan hatalommal bír, hogy „(…) a teljes magyar sajtót is sakkban tudja tartani, el tudja némítani, ha épp az áll érdekében.”

Matyi Dezső szerint volt már példa rá a hazai üzleti életben, hogy egy bank aktív szerepet vállalt egy csődben, hogy „(…) utána a pénzintézet elsőszámú vezetője olcsón szerezze meg magánvállalkozásként az egészet (…)”, ezért az ő története is túlmutat cégei jövőjén és egészen másról szól. Arról, hogy „(…) megmaradhat-e választóknak a képviseleti demokráciába vetett bizalma, amikor egy fináncoligarcha uralja az országot. Ha nem a politikai hatalom fogja irányítani az államot, akkor balkáni elszigeteltségbe fogunk süllyedni. Egy ország gazdaságának egyik tartópillére a bankrendszer, ezért ennek a szférának kellene a legjobban betartani a törvényeket. A legtöbb információ birtokában is a bankszektor van, hiszen minden cég vagy önkormányzat működésébe belelát. Egy bank pedig nem élhet vissza ezekkel az információkkal olyan pénz felhasználásával, ami nem is az övé, hanem a betéteseié. Nem élhet vissza azzal a hatalommal vagy bizalommal sem, amit az ügyfeleiknek köszönhet”.

A milliárdos üzletember szerint különbséget kell tenni a politikai és a gazdasági kétharmad között. „(…) A politikai kétharmad az emberek döntésének eredménye, s a közakarat mindenkit kötelez. Ha pedig a népnek nem tetszik valami, akkor négyévente dönt és szavaz. Csányi gazdasági kétharmada nem az emberek választott cselekvésének következményeként állt elő (…)”. Neki azzal sem lenne baja, ha „(…) valakinek olyan nagy a gazdasági ereje, hogy az ország kétharmadánál is nagyobb gazdagsággal rendelkezik. A gazdasági hatalom azonban hatványozott felelősséggel jár. Ha pedig valaki nem képes felelősen, etikusan bánni a gazdasági hatalommal, akkor veszélyt jelenet a társadalomra. Az ilyen jellegű gazdasági hatalmat nehéz leváltani, mert az emberek az anyagi elkötelezettségük folytán személyesen is a fennmaradásában érdekeltek – teszi hozzá a Heti Válaszban.

Korábban a Hír24-nek is interjút a Matyi Dezső. Vádjait az OTP határozottan visszautasította, jelezve, hogy kész részletesen tájékoztatni a közvéleményt az Alexandra cégcsoporthoz fűződő pénzügyi kapcsolatáról, ám ehhez Matyi Dezsőnek mentesítenie kell a pénzintézetet a banktitok alól. „Az OTP Bank vizsgálja a lehetséges jogi lépéseket jóhírnevének megvédése érdekében."

Csányi Sándor tavaly májusban az [origo]-nak azt mondta: tőle nem kell féltenie senkinek a demokráciát, azt ő félti inkább az olyan politikusoktól, akik ezt személyével kapcsolatban megkérdőjelezték. Az OTP-vezér akkor úgy fogalmazott, tőle biztosan független a kormány, viszonyuk azért nem írható le szövetségként a kormányfővel, mert az olyan lenne, mint amikor a kisegér meg az elefánt megy a hídon. Csányi szerint ő, mint egy egyszerű bankelnök nem lehet a miniszterelnök szövetségese, mert szövetségek azonos rangú felek között köttetnek, „a miniszterelnök viszont olyan hatalmi eszközökkel rendelkezik”, amelyeket az ő lehetőségei meg sem közelítenek".

forrás: www.hir24.hu, MTI

Pécs

Viszlát a sitten, Döbrögi

„Viszlát a sitten, Döbrögi” felirat fogadja egy hétig Orbánt a várnál

Az ellenzéki jelöltek, akik a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben indulnak, leadták a szükséges számú aláírást, Péterffy Attila csapata, tehát teljes. De hol a Fidesz?

A jobbikosok visszavitték a törvénytelenül kihelyezett terézvárosi fideszes plakátokat a Lendvay utcába

Budapesten, Terézvárosban a Fidesz négy nappal a hivatalos kampány kezdete előtt, törvénytelenül kihelyezte plakátjait. A Jobbik ma helyreállította a városképet.

Gábor Európa egyik legkeményebb üzleti környezetében szerzett cégvezetői tudást, melyet szülővárosa, Pécs szolgálatába szeretne állítani.

Fogarasi Gábor már most is olyan képviselőként dolgozik, akinek hivatásában az egyik legfontosabb érték a nyilvánosság és a város tevékenységeinek átláthatóvá tétele, hiszen ebben a tekintetben is nyugodtan kijelenthetjük, hogy városunk soha nem látott mélységekben van.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.