Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Magyarország védelmezőjének napját ünnepeljük

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét.

Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek délelőtt az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét - tájékoztatta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata közleményében azt írta: az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus Krisztus "

"röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe" édesanyját, Máriát.

Jeruzsálemben az 5. században már megemlékeztek az ünnepről, amelyet Dormitio sanctae Mariae-nek, azaz "a Szentséges Szűz elszenderülésének" neveztek. A 6. században egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a 7. században vette át, és a 8. századtól kezdve Assumptio beatae Mariae-nek, azaz a Boldogságos Szűz mennybevételének nevezték.

XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként, hogy a "Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe" - írják.

Nagyboldogasszony napja kötelező ünnep, vagyis a katolikus hívőknek ezen a napon kötelező szentmisén részt venniük.

Az ünnepet Szent István király olyan fontosnak tartotta, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezi a magyar katolikus egyház Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nek.

Szent István 1038-ban éppen Nagyboldogasszony napján hunyt el.

Krisztus édesanyjának "Nagyboldogasszony" elnevezése magyar sajátosság, nyelvészek és néprajztudósok szerint őseink hitvilágából ered. Ezzel a hagyománnyal találkozhatott Szent Gellért püspök is, aki először használta a kifejezést fehérvári bemutatkozó beszédében, amelyben Szűz Máriát "napba öltözött Asszonynak" és "mennybe felvett Boldogasszonynak"  nevezte.

Hazánkat ezt követően több alkalommal is felajánlották Szűz Máriának. Károly Róbert 1317-ben, majd I. Lipót hálából Buda és a Délvidék visszavételéért 1693-ban, illetve Ferenc József az ország ezeréves fennállásának alkalmából 1896-ban.

A Szűzanya honvédő küzdelmeinkben is sokszor adott erőt a magyar harcosoknak. A tatárjárás után, a tönkre tett, kifosztott ország újjászületéséért IV. Béla "országunk úrnőjéhez és patrónájához" fohászkodott. A törökellenes háborúk idején a magyar katonák Szűz Máriát ábrázoló lobogóval mentek csatába,amikor pedig 1686-ban Buda visszavételére indultak, IX. Ince pápa így buzdította őket: "A Boldogságos Szűz ad segítséget!". A jelszó latin kezdőbetűi megegyeztek a felszabadítandó főváros nevével  Beata Virgo Dabit Auxilium.

II. Rákóczi Ferenc saját lobogójára nem a közismert és protestáns harcosok számára is elfogadható "Istennel a hazáért és szabadságért" jelszót hímeztette. A mélyen vallásos katolikus fejedelem lobogóján az állt: 

"Szűzanyánk által mutatott úton

a hazáért és a szabadságért"

Sík Sándor katolikus pap-költő a trianoni tragédia után az andocsi Szűz Mária-kegyhelyen írta az egyik legszebb magyar vallásos verset.

Külföld

Legszívesebben "visszaforgatnám az idő kerekét", mert Németországot felkészületlenül érte a menekültválság - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn Berlinben.

Devizahitelesek

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Állami monopólium is lehetne a végrehajtás

A globális válság kitörése után, a devizahitelek tömeges bedőlésének elburjánzásával párhuzamosan szemtelenedett el a végrehajtók egy része, s a törvényekre fittyet hányva végezte és végzi tevékenységét.

Néma József – egy botrányos pécsi devizahiteles fórum margójára

Többen is csalódottan távoztak a március 24-én a Művészetek Házában az MNB tanácsadói által tartott devizahitellel kapcsolatos tájékoztató fórumról. Dr. Molnár Beáta, pertársaság ügyvédje, és Néma József pénzügyi szakértő is ott volt. Utóbbit kérdeztük a történtekről.

Életmód

Ha Fidesz és OV hódoló lennék, már biztos feltettem volna ezt a kérdést a kormánypárti médiákban, mint a megyei napilapokban, a TV2-ben vagy az Origó hírportálon.

Belföld

Az Állami Számvevőszék befejezte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését.

Az érvénytelen népszavazás sikerét hirdető plakáton nem jól olvasható a megrendelő neve, erre pedig az NVB is felhívta a figyelmet, hogy láthatóan fel kell tüntetni. A számok a szavazók arányát jelöli.

Péntektől vasárnapig 165 határsértőt tartóztattak föl az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.