Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Mégsem kerül sor tömeges oltásra a hétvégén

Miközben még mindig nem jelent meg az ország hétfői lezárásának részletszabályait tartalmazó kormányrendelet, az újranyitás kulcsát jelentő tömeges oltások kivitelezése már pénteken kudarcba fulladt.

Kedden a Telex cikkezett arról, hogy az Orbán Viktor által február 21. és március 3. közé ígért 650 ezer beoltott emberből valójában március másodikáig csak 280 ezer embert kiskerült beoltani. A hatalmas elmaradások és a harmadik hullám felfutásának hatására az operatív törzs megváltoztatta az oltási tervet, a második adagok beadásának kitolásával azt szeretnék elérni, hogy április 11-ig minden regisztrált megkapja az első adag vakcinát.

Ehhez azonban emberfeletti tempóban kellene zajlania az oltásoknak. Ennek megfelelően csütörtökön és pénteken 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus beteg kapott oltásbehívó sms-t, őket AstraZeneca-vakcinával oltották volna. A rendszerbe azonban hiba csúszott, és számos olyan ember is kapott sms-t, aki korábban már megkapta az első adag vakcinát, de olyan is akadt, akit lakhelyétől többszáz kilométerre eső oltópontba hívtak be.

A technikai hiba miatt Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában bejelentette: „az egész rendszert meg kellett állítani, ma reggel ezt el is döntöttük, és az adatokat fölül kell vizsgálni”. Az interjút követően az alábbi szöveget olvashattuk a kormányzati koronavírus-oldalon: „Az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad. Az a több mint 70 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akit csütörtökön SMS-ben hívtak oltásra, más időpontban lesz beoltva. A hiba javítása zajlik, minden érintettől elnézést kérünk”. Ez a szöveg azonban gyorsan le is került az oldalról, amely tovább fokozta az eleve nagy fejetlenséget.

Végül az operatív törzs sajtótájékoztatóján tisztázódott a helyzet, ahol György István államtitkár elmondta, szinkronizációs problémák vannak az adatbázissal, így később fog megtörténni a 74 ezer kiértesített ember hétvégi oltása. Az államtitkár elnézést kért az érintettektől. Mindezek fényében kétségeink támadtak afelől, hogy a tegnapi napon bejelentett lezárások valóban két hétig fognak tartani.

 

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

Péntek délelőtt egy összehangolt rendőri akció keretei közt fogott el a rendőrség egy 42 éves román férfit és egy 59 éves helyi nőt Kozármislenyben – írja a police.hu. Ötletük rendkívül merész volt, de a rend őrei elől ez sem mentette meg őket.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.