Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

A liberalizmus diszkrét bája

Sok vitát hallok, néha generálok manapság a liberalizmussal kapcsolatban. Mit is jelent ez 2017-ben a magyar politikában, és mit jelent világviszonylatban, és hogy rúg öngólt az, aki liberális akar lenni?

Megpróbálom elmagyarázni, mi az, ami nekem elfogadhatatlan a liberális gondolkodásban, ez pedig a szélsőségesekre jellemző kirekesztés és megkülönböztetés. Tegnap hozta nyilvánosságra az LMP - aki számomra liberális értékeket felmutató pártnak tűnik – a 2018-as választásra készített országos listáját. Ebben van egy szabály, hogy két azonos nemű jelölt után egy ellenkező neműnek kell következnie. Mit is jelent ez az igazán liberális gondolat? Ha R és S férfi, és T is az, akkor T bármennyire is oda kellene, hogy kerüljön a 3. helyre mögéjük, neme miatt ez elképzelhetetlen. Előrébb kell venni Y-t, mert a neme más.

Ugyanezt a példát a nemek felcserélésével is leírhattam volna, a lényegen nem változtat. Egyszerűen az történik, hogy neme alapján megkülönböztet embereket olyan területen, aminek alapvetően semmi köze a nemi identitáshoz. Ha valaki valóban liberális, akkor elfogadja, hogy egy nő lehet ugyanolyan jó politikus, mint egy férfi. Hogy a politikában kevesebben vesznek részt a hölgyek közül, az számomra természetes, hiszen ők gyermekeket nevelnek, kevesebb a társadalmi, és sokkal erősebb a családi affinitásuk. Az ő szeretetük, szerető gondoskodásuk nélkül nincs család. Ezzel el is jutottam a konzervatív értékekhez.

Az LMP tehát liberálisként megkülönböztet, míg más pártokban nem aszerint kerül valaki a lista x-edik helyére, hogy milyen a neme, hanem kizárólag érdemei, tehetsége alapján, így az a hölgy, aki kiérdemli egy lista 3. helyét, úgy is odakerülhet, ha előtte történetesen két másik hölgy szerepel. A liberális LMP-ben ez lehetetlen.

Pécs

Gyimesi Gábor

A héten tartották Budapesten a kínai kormányfő részvételével azt a diplomáciai csúcsértekezletet, amelynek keretében Orbán Viktor több fontos gazdasági szerződést kötött Kínával. Ennek keretében Páva Zsolt is aláírt egy megállapodást a kínai érdekeltségű ZTE céggel, amelyet Gyimesi Gábor, jobbikos képviselő facebook bejegyzésében kritizált.

SZ.P.: Nehéz volt elérni a képviselő urat, hogy interjút készíthessünk Önnel.

Mármint a város csődhelyzetével kapcsolatban sorra jönnek elő olyan meglepetések, amiről sem a városvezetés, sem Csizi Péter, sem a múltban ragadt elmúltnyolcévező Hoppál Péter, pénzügyi tényfeltáró államtitkár nem beszélt.

Az idei évben is megrendezésre kerül immáron 9. alkalommal a DPSE által szervezett Fuss a Rákgyógyításért rendezvény.

Külföld

Sajnos életünk részévé váltak a terrortámadások. Ebben a cikkben görbe tükröt állítunk az európai emberek tehetetlensége és naivitása elé, hogy miként reagálnak egy-egy terrorcselekményre.

Devizahitelesek

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Állami monopólium is lehetne a végrehajtás

A globális válság kitörése után, a devizahitelek tömeges bedőlésének elburjánzásával párhuzamosan szemtelenedett el a végrehajtók egy része, s a törvényekre fittyet hányva végezte és végzi tevékenységét.

Néma József – egy botrányos pécsi devizahiteles fórum margójára

Többen is csalódottan távoztak a március 24-én a Művészetek Házában az MNB tanácsadói által tartott devizahitellel kapcsolatos tájékoztató fórumról. Dr. Molnár Beáta, pertársaság ügyvédje, és Néma József pénzügyi szakértő is ott volt. Utóbbit kérdeztük a történtekről.

Életmód

Ha Fidesz és OV hódoló lennék, már biztos feltettem volna ezt a kérdést a kormánypárti médiákban, mint a megyei napilapokban, a TV2-ben vagy az Origó hírportálon.

Belföld

Az Állami Számvevőszék befejezte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését.

Az érvénytelen népszavazás sikerét hirdető plakáton nem jól olvasható a megrendelő neve, erre pedig az NVB is felhívta a figyelmet, hogy láthatóan fel kell tüntetni. A számok a szavazók arányát jelöli.

Péntektől vasárnapig 165 határsértőt tartóztattak föl az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.