Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Lassan őrlő pécsi bizottsági malmok

Három hete alakult meg a két Fideszes pártbizottság a városházi hiány miatti rémületben, de még a legapróbb részeredmény sem került nyilvánosságra munkásságukról.

 

A Csizi Péter vezette kiútkereső és a Hoppál Péter vezette felelőskereső bizottság – mellesleg egyik sem kapott semmilyen önkormányzati felhatalmazást, nem szavazott róluk a közgyűlés – három hete a legmélyebb csendben teszi – vagy nem teszi – a dolgát. Sem azt nem tudják a pécsiek, van-e kiút, sem azt, van-e felelős.

 

Pedig a képlet meglehetősen egyszerű. Három éve a kormány negyven- és ötvenmilliárd forint közötti adósságot vállalt át az önkormányzattól, és ez alatt a három év alatt sikerült a mostani városvezetésnek újabb 7,5 milliárd forint működési hiányt felhalmozni. Mivel egy önkormányzat éves költségvetéssel gazdálkodik, jogosan merül fel a kérdés, vajon nem volt előjele mindennek. Például az aktuális költségvetés elkészítésekor nem szóltak a pénzügyi osztály melegében üldögélő szakemberek, hogy nem vezet jóra, ha éves átlagban 2,5 milliárd forint mínuszt „termelünk”? Vagy szóltak, csak a vezető politikusok megrándították a vállukat, hogy majd jövőre rendbehozzuk?

 

Mindkét esetben a politikusok a felelősök, hiszen az első variációt nézve már régen le kellett volna cserélni a pénzügyi osztályt – ilyenről pedig nincs hír –, a második esetben pedig nem is kérdés a felelősség.

 

Hogy képletes példával éljünk. Ha egy családban valamelyik hónapban ki kell pótolni tízezer forint kölcsönnel a kosztpénzt, olyan előfordul, de ha három-négy hónapon keresztül folyamatosan kell ezt úgy megtenni, hogy a múlt havi kölcsönöket sem tudják megadni, akkor a kosztpénz kezelőjét villámgyorsan leváltják, és a család egy másik felnőtt tagja veszi át a feladatot, vagy keresnek valami mellékjövedelmet, esetleg lemondanak az ebben a helyzetben luxusnak ítélt kiadásokról.

 

Nos, Pécsett három év alatt egyik sem történt meg.

Külföld

Legszívesebben "visszaforgatnám az idő kerekét", mert Németországot felkészületlenül érte a menekültválság - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn Berlinben.

Devizahitelesek

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Állami monopólium is lehetne a végrehajtás

A globális válság kitörése után, a devizahitelek tömeges bedőlésének elburjánzásával párhuzamosan szemtelenedett el a végrehajtók egy része, s a törvényekre fittyet hányva végezte és végzi tevékenységét.

Néma József – egy botrányos pécsi devizahiteles fórum margójára

Többen is csalódottan távoztak a március 24-én a Művészetek Házában az MNB tanácsadói által tartott devizahitellel kapcsolatos tájékoztató fórumról. Dr. Molnár Beáta, pertársaság ügyvédje, és Néma József pénzügyi szakértő is ott volt. Utóbbit kérdeztük a történtekről.

Életmód

Ha Fidesz és OV hódoló lennék, már biztos feltettem volna ezt a kérdést a kormánypárti médiákban, mint a megyei napilapokban, a TV2-ben vagy az Origó hírportálon.

Belföld

Az Állami Számvevőszék befejezte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését.

Az érvénytelen népszavazás sikerét hirdető plakáton nem jól olvasható a megrendelő neve, erre pedig az NVB is felhívta a figyelmet, hogy láthatóan fel kell tüntetni. A számok a szavazók arányát jelöli.

Péntektől vasárnapig 165 határsértőt tartóztattak föl az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.