Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Lassan őrlő pécsi bizottsági malmok

Három hete alakult meg a két Fideszes pártbizottság a városházi hiány miatti rémületben, de még a legapróbb részeredmény sem került nyilvánosságra munkásságukról.

 

A Csizi Péter vezette kiútkereső és a Hoppál Péter vezette felelőskereső bizottság – mellesleg egyik sem kapott semmilyen önkormányzati felhatalmazást, nem szavazott róluk a közgyűlés – három hete a legmélyebb csendben teszi – vagy nem teszi – a dolgát. Sem azt nem tudják a pécsiek, van-e kiút, sem azt, van-e felelős.

 

Pedig a képlet meglehetősen egyszerű. Három éve a kormány negyven- és ötvenmilliárd forint közötti adósságot vállalt át az önkormányzattól, és ez alatt a három év alatt sikerült a mostani városvezetésnek újabb 7,5 milliárd forint működési hiányt felhalmozni. Mivel egy önkormányzat éves költségvetéssel gazdálkodik, jogosan merül fel a kérdés, vajon nem volt előjele mindennek. Például az aktuális költségvetés elkészítésekor nem szóltak a pénzügyi osztály melegében üldögélő szakemberek, hogy nem vezet jóra, ha éves átlagban 2,5 milliárd forint mínuszt „termelünk”? Vagy szóltak, csak a vezető politikusok megrándították a vállukat, hogy majd jövőre rendbehozzuk?

 

Mindkét esetben a politikusok a felelősök, hiszen az első variációt nézve már régen le kellett volna cserélni a pénzügyi osztályt – ilyenről pedig nincs hír –, a második esetben pedig nem is kérdés a felelősség.

 

Hogy képletes példával éljünk. Ha egy családban valamelyik hónapban ki kell pótolni tízezer forint kölcsönnel a kosztpénzt, olyan előfordul, de ha három-négy hónapon keresztül folyamatosan kell ezt úgy megtenni, hogy a múlt havi kölcsönöket sem tudják megadni, akkor a kosztpénz kezelőjét villámgyorsan leváltják, és a család egy másik felnőtt tagja veszi át a feladatot, vagy keresnek valami mellékjövedelmet, esetleg lemondanak az ebben a helyzetben luxusnak ítélt kiadásokról.

 

Nos, Pécsett három év alatt egyik sem történt meg.

Pécs

Jogellenes volt felmondásuk, ezért együttesen több mint 20 millió forint perköltséget és távolléti díjat kell megfizetnie annak a 117 dolgozónak, aki 2016 júniusában rendkívüli felmondással távozott a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-től - erről kedden jogerősen döntött a Zalaegerszegi Törvényszék.

Fodor Ibolya után újabb fideszes képviselő nyilvánult meg alpári stílusban. Hári József ezúttal a Facebook-on fejtette ki, hogy a széklete állaga hogyan változik egyes ellenzéki médiumok olvasása közben.

Idén januárban közel 30 ezer ember várt valamiféle műtétre, van olyan beavatkozás, amire több mint egy évet kell várni, egyes intézmények esetében a számok még ijesztőbbek. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központján gerincműtétre a várakozási idő: 580 nap, gerincstabilizációra 502 nap.

Devizahitelesek

A Jobbik nem hagyja, hogy kampányfogássá tegyék a devizakárosultak képviseletét

Amíg a kormányzat megkapja a devizahitelesek szavazatát megígérik, hogy foglalkoznak a problémáikkal, de előre borítékolható, hogy amint elmúlt április 8-a törlődik a memória és ismét az út szélén felejtik őket.

A devizahitelesek a jegybanki nyereség forrásai és áldozatai is

Nagy Márton az MNB alelnöke pontosan tudja, hogy a devizahitelek piaci árfolyam melletti forintosításában eddig aktív szerepet vállaló MNB a forintosítással százmilliárdos árfolyamnyereséget képes realizálni.

Néma József – az autóhitelesek miért mostoha gyerekei a magyar államnak?

Kormányunk kijelentette, nem kíván az autóhitelesek érdekében eljárni, mindenki próbáljon egyénileg tárgyalni a hitelezőkkel! Ez lehet jó is, de rossz is. Úgy rémlik, perek sora indul el ismét. Néma József, a pécsi pertársaság pénzügyi tanácsadója ismét nyilatkozott lapunknak.

Életmód

Amerikai komponisták műveiből válogat február 3-án a pécsi Kodály Központban tartandó koncertjén a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ), amely az esttel a Leonard Bernstein (1918-1990) világhírű zeneszerző születésének századik évfordulóját ünnepli.

Belföld

Figyelmeztető jelleggel néhány hétre felfüggeszthetik a pécsváradi háziorvosi ügyeletet. A háziorvosi körzethez 15 település, és majdnem kilencezer lakos tartozik, az ügyelő háziorvos pedig egyszerre látja el a gyermek és a felnőtt háziorvosi ügyeletet is.

A Baranya megyei Ibafa 2004 óta nem talál magának háziorvost, pedig szolgálati lakás is jár a praxishoz. „Az utóbbi két évben nem hirdettük, mert a korábbi 8-10 évben érdeklődő sem volt. 2004, 2005, 2006 táján, az elején még volt érdeklődő. Akkor még ezer körül volt a kártyaszám, és azt is kevesellték”.

Megveszi az Országos Roma Önkormányzat gellérthegyi luxusingatlanát az állam - írta a hvg.hu. Ezzel a lépéssel szabadítaná meg a szervezetet a milliárdos pénzvisszafizetési tehertől.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.