Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Lánc utca: Megszűnt egyesület védi a szabályszegőket?

Mint arról korábban beszámoltunk, A Lánc utcai önkormányzati bérlakástömbben az önkormányzat és a Pécsi Ellátó Központ tartott adategyeztetést, hogy végre rend születhessen Pécs egyik leghírhedtebb utcájában. Az eseményt követően több híroldal is a nemfizetők és lakásfeltörők érdekeit védő A Város Mindenkié szervezet mellé állt, bírálva az önkormányzat tevékenységét.

Az önkormányzati lakások elérhető árú lakhatást biztosítanak a rászorulóknak, amely a jelenlegi ingatlan- és albérletpiaci árakat tekintve kulcsfontosságú lehetőség nagyon sok embernek. Itt fontosnak érezzük megemlíteni, hogy 2014 óta a lakásár-növekedés folyamatos jelenség hazánkban, 2018 és 2019 második negyedéve között például 21,6 százalékkal drágultak meg az ingatlanok a vidéki városokban, ami jócskán elmarad mind a minimálbér, mind az átlagbérek tapasztalható növekedésétől. Mindebben óriási szerepe van a kormány diszkrimináló alapon osztott, különféle lakás- és családtámogatási projektjeinek és annak, hogy a lakáspolitika nemlétező fogalom számukra. A kormány piacira erősen ható intézkedései által az ingatlanárak az egekbe szálltak, az egyre többeket érintő lakhatási szegénység pedig egy továbbra is megoldásra váró probléma.

Pécs önkormányzatára ilyen szempontból vállalhatatlan állapotokat hagyott az előző városvezetés, amelynek megoldása érdekében már folyik a munka. A Lánc utcai lakások a leghírhedtebbek közé tartoznak: rendszeresen feltörik őket, hogy kifosszák, lelakják, majd illegálisan értékesítsék az ingatlant. A lakástömbben a lakók állítása szerint felütötte a fejét a drog és a prostitúció, az áldatlan állapotokat tetézve a hajléktalanok is használatba vették a lépcsőházat. A lakásgazdálkodási reformoknak többségében pozitív a fogadtatása a pécsiek között, ám néhány híroldal és egy szervezet is az illegalitásban élő hangos kisebbség mellé állt. Lépésük hátterében politikai érdekeken kívül aligha lehet más észszerű indokot felfedezni, hisz bárki láthatja, hogy az illegális lakásfoglalók helyzete védhetetlen.

De mi is az A Város Mindenkié? Tudomásunk szerint egy olyan civil egyesület, melyet a Fővárosi Törvényszék 2020. május 9-től jogerős végzéssel megszüntetett. A lakosok több híroldal mellett hozzájuk fordultak segítségért, amit meg is kaptak. Állítsuk szerint partnerek akarnak lenni a folyamatban, amelyben rendeződhetnek tartozásaik, szerződéses viszonyaik, és megőrizhetik lakhatásukat. Ám az önkormányzat épp az egymillió(!) forint feletti tartozással rendelkező családokat kereste fel, az igen kedvező, esetenként párezer forintos szociális bérleti díjat figyelembe véve azonban nagyon sok éves nemfizetés szükséges ekkora tartozás felhalmozásához (de a piacinak nevezett lakbér is jócskán elmarad a valós piaci áraktól). Még nagyobb problémát okoznak ezen felül azok, akiknek nem megszűnt, de soha nem is volt szerződésük, a lakásokat feltörték, kisajátították, lelakták, sokszor illegálisan továbbértékesítették. Az ő jogaikat igyekszik védeni a fent említett civil szervezet, miközben sok más ember tisztességes módon vár a sorára, hogy lakhatási problémájában segítséget kapjon. Mások becsületesen fizetik a lakbért, emellett pedig el kell tűrniük, hogy a nemfizetők, lakásfoglalók miatt a lakóépület és a környék állapota napról-napra romlik.

Az előző városvezetésnek is voltak próbálkozásai a lakásfoglalókkal való megegyezésre, sokukkal szerződést kötöttek. Ez azt jelentette, hogy az illetők lakcímkártyát is kaphattak, érdekes módon mindez nem sokkal a 2018-as országgyűlési választások előtt történt. Látható, hogy a próbálkozás fideszes szavazatokon kívül mást nem eredményezett, egyértelműen keményebb fellépésre van szükség, hogy ne a tisztességes pécsi adófizetők finanszírozzák a törvénykerülő emberek életét. Jó hír, hogy a helyzet megoldásába a jelenlegi városvezetés bele is kezdett.

 

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.