Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Lánc utca: embertelen állapotokról számoltak be a lakók

Mint arról korábban beszámoltunk, A Lánc utcai önkormányzati bérlakástömbben az önkormányzat és a Pécsi Ellátó Központ tartott adategyeztetést, hogy végre rend születhessen Pécs egyik leghírhedtebb utcájában. Hogy ne csak általánosságokról legyen szó, felkerestünk helyi lakókat, akik névtelenségük megőrzése mellett vállalták, hogy nyilatkoznak lapunknak.

Az önkormányzati lakások elérhető árú lakhatást biztosítanak a rászorulóknak, amely a jelenlegi ingatlan- és albérletpiaci árakat tekintve kulcsfontosságú lehetőség nagyon sok embernek. Pécs önkormányzatára azonban lakásgazdálkodási szempontból vállalhatatlan állapotokat hagyott az előző városvezetés, amelynek megoldása érdekében már folyik a munka. A Lánc utcai lakások a leghírhedtebbek közé tartoznak: rendszeresen feltörik őket, hogy kifosszák, lelakják, majd illegálisan értékesítsék az ingatlant. A lakástömbben a lakók állítása szerint felütötte a fejét a drog és a prostitúció, az áldatlan állapotokat tetézve a hajléktalanok is használatba vették a lépcsőházat.

Beszélgetőpartnerem (akit az egyszerűség kedvéért nevezzünk most Lászlónak) és családja már néhány hónapja nem lakik a Lánc utcában, de jelenleg is tartják a kapcsolatot ott lakó ismerőseikkel. Szívesen avattak be ott töltött éveik részleteibe. Elmondásuk szerint nem volt mindig rossz a helyzet a bérlákástömbben, szerettek ott élni és legszívesebben nem is költöztek volna el. Az évek során azonban sokat romlott a helyzet, az illegális beköltözők nyomán megjelent a lépcsőházban a kosz, nem volt ritka, hogy vizeletbe, eldobált tűkbe botlottak. A lépcsőházat a környékbeli hajléktalanok is használatukba vették, egy reggelen László alig tudta elhagyni lakását, mert ajtajukban egy hajléktalan aludt. „Volt egy időben biztonsági szolgálat, de őket is megfenyegették, így aztán inkább csak elfordultak, ha történt valami” – fogalmazott László. Tapasztalataik szerint a lákástömbbe bárki bejárhatott, a felszerelt kamerák sem javítottak a helyzeten. Egyrészt azért, mert a felvételeiket semmire nem tudta felhasználni a rendőrség rossz minőségük miatt, másrészt azért, mert hamar tönkretették őket. „Van, aki kutyát tart, de levinni már nem képes, az állat a folyosón végzi el a dolgát” – mesélték. Korábban valamelyik szeretetszolgálat is próbált megoldást találni a helyzetre, részletfizetési lehetőséget kaptak a nemfizető bérlők, de végül ebből sem lett semmi.

Véleményük szerint nehezen lehet szavakba foglalni, milyen is ott az élet. Csótányok, ágyipoloska, patkányok élnek az egész tömbben, hiába történtek irtási kísérletek. Ott lakó ismerőseinknél a családfő alkalmanként a kádban kénytelen aludni, az áll ugyanis legközelebb a bejárati ajtóhoz. Erre azért van szükség, mert egy alkalommal arra ébredtek, hogy valaki épp fel akarja feszíteni ajtajukat. László is sokat fordított a megelőzésre, több zárat is felszerelt, emellett biztosításokat kötött, de így sem érezhették magukat biztonságban. Volt, hogy őket is megfenyegette egy szomszéd, amikor szólni mertek neki a rendszeres zajongás miatt. Otthonukat egy napra sem merték elhagyni, mert tudták, hogy abban a pillanatban feltörték volna az ő lakásukat is. „Télen este öt óráig, nyáron fél kilencig haza kellett érni, nem volt más választásunk” – mondták. Úgy látják, a lakásfoglalók és nemfizetők mostanra többségbe kerültek a Lánc utcában, ami igencsak elszomorító.

 

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.