Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Korrupcióellenes polgári kezdeményezés

Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn azonnali kérdéssel fordult az Orbán-kormányhoz, hogy támogassa a kabinet is azt az európai polgári kezdeményezést, amely az uniós források korrupt felhasználásnak visszaszorítását célozza.

Az Európai Bizottság honlapján magyarul is elérhető leírás szerint a kezdeményezés címe: „Szüntessük meg a csalást és a visszaélést az uniós forrásokkal – a döntések és a végrehajtás jobb ellenőrzése és a szankciók révén”.

Főcélként jelölték meg, hogy

"a csalás és az uniós forrásokkal való visszaélés megelőzése és szankcionálása érdekében az európai intézményeket fel kell jogosítani arra, hogy fokozott ellenőrzést alkalmazzanak azokban a tagállamokban, amelyek nem vesznek részt az Európai Ügyészség együttműködésben. Ez kiterjedne a finanszírozási és beszerzési döntések előzetes ellenőrzésére a kockázatos területeken. Azt javasoljuk, hogy ez a mélyebb ellenőrzés terjedjen ki valamennyi körülmény teljes feltárására, valamint a csalási tevékenységek és az EU pénzügyi érdekeit károsító egyéb bűncselekmények nyilvánosságra hozatalára".

Bana Tibor ezt úgy fordította le a parlamentben, hogy ne engedjük a továbbiakban egyetlen kormánynak sem így az Orbán-kormánynak sem – az EU-s pénzek ellopását.

Hogyha az Európai Ügyészséghez nem hajlandóak csatlakozni, akkor legalább ezt az európai polgári kezdeményezést támogatják-e? - kérdezte a Jobbik alelnöke a kormányt.

Az ellenzéki politikus egyébként jelezte, most még valóban kevés a támogató aláírás, de még nem kezdődött el az utcai gyűjtés. Szerdán fogjuk az utcai standolásokat elkezdeni, a kezdeményezést az LMP-vel közösen fogjuk bejelenteni – közölte Bana Tibor.

Az ellenzéki képviselő hozzátette, ha a kormányon is egyetértenek azzal, hogy lépéseket kell tenni a korrupció visszaszorítása érdekében, akkor ahhoz EU-s szintű rendeleteket kell megalkotni.

Természetesen Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nem élt a lehetőséggel.

forrás: alfahir.hu

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.