Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Konzultáció a pécsi Fidesz módjára

Mielőtt lelkesen nekiveselkednének kedves olvasóink a városháza rózsaszín álmodozásának, tennénk elé néhány megjegyzést. Ugyanezt a konzultációt valamiért elfelejtették például Meszesen, amely – mint a városházi kommunikációból tudjuk – a legbiztonságosabb városrész. Pedig lehet, hogy ott is szeretnének rendelőintézetet, központi játszóteret, multifunkcionális sportközpontot, felújított oktatási intézményt. Kerékpárutat nem biztos, mert itt rendszeresen lopják a bicikliket.
De vesézzük egy kicsit a konzultáció eredményét. Négyezer család válaszolt a közlemény szerint, de ezt tekintsük úgy, hogy kaptak négyezer választ mintegy 30 ezer kertvárositól, és bizony lehet, hogy egy családból ketten-hárman is válaszoltak, vagyis közvéleménykutatási kritériumok alapján se tekintsük mértékadó eredménynek a kapott válaszokat.
De lépjünk túl ezen az apróságon. Borzasztó módon örülünk, hogy Kertváros új rendelőt kap, de egy háromválasztásos kérdésnél csöppet túlzás az állítani, hogy a helyiek érveltek is bármelyik helyszín mellett.
Az nem kérdés, hogy Kertvárosban szükség van egy modern játszótérre, de az már kicsit nonszensz, hogy csak a kertvárosiak döntsenek arról, hogy oda épüljön egy modern sportcentrum uszodával. Pécsnek van egy sportcsarnoka, amely a helyi élsport tendenciózus leépítése miatt kong az ürességtől, van egy jégpályája, amelyet évtizedek óta képtelenek befedni, van egy Hullámfürdője, aminél a legnagyobb beruházás a szivárgó medence megjavítása volt. Ráadásul ezek mind a város központjához közel, könnyen megközelíthető helyen. Van egy stadionja is, amelyre ez a kormány többször is ígért – legutóbb félmilliárd forintos – fejlesztést, ehhez képest az élvonalbeli futballcsapatot is visszazavarták a megye I-be. Ha a meszesieket, vagy a belvárosiakat kérdezik, valamennyien örömmel fogadták volna a környékükön épülő sportcentrumot, főleg ha gyorsabban épül, mint a Rátgéber Akadémia.
A bicikliutak fejlesztésében már valóban letett valamit az asztalra a város, elég csak a Mária utcára terelt kerékpáros forgalomra gondolni, aminek eredményeként lassan életveszélyes gyalog végigmenni a Király utcán, mert ott száguldoznak a bringások. Ha hasonló megoldás lesz Kertvárosban is, Isten óvja az ott lakókat.
A végére csupán egy gondolat. Reméljük a varjakat a városon kívülre terelik, mert a Széchenyi téren elég rosszul festenének.
 
És most jöjjön a városházi közlemény!
 
A Kertvárosban élők mondhatták meg, hol épüljön fel új rendelőintézet, hol létesüljön nagy központi játszótér vagy éppen melyik iskola korszerűsítése történjen meg. A Kertváros Konzultáció eredményeit dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Csizi Péter, Kertváros országgyűlési képviselője értékelték egy szerdai sajtótájékoztatón.
Mint az ismert, februárban indult indította útjára a polgármester és a képviselő a Kertváros Konzultációt, hogy a helyben élők mondhassák el véleményeiket a fejlesztésekről, hiszen ettől az évtől kezdve példátlan mértékű beruházásokat hajtanak végre Pécsett. „Nem a politikusoknak kell megmondaniuk az embereknek, hogy mi kell nekik, ők ugyanis nagyon jól tudják. A politikus dolga, hogy megkérdezze az embereket – fogalmazott Páva Zsolt a konzultáció megindításakor.
A polgármester a konzultáció eredményeit értékelő sajtótájékoztatón azt mondta, komoly sikerrel zárult az akció, hiszen az elmúlt hetekben közel 4.000 kertvárosi család gondolta úgy, hogy él a lehetőséggel és beleszól saját lakókörnyezetének sorsába.
- Szerencsés, hogy a kertvárosiak és a városvezetés fejlesztési elképzelései – a visszaküldött ívek alapján - egybevágnak, de még szerencsésebb, hogy a részletekkel kapcsolatban sok olyan iránymutatást is adtak nekünk, amelyek segítségünkre lesznek a konkrét intézkedések meghozatalában. A kertvárosiak segítségével tudunk így dönteni például egy új rendelőintézet vagy egy nagy, központi játszótér létrehozásáról – fogalmazott a városvezető.
Csizi Péter, Pécs a városrész országgyűlési képviselője a részletekről szólva elmondta: szoros versenyben eldőlt, hogy az új kertvárosi rendelő a nevelési központ közelében létesüljön, a többség e mellett érvelt. Ennek érdekében el is kezdték a megvalósítást, s a következő közgyűlésen napirenden is lesz a kérdés.
Egyértelmű üzenet ugyanakkor, hogy a városrészben élő válaszadók túlnyomó többsége, közel hatvan százaléka a Nagy Ferenc tér és a Tildy Zoltán utca által határolt területen képzeli el az új, nagy központi játszótér helyszínét a Diana térrel (33%) szemben.
Az is egyértelmű, folytatta, hogy a kertvárosiak elsősorban a polgárőrség megerősítését és a térfigyelő kamerarendszer fejlesztését tartják a legjobb megoldásnak a közbiztonság megerősítése érdekében. Ugyanígy felhatalmazást kapott a városvezetés arra, hogy elsősorban a biciklis közlekedés feltételeinek javításával és a buszmegállók felújításával segítse a közlekedést, előbbi kérdésről máris dönteni fog a következő városi közgyűlés.
Az iskolai fejlesztéseknél is ellentmondást nem tűrő választ adtak az emberek, a válaszadók közel 70 százaléka az IMS-technológiával épült, ma életveszélyesnek mondott Árpád Fejedelem Gimnázium felújítását várja el a városvezetéstől, ezért a következő közgyűlésen tárgyalásra iskolai felújítási sorrend első helyét ez az iskola foglalja el. A szükséges költségeket fejlesztési forrásokból elő is fogja teremteni Pécs.
Egyértelmű megerősítést kapott a városvezetés a kérdőívek alapján arra, hogy Kertvárosban építsék meg az új, élményfürdővel kiegészített, sportcsarnokot magában foglaló sportközpontot, hogy több új kutyafuttatót alakítsanak ki a városrészben.
 
- Az elmúlt három év nagy polémiája is lezárult.  Ötből négy kertvárosi ugyanis vallja, hogy a varjak ellen védekezni kell, mert azok megtelepedése problémákat okoz a városrészben – jelentette ki Csizi Péter.
Az is kiderült a kérdőívekből, hogy a kertvárosiak jól fogadták a városban tavaly elindított Zöld Programot, amelynek során több ezer fát és cserjét ültettek el, valamint 2014-hez képest idén már háromszor annyi, 10 NBA-kosárlabda méretű virágágyások díszítik a köztereket. Ennek a munkának is a folytatását szeretnék.
 
Polgármesteri Hivatal, Pécs
 

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

Péntek délelőtt egy összehangolt rendőri akció keretei közt fogott el a rendőrség egy 42 éves román férfit és egy 59 éves helyi nőt Kozármislenyben – írja a police.hu. Ötletük rendkívül merész volt, de a rend őrei elől ez sem mentette meg őket.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.