Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Kivonul Magyarországról az Erste, a Raiffeisen és az UniCredit is?

A Fitch hitelminősítő szerint mindent egybevetve a bizonytalan hosszú távú eredményjavulási kilátások növelik a valószínűségét annak, hogy az osztrák bankok távoznak Magyarországról.

Nincs sok jele komolyabb fordulatnak az osztrák bankok közép- és kelet-európai piaci helyzetében, amelyet az orosz-ukrán válságból eredő geopolitikai kockázatok is rontanak, ezért indokolt az osztrák bankrendszer negatív kilátásának fenntartása - közölte kedden Londonban ismertetett szektorelemzésében a Fitch Ratings az MTI-Eco tudósításában.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a legnagyobb osztrák bankok közül az UniCredit Bank Austriának és különösen a Raiffeisen Bank Internationalnek (RBI) vannak jelentős kitettségei Oroszországban és Ukrajnában, így e két bank sebezhető a válság elhúzódásából eredő kockázatoktól.

A közép- és kelet-európai térségben Magyarországon a legmagasabb az unortodox gazdaságpolitikai intézkedések kockázata, ám az itteni osztrák bankérdekeltségek rövid távú kilátásai javultak, miután a kormány a piaci árfolyam közelében tervezi a devizaalapú hitelek forintosítását - áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő londoni elemzőinek becslése szerint 2014 első felének végéig a magyar háztartások 11 milliárd eurós devizaalapú hitelállományából 3,4 milliárd eurót a magyar piacon aktív három osztrák nagy bank, az Erste, az UniCredit Bank Austria és a Raiffeisen folyósított.

A Fitch várakozása szerint az ausztriai anyabankok teljes mértékben támogatják magyarországi érdekeltségeiket, "egészen addig, amíg ezek a birtokukban vannak". Növekszik a bizonytalanság azonban a magyar piac stratégiai fontosságával kapcsolatban, ezért a hitelminősítő elemzői nem zárják ki egyes osztrák bankok magyarországi befektetéseinek eladását.

A Fitch Ratings megítélése szerint a három osztrák nagybank számára összességében kedvező, hogy a devizaalapú hitelek forintosítása a piaci árfolyam közelében történik majd. A Fitch londoni elemzői ugyanakkor azzal számolnak, hogy e bankok jövedelmezősége 2015-ben alacsony vagy mérsékelten negatív lesz a hitelkiáramlás értékének zsugorodása és az ennek nyomán csökkenő bevételek, a magas bankadó és pénzügyi tranzakciós illeték, valamint a banki termékek árazását érintő hatósági korlátok miatt, és azért is, mert a problémás hitelekből eredő költségek jelentősen meghaladják a pénzügyi válság előtti szintet.

A magyar bankpiacon a szabályozási intézkedésekből eredő költségterhek meghaladják a többi európai piacra jellemző szintet, és valószínűtlen, hogy ez a teher 2015-ben enyhülne - áll a Fitch keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő adatai szerint a magyarországi bankokra kirótt különadó és a pénzügyi tranzakciós illeték 2014 első kilenc hónapjában az Erste, az UniCredit Bank Austria és a Raiffeisen működési szintű eredményének 43, 61, illetve 29 százalékát tette ki. Mindemellett a három osztrák bank összesen 740 millió euró tartalékot képzett a devizahiteleseknek járó visszatérítések fedezetére - hangsúlyozza keddi elemzésében a Fitch Ratings.

A hitelminősítő szerint mindent egybevetve a bizonytalan hosszú távú eredményjavulási kilátások növelték a valószínűségét annak, hogy az osztrák bankok távoznak Magyarországról.
 

Pécs

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Máskor is gyűjtött aláírást a Fidesz a homoszexuálisok felvonulása kapcsán, vagy csak most, amikor nem ők vezetik a várost? Emlékeim szerint a Fidesz kormányzása alatt, fideszes (fő)városvezetés mellett Budapest hosszú éveken keresztül helyt adott ezeknek a rendezvényeknek.

Azt szerintem mindenki tudja, hogy a képen Orbán Viktor látható Dr. Hoppál Péter társaságában a várban kialakított rezidencián, melyre az adófizetők pénzéből milliárdokat költött a kormány. Én arra lennék kíváncsi min könyököl a miniszterelnök.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Az érintetteknek márciustól postázzák a koronavírus elleni védettséget igazoló igazolványt, amelyen a korábbi információkkal szemben nem fog szerepelni a kapott vakcina típusa.

Kárpáti Zoltánnal, a Jobbik Baranya megyei 4. sz. választókerületi elnökével beszélgettünk tanulmányairól, életéről, politikai szerepvállalásáról és a vidékről.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken jelentette be Facebook-oldalán , hogy a diplomás gyed után sem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak 2022-től. A diplomás gyedet azok igényelhetik, akik felsőoktatásban tanulnak, vagy a felsőoktatási tanulmányaik végétől számított egy éven belül vállalnak gyermeket. Nekik a diplomás gyed után - melynek összege a garantált bérminimum, vagy a minimálbér, illetve annak egy bizonyos hányada - csak nyugdíjjárulékot kell fizetniük, ami 10% - fejtette ki a miniszter.

A Jobbik szerint "mindenkit bedarál Orbánék oktatáspolitikája", amely cselédnek tekinti a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket is.

98,77 %-os feldolgozottságnál 56,29 %-on áll Kálló Gergely, az összellenzéki támogatással indult jobbikos jelölt a Fejér megyei 4-es választókerületben rendezett időközi választáson. A függetlenként indult fideszes jelölt 37,72 5-on áll.

Életmód

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Egri csillagok - Csatabéli előkészületek hitelesnek hatóan, de mégse dokumentarista jelleggel

Manapság nagyon sok sorozat és film nem tudja eldönteni, hogy inkább történelmi vagy fikciós sorozat akar lenni, gyakran inkább mindkettő. E véleménycikkben azt vesézem ki, hogy ez ma már sajnos a politikába és a mindennapi életbe, s a kulturális térbe is lassan beszivárog.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.