Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Kiválik a Pécsi Balett a Pécsi Nemzeti Színházból

Egy önkormányzati előterjesztés szerint – amelyet Páva Zsolt polgármester jegyez – a tánctagozatként való működés miatt nem tudja azt a misszióját betölteni a Pécsi Balett, hogy a megyeszékhelyet képviselje a világban. A dokumentumban olvasható az ok is: anno a balett 40 fővel működött, így a tánctagozati munkák mellett volt ideje, embere és lehetősége turnézni, akár külföldön is. Mivel a mostani létszáma 18 fő, így ezt nem tudja maradéktalanul ellátni, mert alá van rendelve a színház műsorrendjének.

“A Pécsi Balett a Győri Balettel és a Szegedi Kortárs Balettel egyenrangú önálló márkanév, rég kinőtte a tagozati keretet. Feladatát akkor tudná Magyarország első és legrégebbi együtteseként önmagához méltó színvonalon beteljesíteni, ha nemcsak elnevezésében, de működésében is teljesen önálló lehetne. 56 esztendeje várja a hazai táncszakma ezt a történelmi pillanatot.” Az önmagához való méltó színvonalat az is emelné, hogy önálló gazdálkodású nonprofit társulatként jogosult lenne “állami és szponzorációs többletforrásokra”, amiket tagozatként nem kaphat meg. “Az önállósodás az egyetlen út és lehetőség arra, hogy városunk többletforráshoz jusson” – áll az előterjesztésben.

A Pécsi Balett ügyvezetői posztján Páva Vincze Balázst látná szívesen, az új cég székhelye a Zsolnay Kulturális Negyedben lenne, mivel “a Pécsi Balett EKF nagykövetként méltó helyet kaphat az EKF-projekt legnagyobb beruházásának helyszínén, mint a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyüttese”. A székhelyet az új társaság a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-től bérelné, ami azért érdekes, mert a ZSÖK-öt is Vincze Balázs vezeti.

Az előterjesztés szerint az önállósodás után a társulatot regisztrálják az Előadó-művészeti Irodánál, majd ki kell írni egy igazgatói pályázatot is pár hónapon belül. Májusban pedig már megkaphatja a csapat a nemzeti minősítést, mivel ugyanazon feladatokat látja majd el, mint amikor még tánctagozat volt, így a szakmai jogutódlás miatt kijár nekik a státusz.

Pécs

Az önkormányzat friss közleményéből kiderül, hogy a Péterffy Attila által indított jogi átvilágítás két gyanús ügyet is feltárt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi gazdálkodásában. A feljelentést követő nyomozásnak már gyanúsítottjai is vannak, a városvezetés célja, hogy megtérüljön a pécsieket ért anyagi kár.

Nagy vihart kavart a pécsi politikai életben, hogy Péterffy Attila kinevezte Nyőgéri Lajost alpolgármesternek. Még a Mindenki Pécsért Egyesület is felháborodott, pedig az ő jelöltjük volt a polgármester és újonnan kinevezett alpolgármestere is.

Folytatva Péterffy Attila és Bognár Szilvia szembenállásának történetét, Mellár szilveszteri interjúját elemezzük, amit a fideszes HírTV-nek adott. Vajon mi lehetett az igazi célja ezzel?

Nemcsak az egészségügyben volt megpróbáltatásokkal teli év 2020, de a helyi politikában is. A városvezető szivárványkoalíció kettészakadni látszik, aminek a legnagyobb nyertese a Fidesz lehet. Ennek okait szeretnénk elemezni egy kicsit, rávilágítani egy-két elfeledett dologra.

Vajon mi lehetett az oka a vendéghiánynak s az elhúzódó licitnek?

Belföld

Habár az uniós támogatás célja a szegényebb régiók felzárkóztatása (Baranya megye kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik) a valóság azt mutatja, hogy minél gazdagabb egy település, annál több támogatást kap.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkeztőségünkbe, melyet változtatás nélkül közlünk, mert fontosnak tartjuk a pedagógusok és a szabadság melletti kiállást.

Kedd este adott nagyon erős interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ahogy Magyarország fejére nőtt a Fidesz és népes holdudvara, úgy hatalmasodik el lassan Baranyán a két fideszes képviselő.

Péntek délelőtt egy összehangolt rendőri akció keretei közt fogott el a rendőrség egy 42 éves román férfit és egy 59 éves helyi nőt Kozármislenyben – írja a police.hu. Ötletük rendkívül merész volt, de a rend őrei elől ez sem mentette meg őket.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.