Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Kisiklott életek – hanyatló ország

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon. A szakma vagy érettségi nélkül a köznevelés világából kilépők magas számának problémájára, a versenyképesség ebből is fakadó elégtelenségére, egyes peremhelyzetű térségek humánerőforrás-vagyonának iszonyatos lepusztulására a Jobbik régóta figyelmeztet.

Alacsony végzettség, kicsi hozzáadott érték, nyomorúságos fizetések. A multicégek globális értékláncainak aljához láncoló rabszolgamunka még a jobbik eset, hiszen a korai iskolaelhagyók sorsa könnyen a hatványozottan újratermelődő roncstársadalmi lét: a segélyezetti élet, esetleg a bűnözés világa lehet. Ugyan az iskolai eredményesség és a családi háttér között mindenütt igen erős az összefüggés, de egy normális országban az iskola mégis a társadalmi mobilitás csatornája kellene, hogy legyen. Csakhogy nálunk az oktatási rendszer még fel is erősíti a szociokulturális háttérből adódó különbségeket.

Az emberi tőkébe való befektetés tovagyűrűző pozitív hatásait csak egy ostoba hatalom, vagy egy tudatlan, befolyásolható, olcsón megvehető társadalomban érdekelt kormányzat nem értékeli. Az oktatásra fordított összeg megtérülési rátája azt bizonyítja, hogy a világon messze ez a legjobb üzlet. Már ha valaki a nemzet, nem pedig a pénztárosok és a pártoligarchák érdekét nézi. A Fidesszel ellentétben a Jobbik nem a haverok zsebére játszaná ki az oktatásra szánt pénzt, hanem megtérülő befektetésként tekintene az oktatásra és ennek megfelelően növelné az erre a célra elköltött költségvetési forrásokat és 18 évre állítaná vissza a tankötelezettség korhatárát.

Ander Balázs, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke

Pécs

A BIOKOM NKft. közleménye szerint útlezárásokra számíthatunk kedden és szerdán.

Az amatőr kifejezést általában az alsóbb ligákra használjuk, de Pécsett a megyei bajnokságok alatt is aktívan zajlik az élet.

A Csorba Győző Könyvtárat és fiókkönyvtárait kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező olvasók használhatják, a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatják az intézményt.

8 darab új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hetekben Pécsett a keleti városrészben. Ezzel 130 fölé nőtt a bűnmegelőzésben és a szabálysértések gyors felderítésében segítséget nyújtó eszközök száma a városban.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt rendeltek el nyomozást három, a Tettye Forrásház Zrt. korábbi, az előző városvezetés idején történt ügye miatt - tudatja közleményben a pécsi önkormányzat.

Belföld

A Jobbik IT elnökével, Keresztesy Gergővel pécsi látogatása kapcsán beszélgettünk a fiatalokat érintő legfontosabb ügyekről.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten, ahol több fontos ügyben is szavazni fognak.

A kozosalap.hu oldalra feltöltött vitaanyagot június 30-ig bárki véleményezheti, ezután véglegesítik a szöveget, amelyet az előválasztáson minden párt minden jelöltjének vállalnia és képviselnie kell majd az előválasztáson.

Nem kellett sokat várni, hogy a „kereszténydemokrata” kormánypárt az egyházfőbe is beleszálljon

A visszalépés gondolata a Jobbik elnökének egy korábbi interjúját követően kapott szárnyra, amikor is azt nyilatkozta, hogy őt leginkább Karácsony Gergely tudná kiegészíteni.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.