Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Kúria: Semmis az árfolyamrés

Semmis az árfolyamrés – ezt mondta ki a Kúria. A taláros testület határozata egyelőre csak a Kásler házaspár és az OTP közötti szerződésre érvényes. A jogászok azt várják, hogy a Kúria a két hét múlva várható jogegységi határozatában is ezt mondja majd ki.

Bár hazánkban nincs precedensjog, mégis irányt mutathat a Kúria árfolyamréssel kapcsolatos döntése a Kásler kontra OTP ügyben. Kásler Árpád azért fogta perbe a bankot, mert szerinte tisztességtelen volt az a gyakorlat, hogy a nem létező devizamozgás után is átváltási költségeket számolt fel. Két fokon már volt döntés, most a Kúria elé került az ügy.

Léhmann György, ügyvéd:

- A tisztességtelenségét állapította meg. A tisztességtelenség abban jelenik meg, hogy nincs objektív feltétele az ilyen kikötésnek, az ilyen árfolyamkülönbségnek, hiszen nem volt teljesítés ezzel kapcsolatban átváltási tevékenység a bank részéről. És a nem létező tevékenységért ellenszolgáltatást nem lehet kikötni, vagy általában nem szokás.

Az Európai Bíróság ugyanakkor javasolta, hogy ha érvénytelenítésre kerül sor, akkor a nemzeti törvényalkotásnak megfelelően pótolja a kapaszkodókat a szerződés további értelmezéséhez a hazai döntéshozás. Ezért a Kúria a Magyar Nemzeti Bank középárfolyamán számoltatná Káslerék ügyében a törlesztőrészleteket. A készülő jogegységi döntéssel kapcsolatban Léhmann György szerint az lenne a megoldás, ha az irányadó deviza alapkamatához kötnék a kezelési költségeket és a kamatokat.

Léhmann György, ügyvéd:

- Ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészlet abban a pillanatban felére fog csökkenni, azt jelenti, hogy az eddig befizetett törlesztőrészlet mondjuk 2007-es felvétel esetén legalább 1/3-ában túlfizetést jelentenek. Ez egy csodálatos lehetőség.

A Kásler-ügy ugyanakkor a devizahitelesen 2-4%-nak hozhat részmegoldást, a teljes orvoslást a június 16-i jogegységi döntéstől várják a szakemberek.

Léhmann György, ügyvéd:

- Az egyoldalú szerződésmódosítások érvénytelensége esetén fenn kell tartani a nemzeti jog szerint a szerződést és minden erővel azon kell lenni, hogy semmis szerződés ne legyen, hiszen az azonnali teljes törlesztést illetve fizetést jelent az adós számára. Ennek a megfejtésén, ezen kel hogy gondolkodjon a Kúria. Ez egy nagyszerű téma lesz.

Léhmann György szerint a jogalkalmazók feladata az lesz, hogy megakadályozzák a bankok által elrontott szerződések tömeges semmissé nyilvánítását, hiszen az beláthatatlan gazdasági károkhoz vezet a lakossági oldalon. Ugyanakkor azt sem szabad hagyni, hogy emiatt, az érvelés miatt kárt szenvedjenek az adósok. Ezért pontról-pontra kell vitatni a szerződéseket, mert csak így védhetőek az adósok érdekei.
 

Pécs

Borkai hülyének nézi a választókat és ugyanúgy fideszes maradt, ahogy eddig

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt - áll a Jobbik legfrissebb közleményében.

Vasárnap reggel Pécsen dulakodás történt. Az ATV riporterét hátba vágták, kamerájában pedig 100 ezer forintot meghaladó kár keletkezett.

A megye helyzetéről, a kampányról és a választások kimeneteléről a Jobbik Baranya megyei listavezetőjét, Schwarcz-Kiefer Patrikot kérdeztük.

Négy év börtönre súlyosbították a korábbi fideszes képviselő büntetését

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében Mengyi Roland hatodrendű vádlott ügyében súlyosbította az elsőfokú ítéletet, háromról négy év letöltendő börtönre - írja a Hírösvény nyomán a 24.hu.

Félmilliárd forintos munkásszálló épül Pécsen

Több mint 370 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 485 millió forintból egy, közel száz főt befogadó munkásszállót alakítanak ki Pécsen - jelentette be szerdán Pécsen Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Ahogy arról beszámoltunk, egy összellenzéki sajtótájékoztató keretében politikusok arra kérték a MÁV-ot, hogy ne alkalmazza a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozást.

Tizenegy éves negatív rekordot döntött a végzettség híján az iskolakaput maguk mögött hagyó fiatalok aránya Magyarországon.

A diákok jól beolvastak a helyettes államtitkárnak.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.