Várjuk minden nap Pécs legújabb hírportálján! Rovatainkban megtalálja a város, az ország, és a nagyvilág híreit!

Kúria: Semmis az árfolyamrés

Semmis az árfolyamrés – ezt mondta ki a Kúria. A taláros testület határozata egyelőre csak a Kásler házaspár és az OTP közötti szerződésre érvényes. A jogászok azt várják, hogy a Kúria a két hét múlva várható jogegységi határozatában is ezt mondja majd ki.

Bár hazánkban nincs precedensjog, mégis irányt mutathat a Kúria árfolyamréssel kapcsolatos döntése a Kásler kontra OTP ügyben. Kásler Árpád azért fogta perbe a bankot, mert szerinte tisztességtelen volt az a gyakorlat, hogy a nem létező devizamozgás után is átváltási költségeket számolt fel. Két fokon már volt döntés, most a Kúria elé került az ügy.

Léhmann György, ügyvéd:

- A tisztességtelenségét állapította meg. A tisztességtelenség abban jelenik meg, hogy nincs objektív feltétele az ilyen kikötésnek, az ilyen árfolyamkülönbségnek, hiszen nem volt teljesítés ezzel kapcsolatban átváltási tevékenység a bank részéről. És a nem létező tevékenységért ellenszolgáltatást nem lehet kikötni, vagy általában nem szokás.

Az Európai Bíróság ugyanakkor javasolta, hogy ha érvénytelenítésre kerül sor, akkor a nemzeti törvényalkotásnak megfelelően pótolja a kapaszkodókat a szerződés további értelmezéséhez a hazai döntéshozás. Ezért a Kúria a Magyar Nemzeti Bank középárfolyamán számoltatná Káslerék ügyében a törlesztőrészleteket. A készülő jogegységi döntéssel kapcsolatban Léhmann György szerint az lenne a megoldás, ha az irányadó deviza alapkamatához kötnék a kezelési költségeket és a kamatokat.

Léhmann György, ügyvéd:

- Ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészlet abban a pillanatban felére fog csökkenni, azt jelenti, hogy az eddig befizetett törlesztőrészlet mondjuk 2007-es felvétel esetén legalább 1/3-ában túlfizetést jelentenek. Ez egy csodálatos lehetőség.

A Kásler-ügy ugyanakkor a devizahitelesen 2-4%-nak hozhat részmegoldást, a teljes orvoslást a június 16-i jogegységi döntéstől várják a szakemberek.

Léhmann György, ügyvéd:

- Az egyoldalú szerződésmódosítások érvénytelensége esetén fenn kell tartani a nemzeti jog szerint a szerződést és minden erővel azon kell lenni, hogy semmis szerződés ne legyen, hiszen az azonnali teljes törlesztést illetve fizetést jelent az adós számára. Ennek a megfejtésén, ezen kel hogy gondolkodjon a Kúria. Ez egy nagyszerű téma lesz.

Léhmann György szerint a jogalkalmazók feladata az lesz, hogy megakadályozzák a bankok által elrontott szerződések tömeges semmissé nyilvánítását, hiszen az beláthatatlan gazdasági károkhoz vezet a lakossági oldalon. Ugyanakkor azt sem szabad hagyni, hogy emiatt, az érvelés miatt kárt szenvedjenek az adósok. Ezért pontról-pontra kell vitatni a szerződéseket, mert csak így védhetőek az adósok érdekei.
 

Pécs

Kedden tartotta alakuló ülését Brüsszelben a helyi és regionális képviselőket tömörítő Európai Uniós intézmény, a Régiók Európai Bizottsága. A bizottság legfiatalabb tagja a 25 éves, Baranya megyei képviselő, Schwarcz-Kiefer Patrik lett, akit a Jobbik delegált a testületbe.

Brenner Koloman a Jobbik országgyűlési képviselője és Schwarz-Kiefer Patrik, Baranya megyei önkormányzati képviselő feljelentést tesz a Petőfi Irodalmi Ügynökség adásában elhangzottak miatt.

Ha Áder János fizetését meg kellett duplázni, a szociális dolgozókét vajon miért nem?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt javasolta, hogy János fizetése legyen havonta 2.937.000 Ft. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanakkor nem javasolta, hogy Júlia fizetése emelkedjen. János egy hónap alatt többet keres, mint Júlia egy évben.
MIND A KETTEN KÖZSZOLGÁK. ÖN EGYET ÉRT AZZAL, HOGY A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK FIZETÉSE DUPLÁJÁRA NŐJÖN, MIKÖZBEN JÚLIA FIZETÉSE NEM EMELKEDIK?

Ön teljesen hülyének néz minket?

A Jobbik nem hagyja szó nélkül a fideszes miniszter kommunistamosdatását!

Jakab Péter nyilvánosságra hozta elnökjelölti szándéknyilatkozatát

A jelenleg a Jobbik frakcióvezetői posztját betöltő Jakab Péter még idén augusztus végén jelentette be, hogy indulni akar az ellenzéki párt elnöki tisztségéért.

Devizahitelesek

Május óta több mint 2400 kilakoltatás történt Magyarországon

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok szerint csak július óta 919 kilakoltatás történt, míg a moratórium májusi lejártát követően összesen 2274 esetben jártak el a hatóságok.

Közben a fideszesek megszavazták több tízezer magyar család kilakoltatását

Most megvolt hozzá a bátorságuk. A beadvány egyik legfontosabb követelése az volt, hogy a végrehajtási eljárások 2019. december 31-ig felfüggesztésre kerüljenek, ezzel elegendő időt biztosítva az Országgyűlésnek arra, hogy a szükséges adósmentő, és hitelválság-kezelő jogszabályokat megalkossa.

Belföld

Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn azonnali kérdéssel fordult az Orbán-kormányhoz, hogy támogassa a kabinet is azt az európai polgári kezdeményezést, amely az uniós források korrupt felhasználásnak visszaszorítását célozza.

Szerda reggel közös közleményben álltak ki az ellenzéki pártok Demeter Márta mellett.

Az Alfahír írta meg elsőnek, hogy az LMP társelnökét a kormány propagandalapja, az Origo egy névtelen cikkben azzal támadta, hogy a Honvédkórházban VIP-kártyával vett igénybe kezelést, mindezt egy, az intézményből szerzett/megkapott igénylőlappal támasztottak alá. Valóságban a politikus csak súlyos beteg édesanyjával szerette volna az utolsó pillanatokat együtt tölteni, és végül sem ő, sem pedig az anyukája nem feküdt be a Honvédkórház kórtermébe.

2018-ban, a családok évében 3212 ingatlankiürítés történt Magyarországon. 2017-ben ez a szám 3636 volt, ami egyben rekord is.

Bizonyára jól emlékeznek még a 2017-18-as plakátháborúra. Szinte nem lehetett találni az országban olyan jobbikos óriásplakátot, amit ne firkáltak volna össze, hogy hogy nem, Záhonytól Nagykanizsáig - gyakorlatilag ugyanazzal a szöveggel. Nem is sokáig maradt titokban a dolog, kiderült, hogy központi utasítás alapján rongálják az ellenzéki párt kampányanyagait.

A jobbikos feljelentések nyomán végül a rendőrségnek is állást kellett foglalnia. Így derült ki, hogy a kampányanyagok összefirkálása belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Jobbik a hétvégén tartotta évadnyitóját, ahol Sneider Tamás elnök a személyét és családját ért támadásokra, rágalmakra reagálva elmondta, hogy a legerősebb ellenzéki párt nem fog meghátrálni.

Életmód

Mintegy száz program várja a közönséget június 23-án a Múzeumok éjszakája kiemelt országos helyszínén, Pécsett - hangzott el a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenkét produkcióval - köztük gengszterkomédiával, operettel, illetve a L'art pour l'art Társulat estjével - várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 4. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen.

Sport

Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Paár Attilának West Hungária Bau Kft.-je és a már több stadionberuházást is elnyerő Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. építheti fel a Budapest Honvéd új stadionját potom 11,8 milliárd forintért – jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítő mai számában.

Bejelentette visszavonulását Gera Zoltán, 97-szeres válogatott labdarúgó. A Ferencváros 39 éves támadója csütörtök este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. A magyar nemzeti csapatban 97 fellépésén 26-szor volt eredményes.

pecsitukor.hu - Pécs új hírportálja

Kövessen minket a Facebook-on is!

Küldjön nekünk hírt!: ugyelet@pecsitukor.hu

 

 

 

 

Kedves Olvasóink!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az internetes oldalak akkor is felelősek a kommentjeikben elkövetett jogsértésekért, ha azokról nem is tudnak.
Az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért az oldal akkor is felel, ha üzemeltetőinek nem volt tudomása a jogsértő tartalomról,
vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította, illetve moderálta azokat.

A Pécsitükör szerkesztősége ezt a döntést az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánítás súlyos korlátozásának tartja.

Olvasóinknak a továbbiakban a Pécsitükör Facebook oldalán van lehetőségük a hozzászólásra.